• $32,3667
  • 35,0888
  • 2325.09
  • 9126.91
22 Ekim 2021 Cuma 22:43 | Son Güncelleme:

ABD'de İklim Raporu yayımlandı... 11 ülke büyük risk altında

ABD'de İklim Raporu yayımlandı... 11 ülke büyük risk altında
Sputniknews.com

ABD, iklim değişikliği hakkında Ulusal İstihbarat Tahmini yayımladı. İklim krizinin uluslararası sorunları arttıracağı öngörüsünde bulunan rapor, ülkeler arası tehlikeli rekabetler ve istikrarsızlığın yaşanacağını öngörüyor. Güney ve Doğu Asya'daki Afganistan, Burma, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore , Orta Amerika ve Karayipler'deki Guatemala, Haiti, Honduras ve Nikaragua, Güney Amerika'daki Kolombiya, Ortadoğu'daki Irak'ın yanısıra Orta Afrika ve Pasifik'teki küçük devletler risk altında.

ABD'de iklim kriziyle mücadele programında iklim krizinin ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğuna dair ilk ortak istihbarat raporunu yayımlandı.

Sputniknews.com'dan aktarılan habere göre, 18 ABD istihbarat teşkilatının tümünün toplu görüşünü yansıtan 27 sayfalık İklim Değişikliği Hakkında Ulusal İstihbarat Tahmini, iklimin 2040 yılına kadar ulusal güvenlik üzerindeki etkisini incelerken uluslararası gerilimleri daha da büyüteceği öngörüsünde bulunuyor.

GÜVENLİK PLANLAMASININ MERKEZİNE YERLEŞTİRİLİYOR

Washington'ın iklim değişikliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak nitelemesi yeni bir şey değil. Barack Obama'nın başkanlığı döneminde yoğun kullanılan bu konsept uyarınca Pentagon'dan iklim risklerini değerlendirilmesi talep edilmişti. Ancak ortak istihbarat raporu yayımlanması, ABD'nin güvenlik ve istihbarat kurumlarının iklim risklerine dair kolektif iletişime geçmesinin ve iklimin ulusal güvenlik için ne anlama geldiğine dair bakış açısı sunmalarının ilk örneği oldu. Ve ABD politikasında iklim değişikliğini güvenlik planlamasının merkezine yerleştiren yeni bir aşamaya geçildiğinin işaretini verdi.

ORTADOĞU'DA ÇOK KATMANLI SORUNLAR ÇIKARACAK

Ortak istihbarat raporuna göre, uluslararası çatışmaları daha kötü hale getirerek, yerinden yurdundan olmayı ve göçleri artırarak küresel çapta istikrarı bozmaya çoktan başlayan iklim değişikliği, bir ülkenin gücünü azaltacak şekilde çok sayıda düzeyde çalışabilir.

Örneğin daha yoğun iklim etkileriyle karşı karşıya kalacağı tahmin edilen Ortadoğu ülkeleri, fosil yakıtlardan çıkış kaynaklı gelirlerindeki düşüş nedeniyle daha da zorlanacak. Irak ve Cezayir gibi ülkeler bir yandan fosil yakıt gelirlerinden olmanın darbesini yerken diğer yandan aşırı sıcaklık ve kuraklığın tırmandığı bir bölgede kalacak. Bunların toplamının yol açacağı gıda kıtlığı isyanlara yola açabilecek.

SU SAVAŞLARI KUVVETLE MUHTEMEL

Ülkeler arasında su savaşları çıkması da kuvvetle muhtemel. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yüzey su kaynaklarının yaklaşık yüzde 60'ı sınırları aşıyor. Pakistan ve Hindistan'ın uzun süredir devam eden su sorunları var. Mekong Nehri havzası, Çin ile Kamboçya ve Vietnam arasında sorunlara neden olabilir.

FOSİL YAKIT GELİRİNDEN OLMAYA DİRENECEKLER

İşbirliği yapmayı başaramayarak tehlikeli rekabete ve istikrarsızlığa sürüklenen dünya resmi çizen rapora göre iklim değişikliğine nasıl karşılık verileceği bile ülkeler arasında ihtilaf çıkaracak. Ülkelerin ekonomilerini savunmaya ve yeni teknoloji geliştirmede avantaj sağlamaya çalışacakları uyarısını yapan rapor, 20'den fazla ülkenin toplam ihracat gelirlerinin yüzde 50'sinden fazlasının fosil yakıtlardan kaynaklanmasından hareketle bazı ülkelerin iklim kriziyle mücadeleye direnebileceğini belirtti.

Bir yanda bazı ülkelerin tek taraflı olarak fütüristik jeo-mühendislik teknolojilerini devreye sokması riski, diğer yanda iklim krizine uyum sağlama kabiliyetinden mahrum olan yoksul ülkelerin en ağır etkiyi alması var.

EN BÜYÜK RİSK ALTINDAKİ 11 ÜLKE

ABD istihbarat topluluğu, enerji, gıda, su ve sağlık güvenliğinin özellikle risk altında olduğu 11 ülke ve iki bölge belirledi: Güney ve Doğu Asya'daki Afganistan, Burma, Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore , Orta Amerika ve Karayipler'deki Guatemala, Haiti, Honduras ve Nikaragua, Güney Amerika'daki Kolombiya, Ortadoğu'daki Irak'ın yanısıra Orta Afrika ve Pasifik'teki küçük devletler de risk altında.

İstikrarsızlığın özellikle sığınmacı akınları şeklinde yayılabileceğini belirten rapor, bunun ABD'nin güney sınırına da baskı uygulayabileceği ve yeni insani talepler yaratabileceği uyarısında bulundu.

ARKTİK ÇEKİŞMESİ YOLDA

Büyük güçler arasında sıcak çatışmaya sahne olabilecek bölgelerin başında ise Arktik geliyor. Buzulların azalması nedeniyle daha erişilebilir hale gelen Kuzey Kutup bölgesine yeni nakliye rotaları açılabilir, buradaki balık stoklarına erişim sağlanabilir, ancak aynı zamanda orduların harekete geçmesiyle yanlış hesaplama riskleri de doğabilir.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi