• $32,3722
  • 34,9823
  • 2325.53
  • 9152.44
5 Ağustos 2021 Perşembe 20:28 | Son Güncelleme:

Bakanlar orman yangını bölgesinde

Bakanlar orman yangını bölgesinde
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Manavgat'taki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan AFAD Koordinasyon Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

"BUGÜN DÜNE GÖRE DAHA İYİ DURUMDAYIZ"

Bakan Çavuşoğlu, orman yangınlarında 200'üncü saatin içinde olduklarını, tüm ekiple beraber farklı noktalarda yangınla mücadele ettiklerini söyledi.

Bazı cephelerde etkin müdahale sayesinde kontrolün sağlandığını, soğutma çalışması yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bazı cephelerde ise kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Bugün düne göre daha iyi durumda olduğumuzu söylemek isterim. Çünkü dün bıraktığımız noktadan yangının daha ileriye gitmesini arkadaşlarımızın cansiperane çalışmaları, havadan ve karadan müdahaleleri sayesinde durdurduk. Bazı cephelerde ise soğutma çalışmalarımız tamamlanmıştır. Havadan da yoğun müdahale var. Bugün hava unsurlarımız 1650 sorti yaptı."

"HAVADAN VE KARADAN 1832 ARAÇLA YANGINA MÜDAHALE ETTİK"

Orman yangınlarına yoğun şekilde müdahale edildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Havadan ve karadan 1832 araçla yangına müdahale ettik. Aynı şekilde 6 bin 511 kişi sahada yangınla mücadele etti. Söndürme çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Rüzgarın hızını kesmesini beklediklerine değinen Çavuşoğlu, "Yarın için daha umutluyuz. Rüzgar hızını yarın kesecek. Rüzgar bugün güçlü olduğu halde yangının ilerlemesini durdurmayı başardık. Yarın tamamen kontrol altına almayı hedefliyoruz. Bu yangındır, kesin olarak kontrol altına alacağız demek de doğru değildir." değerlendirmesinde bulundu.

Yangından etkilenenlerin de olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bugüne kadar 770 vatandaşımız yaralandı, yangınlardan etkilendi. 757'si taburcu edildi, 6 vatandaşımızın tedavisi sürüyor. Hayati tehlikeleri yok." dedi.

Çavuşoğlu, yangından zarar gören vatandaşların zararlarının karşılanacağını, sahada hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

Yaraların sarılacağını aktaran Çavuşoğlu, "1055 aileye 17 milyon lira ödeme yapıldı. Hasar tespit yapılan mahallelerde vatandaşlara maddi yardımları hızlı bir şekilde ulaştıracağız." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadele için farklı ülkelerin desteğini sürdürdüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "ABD'den iki helikopter gönderme teklifi oldu, detaylarını çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, orman yangınlarından zarar gören vatandaşların ihtiyaçlarının hızla karşılanması için etkin bir biçimde çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Antalya'da Manavgat, Gündoğmuş, İbradı, Akseki ve Alanya ilçelerinde Gülendağ, Kızıldağ, Karaisa ile Karabul mevkileri arası, Karadere, Senir, Karabucak Vadisi, Katrancı Dağı, Eynif Ovası, Murtiçi Mahallesi, Güçlüköy Mahallesi, Güzelbağ ve Alara'da çıkan orman yangınlarına ekiplerin cansiperane müdahale ettiğini dile getirdi.

Sahada dolaşırken soğutma çalışmalarının bittiği yerden 400-500 metre ileriye yangın sıçradığını gördüklerini anlatan Çavuşoğlu, "Her noktada itfaiye ve orman ekipleri, polislerin TOMA'sına kadar hepsi yangınlarla mücadele ediyor." dedi.

Sahada ekiplerin yanı sıra STK temsilcileri ile vatandaşları da gördüklerini aktaran Çavuşoğlu, şu şekilde konuştu:

"Bu bizi gerçekten çok duygulandırdı. Tüm kurumlarımıza, STK'lere, vatandaşlara şükranlarımı arz ediyorum. Allah hepsinden razı olsun. Kendi evleri yanıyormuş gibi canı gönülden çalışıyorlar. Uykusuz, yorgun bir şekilde çalışıyorlar. Gönüllüler çalışanlara yiyecek götürüyor, onları yalnız bırakmıyor. Bu milletin bir ferdi olmaktan sahada çalışan arkadaşlarımızı görünce bir kere daha gurur duydum."

"YARALARIN SARILMASI İÇİN YOĞUN ŞEKİLDE ÇALIŞILIYOR"

Çavuşoğlu, yangın söndürme çalışmalarına paralel olarak vatandaşların yaralarını da sarmaya başladıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Devletimizin kurumları, belediyelerimiz sahada ve yaraları sarmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Gündoğmuş'ta hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü için değerlendirme toplantısına katılamadı. Kalemler'de binaların hepsi yıkıldı. Konteynerler geldi. Yıkılan evlerin yerine 119 yaşam konteynerleri faal hala geldi. AFAD'ımız yoğun çalışıyor. Diğer yangın bölgelerinde de vatandaşlarımıza ihtiyaç duyduğu yerlerde yaşam konteynerlerini hızlı şekilde ulaştıracağız. Suyunu, elektriğini bağlıyoruz. Bunların bedelini devlet olarak üstleneceğiz. Vatandaşımıza 50 bin liraya kadar yardım yapıyoruz. Bütçe konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Devletin değişik kurumları Antalya'ya gerekli kaynağı transfer ettiler."

UÇAK VE HELİKOPTERLERLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR

Yangın söndürme çalışmalarını sürdürürken ihtiyaç olan uçak ve helikopterlerle ilgili çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Farklı ülkelerin önerileri de var. Dün Azerbaycan'dan bir uçağın ve 40 itfaiye aracının 150 personelle yola çıkacağını söylemiştik. Uçak 10 personelle Dalaman'a indi. İtfaiye araçları da Gürcistan üzerinden yolda. Türkiye'ye doğru geliyorlar. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov kardeşim aradı. Her gün görüşüyoruz. Aynı şekilde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile de görüştük. NATO'nun karadan yardımlarla ilgili bazı misyonları var ama Avrupa'da veya müttefik ülkelerde de yoğun yangınlar var. Kuzey Makedonya dışında bu mekanizmaya başvuran yok. Bizim de şu anda arkadaşlarımızın değerlendirmesine göre karadan NATO'nun desteğine ihtiyaç olmadığını düşünüyoruz. Allah korusun daha büyük bir şey olursa bundan da çekinmeyiz. Neticede NATO'nun üyesiyiz."
"Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile görüştük. Kendisi aradı. Cumartesi Polonya'da bir Black Hawk helikopteri 14 personelle ülkemize göndermeyi teklif ettiler. Biz de 'tabii ki buyurun' dedik. Ukrayna'dan gelen 4 helikopter devreye girdi, faaliyetlerini sürdürüyor. İsrail'den, bir şirketin kiraladığı 2 tanker uçaktan bahsetmiştik. Bugün oradaki işlemler tamamlanmadığı için gelemedi. Yarın geleceğini söylüyorlar. Kardeş ülke Kuveyt, ekip ve malzeme önerisi oldu. Kardeş ülkeden ihtiyacımız olmasa da öneri yapılınca 'hayır' demek doğru olmaz."

"YANGINI KONTROL ALTINA ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ, ÇABALIYORUZ"

Helikopterler için bambi çalışmalarının da sürdüğü bilgisini veren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Azerbaycan'dan 2 adet gelmişti. Bu sabah Ukrayna'dan bir adet diplomatik kargoyla getiriyoruz. Rusya'dan 2 adet ulaştı, yarın 3 tane daha gelecek. Biz uçak kiralama işlerini bir taraftan Türk Hava Kurumu ile yapıyoruz, bir taraftan şirketlerle de çalışıyoruz. Yeni şirketin Dubai'den 5 Amerikan helikopteri girişimi oldu. Biz de böyle bir bağlantı yapabileceklerse gerekli kargo uçaklarını ayarlayacağımızı kendilerine söyledik. Yangını kontrol altına almak için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Antalya serinleyecek, sonra yeniden sıcaklar başlayacak. Olası yangınlara karşı daha tedbirli olmamız gerektiğini hep beraber gördük. Bunun için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yaraları sarmada gece gündüz demeden gayret gösteren tüm personele, ekiplere, devletin her bir görevlisinin yanında belediyelere, gönüllülere, STK'lere teşekkür ediyorum."

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI

Orman yangınlarının devam ettiğini hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin adeta akciğerleri olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşan, çeşitli illerde de etkili olan orman yangınlarına karşı, devletin tüm imkanları, kurumları ve personeliyle, insanüstü bir biçimde süren mücadelesinin bugün 9. günü olduğunu belirtti.

Yangınların söndürülmesi için çaba sarf eden tüm görevlilere ve vatandaşlara şükranlarını sunduklarını dile getiren Karaismailoğlu, hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diledi.

"Canını hiçe sayarak sahada bulunan ve ormanlarda yaşayan canlıların kurtarılması ve yangınların söndürülmesi için durmaksızın, gece gündüz emek veren arkadaşlarımıza ne kadar teşekkür etsek az. Onlara şükranlarımızı sunuyoruz." diyen Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Yangından etkilenen mahalleleri tek tek ziyaret ediyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını yerinde tespit ediyoruz. Bu ihtiyaçların büyük bir hızla karşılanması için bütün bakanlıklarımız, ilgili kurumlarımızla koordineli ve etkin bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yangınların ilk anından itibaren devletimiz seferberlik halinde, olağanüstü bir çalışma gerçekleştiriyor. İlk günden itibaren olduğu gibi devletin eli olarak, her şartta olduğu gibi halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Çalışan binlerce arkadaşımızla birlikte bu afetin üstesinden geleceğiz. Bu afetin izlerini ortadan kaldırmak için çok yoğun bir çaba sarf edeceğiz. Şu an bölgede yanmakta olan, devam eden yangınlar var. Etkisi azalmış olsa da mücadele ettiğimiz bölgeler var. İnşallah onları da en kısa sürede bitirip bundan sonra afetin etkilerini, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını en kısa zamanda karşılayacağız."

Karaismailoğlu, bölgede vatandaşlarla birlikte olduklarını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Tabii zor şartlarda olan vatandaşlarımız da var ama devletin eli her zaman onların yanında. İnşallah kısa sürede ihtiyaçları gidereceğiz. Daha önceki afetlerde yaşanmış tecrübelerde olduğu gibi nasıl vatandaşımızın hizmetinde bu işleri bir an önce bitirdiysek, inşallah bundan sonra da bu işleri bitireceğiz. Büyük bir özveriyle, cansiperane çalışan binlerce arkadaşımızla karada, denizde, havada, sadece Antalya'da değil, Muğla'da ve memleketimizin diğer bölgelerinde bu afetin izlerini en kısa zamanda ortadan kaldıracağız."

TARIM VE ORMAN BAKANI PAKDEMİRLİ'NİN AÇIKLAMALARINDAN SATIRBAŞLARI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Marmaris'teki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile düzenlediği basın toplantısında, 28 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında çıkan yangınlarla ilgili değerlendirmede bulundu.

"44 ilde 197 orman yangını çıktı. 185'i kontrol altında." diyen Pakdemirli, 5 ilde 12 orman yangınını söndürme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Pakdemirli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Devam eden Antalya'da Manavgat, Gündoğmuş yangınları var. Muğla'da Marmaris, Köyceğiz, Kavaklıdere, Milas, Yılanlı ve Seydikemer yangınları devam ediyor. Aydın'da Karacasu, Isparta'da Sütçüler, Denizli'de de Güney yangınları sürüyor. Ayrıca yine 126 kırsal alanda yangına müdahale yapıldı. Devam eden yangınlarda 16 su atar uçak, 9 insansız hava aracı, 56 helikopter, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi, 5 bin 250 personelle bu çalışmalar devam ediyor."

Bakan Pakdemirli, sıcaklığın, düşük nemin ve artan rüzgarın, yangının durumunu olumsuz etkilediğini belirterek, "Sürekli olarak paylaşıyoruz. Ortalama 38-40 derece olan sıcaklıklar, 5 günlük ortalamalarda 36-42 derece arasında olması bekleniyor. Muğla genelinde bir hafta yağış beklenmiyor. Cuma günü rüzgar güneybatı ve güney yönlerinden saatte 20 ila 40 kilometre hızla bekleniyor. Cumartesi kuzey yönlerinden 30 ila 50 kilometre, öğleden sonra 40 ila 60 kilometre... Pazar günü rüzgarın etkisini kaybetmesini bekliyoruz. 5 günlük nem gündüz aşağı yukarı yüzde 20, gece de yüzde 40 ila 50 civarında." değerlendirmesinde bulundu.

Hasar tespit çalışmalarına değinen Pakdemirli, "5 il, 18 ilçe, 99 köyde 3 bin 714 çiftçi, 31 bin dekar alan, 668 dekar örtü altı üretim alanı, 397 büyükbaş, 3 bin 961 küçükbaş, 4 bin 856 arılı kovan, 1353 tarımsal yapı, 1137 alet-makine ve 2 bin 88 ton depo ürünü etkilenmiştir. Yine TARSİM kapsamında bugüne kadar 108 milyon lira sigorta bedeli olan 555 ihbarın notunu aldık ve çalışmalara devam ediyoruz. Hasar tespitleri bittikten sonra en kısa sürede bu ödemeler de yapılıyor olacak." diye konuştu.

"FARKLI ÜLKELERDEN 23 HAVA ARACI YİNE BU FİLOYA DESTEK VERİYOR"

Pakdemirli, Kemerköy Termik Santrali ile ilgili ilk tespitlerde önemli bir hasarın olmadığını söyledi.

Yangınlara müdahalede araç sayılarının da hesaba katılması gerektiğini belirten Pakdemirli, şu bilgileri verdi:

"Sadece ve sadece uçak ve helikopter üzerinden konuşmak değil, bununla beraber diğer makine, teçhizat ve tabii ki en önemlisi insan sayıları üzerinden de gitmemiz gerekiyor. Risk yönetimi çerçevesinde artan yangınlara karşı yine hava ve kara müdahale araçlarını hızlıca arttırdık. Örneğin 28 Temmuz'da 49 yangına envanterimizdeki 1 uçak, 21 helikopter ve 206 arazözle müdahale ederken 31 Temmuz'da 107'ye ulaşan yangınlara da 6 uçak, 36 helikopter, 736 arazözle müdahale ettik. 4 Ağustos'tan sonra da 16 uçak, 56 helikopter, 850 arazöz ve su tankeriyle de etkin müdahalemize devam ediyoruz."

Pakdemirli, son 2 yılda 5 büyük yangın yaşadıklarını, ancak son 9 günde 15'i büyük yangın olmak üzere devam eden yangınlar yaşadıklarını söyledi.

Yangınlar nedeniyle mevcut yangın söndürme filosuna da takviyeler yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Toplam 16 uçak, 56 helikopter, 7 adet jandarma helikopteri filomuza destek veriyor. Farklı ülkelerden 23 hava aracı yine bu filoya destek veriyor. Rusya'dan 5 tanker uçak ve 3 helikopter, Ukrayna'dan 3 tanker uçak, 4 helikopter, İspanya'dan 2 amfibik uçak, Hırvatistan'dan 1 amfibik uçak, İran'dan 1 tanker uçak, 2 helikopter, Azerbaycan'dan da 1 uçak ve 1 helikopterle hava söndürme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Personel ve araç bazında 53 yangın söndürme aracı ve 500 personel aramıza katıldı. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakan Yardımcısı da burada bizlerle beraber. Yine Katar'dan 65 arama-kurtarma personeli sahadaki çalışmalarına devam ediyor."

"SEFERBERLİK RUHU ANLAYIŞIYLA ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Manavgat ilçesi Kızıldağ Mahallesi'nde yanan evlerin olduğu bölgede hasar tespit çalışmalarını yerinde inceledi.

Bakan Kurum ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Gündoğmuş ilçesine bağlı Senir Mahallesine geçerek, yangın söndürme çalışmalarına katılan itfaiye ekipleriyle bir araya geldi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Eşyası yanan vatandaşlara 50 bin liraya kadar eşya yardımı vereceklerini dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Şu an tespitlerimizi yapıyoruz. Eşya yardımlarına ilişkin ilk ödemelerimiz de başladı. Az hasarlı binalarımız için de vatandaşlarımızın evlerini daha rahat tadilat yaptırabilmeleri için gereken desteği vereceğiz. Yine tüm bahçelerimizin, tarlalarımızın, ölen hayvanlarımızın tespitlerine ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. Bedeli birebir neyse karşılayacağız. Yanan evlerimize ilişkin de deposu varsa depo, ahırı varsa ahırı olacak şekilde evlerimizi yeniden yapacağız. İnşaatlarına en geç bir ay içerisinde başlayacağız ve önümüzdeki yaza bitirmeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 3 ay içerisinde de yangında hasar gören bütün ahırlarımızı da yapmış olacağız. AFAD'dan hak sahibi olamayan vatandaşlarımızı da inşallah Bakanlığımız bünyesinde hak sahibi yapacağız. İnşallah yaralarımızı en kısa zamanda saracağız. Tek amacımız sizlerin kılına zarar gelmemesidir. Bunun için de devlet olarak bir seferberlik ruhu anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Buradan Ümütlü ve Ortakonuş mahallelerine geçen Kurum, incelemelerde bulundu, vatandaşların taleplerini dinledi.

Yangın bölgesindeki incelemelerde Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank da yer aldı.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU, YANGIN BÖLGESİNDE AÇIKLAMALARDA BULUNDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'da yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşın tahliye edildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Marmaris Öğretmenevi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Soylu, Azerbaycan'dan gelen ekibe, kardeşlik gösteren herkese teşekkür etti.

Yangın sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Soylu, yangınla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini kaydetti.

Bakan Soylu, vatandaşın yangından dolayı karşı karşıya kalmış olduğu tüm meseleleri, bir devlet olmanın gerekliliğiyle birlikte karşılamaya çalıştıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Şu ana kadar 54 ayrı birimden, yangın sebebiyle 11 bin 844 haneden 36 bin 365 vatandaşımız tahliye edildi. Bu sadece Muğla ölçeğindeki bir rakamdır. Bunların bir kısmı Kredi Yurtlar Kurumunun misafiri oldular bir kısmı konteyner ve çadırlarla barınıyorlar bir kısmı da kendi aileleri, yakınları, akrabaları veya şehirde evi varsa oraya intikal ettiler, ettirildiler. Bunlar da jandarmamızın koordinasyonunda bir taraftan Karayolları diğer taraftan Sahil Güvenlik, tüm birimlerimizle birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri hep beraber bu süreci yönetme konusunda bir irade ortaya konulmuştur."

BİNALARDAKİ HASAR TESPİTİ

Yangın nedeniyle karşı karşıya kalınan bir diğer konunun da bina sorunu olduğunu aktaran Soylu, şu şekilde konuştu:

"Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığımız koordinasyonunda Muğla ölçeğinde 971 bina, 1943 bağımsız bölüm tespiti yapılmıştı. Bunların bir bölümü az hasarlıdır, bir bölümü orta, bir bölümü ağır hasarlı, bir bölümü de yıkıktır. Toplam 156 bina acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı konumdadır. 77 konut da aynı kapsamdadır. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hem de AFAD, buraya toplam 20 milyon liralık bir yardım göndermiştir."

Eşya ve kira yardımlarının da tespit anından itibaren vatandaşların hesabına yatırıldığını kaydeden Bakan Soylu, Türk Kızılayın da tüm afet bölgelerinde ve afetzede vatandaşların yanında yer aldığını, günlük yemekten suya kadar birçok ihtiyacı karşıladığını aktardı.

Bakan Soylu, yangın süresince sadece Türk Kızılay tarafından 200 bin litre civarında su dağıtımı yapıldığı bilgisini verdi.

Yangına müdahale edenlerle de ilgili bilgi veren Soylu, "Şu ana kadar sadece yangına dışarıdan gelen ve kamu kurum ve kuruluşlarından katılan personel sayısı 2 bin 975'tir, 473 araçtır, bunların şu ana kadar 443'ü itfaiyedir. Yine bütün bunlarla birlikte Azerbaycan'dan Sayın Bakan Yardımcımızın riyasetinde 110 personel, 54 araç Türkiye'ye intikal etmektedir ve sahada birebir çalışmaktadırlar." dedi.

Elektriğin kısmen verilmediği mahallelerin bulunduğu aktaran Soylu, "Tam verilemeyen bir tek mahal var. Yaklaşık 10 kilometrelik bir hat var. Şu anda sıkıntılı olan ve tamiri gereken, 103 elektrik direğinde de hasar var. Elektrik idareleri tarafından yapılmaya çalışılmaktadır." dedi.

Muğla'da yangından etkilenenler hakkında bilgi veren Soylu, "552 kişi yangından etkilenerek hastanelere müracaat etmiştir. Şu anda 22 kişinin, kimisinin müşahedesi kimisinin ise yatarak tedavisi devam etmektedir. 300 sağlık personeli her gün sahadadır, bütün organizasyonun içerisindedir." diye konuştu.

"HERHANGİ BİR RADYOAKTİF SIZINTI TESPİT EDİLEMEMİŞTİR"

İldeki devam eden yangınlar hakkında bilgi veren Soylu, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün itibariyle 35 ayrı mahalle, 6 ilçede yangınla mücadele edilmektedir. Marmaris, Köyceğiz, Seydikemer, Kavaklıdere, Menteşe ve Milas. Yine ifade etmem gereken Kemerköy Termik Santrali'nde meydana gelen olaydan hemen sonra ekiplerimiz hemen gerekli ölçümleri gerçekleştirmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bu konuda açıklaması da mevcuttur. Ekiplerin yapmış olduğu tetkikte de herhangi bir problem ortaya çıkmamıştır. Herhangi bir radyoaktif sızıntı tespit edilememiştir."

Tüm ekiplerin, kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin sahada çok üst düzey bir çalışma gerçekleştirdiğine değinin Soylu, zaman uzadıkça motivasyonun düşmediğini, yorgun olunmasına rağmen herkesin büyük bir mücadele verdiğini vurguladı.

Yangın esnasında şahit oldukları olayların çok etkileyici olduğunu aktaran Soylu, bu mücadelenin sonucunu yakın bir zamanda almak istediklerini belirtti.

Hem havadan hem de karadan büyük bir mücadele verildiğine işaret eden Soylu, "Vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilebilir ölçüde bir sonuca ulaşabileceğimiz kanaatindeyiz. Bunun için mücadele ediyoruz, bunun için çalışıyoruz. En ufak bir eksik ve aksaklık yapmamak için gayret ediyoruz. İnşallah hep beraber sonucunu alacağız." diye konuştu.

"ŞU ANA KADAR 3 BİN 246 İÇERİK TESPİT ETTİK"

Provokasyon yapmak isteyenlerin olduğunu aktaran Soylu, "Provokatif davrananlar var. Sahada bu konuda motivasyon düşürmeye çalışanlar var. Sahanın dışında motivasyon düşürmeye çalışanlar var ama buna aldırmadan yola devam edildiğini bir kez daha ifade etmek istiyoruz." dedi.

Soylu, sosyal medyadaki bazı paylaşımlarla ilgili de "Sosyal medya üzerinden boş durmayanlar var tabii. Şu ana kadar 3 bin 246 içerik tespit ettik. Bunların da 172'sine işlem gerçekleştirildi. Bu arada tespit edilen işlemler de ihbarlar. Bu konu da halen devam etmektedir." dedi.

Deprem, sel gibi afetlerde olay anından sonra yaraları sarmaya çalıştıklarını belirten Soylu, şunları kaydetti:

"Burada bir taraftan yaraları sarıyorsunuz diğer taraftan da afet devam ediyor. Burada farklı bir afet türüyle karşı karşıya kaldığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Onun için el birliği içerisinde, hep birlikte bu afeti aşacağımızı ve önümüzdeki günlerde bu afetin hem vatandaşlarımız açısından hem doğamız açısından hem belki de her biri yandığında içimizin acıdığı, ciğerimizin yandığı, bir parçamızın eksik olduğu, eksildiği, doğada kaybettiklerimiz adına da telafi edecek ve bu telafi sınavını da başarıyla geçebilecek, yarına ulaştırabileceğimiz bir dönemi ümit ediyoruz. Bu millet büyük sınavları başarıyla geçti. Bu bir imtihandır, bir sınavdır. Bunu da hep birlikte aşacağımızı sabırla, teenniyle, el birliğiyle ve karşı karşıya kaldığımız bu afetten sonra gelecek nesillere bırakabileceğimiz hem afet içinde gösterdiğimiz davranış hem afetten sonra göstereceğimiz davranışlarla ve ortaya koyacaklarımızla olabileceğini düşünüyoruz."
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı