• $32,3773
  • 35,096
  • 2325.97
  • 9094.31
6 Ağustos 2020 Perşembe 08:00 | Son Güncelleme:

127 general TSK'nın gücüne güç katacak

127 general TSK'nın gücüne güç katacak
- OSMAN NURİ CERİT

Bayramdan önce gerçekleşen YAŞ sonrasında, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarındaki 127 general ve amiralin görev yerleri belli oldu. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Metin Gürak 2. Ordu Komutanlığı'na atandı.

Kurban Bayramı nedeniyle Temmuz ayının sonunda gerçekleşen Yüksek Askeri Şura toplantısı sonrasında, TSK’daki yeni görevlendirmeler belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazetede yayımlanan görevlendirmeye göre Kara Kuvvetleri Komutanlığından 74 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 36 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 17 generalin ataması yapıldı.

2. ORDU’YA ORGENERAL GÜRAK

Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki atama kararlarına göre Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığına atandı. Son YAŞ’ta emekliye sevk edilen Orgeneral İsmail Metin Temel’in yerine vekaleten getirilen Korgeneral Sinan Yayla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı görevine tayin edildi. Bu görevdeki Korgeneral Yavuz Türkgenci Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığı oldu.

9. Kolordu Komutanı Korgeneral Veli Tarakcı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun ise Erzurum’da 9. Kolordu Komutanı olarak görev yapacak.

GENERAL VE AMİRAL 247’YE YÜKSELDİ 

23 Temmuz’da yapılan 2020 YAŞ kararlarına göre, TSK’daki general ve amiral sayısı 247’ye yükseldi. Komuta kademesinde bir değişiklik olmadı. 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay, general ve amiralliğe yükseltildi. 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 294 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldı. 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. 

KARDAK KAHRAMANI SAT KOMUTANI OLDU

2018’deki YAŞ kapsamında terfi eden ve Sualtı Taaruz Komutanlığı (SAT) bünyesinden çıkan ilk amiraller olan Mustafa Turhan Ecevit ile Ercan Kireçtepe’nin de görev yerlerinde değişiklik oldu. Tuğamiral Kireçtepe SAT Komutanı olurken, Tuğamiral Ecevit ise İstanbul Boğaz Komutanlığına atandı. Kireçtepe, 1996’da Kardak kayalığına çıkıp buraya Türk bayrağı diken timde görev yapmıştı. Ecevit ve Kireçtepe, “Poyrazköy Davası”nda hüküm giymiş, cezaevinde hapis yattıktan sonra yeniden yargılama sonucu beraat ederek Sualtı Taaruz Komutanı ve Sualtı Taaruz Komutan yardımcısı olarak üniformalarını giymişti. 

FETÖ VE KUMPAS MAĞDURU ASKERLER ÖZEL GÖREVLERDE

Balyoz davasında mahkum edilen ve Hendek operasyonları sırasında Nusaybin’i 1 haftada teröristlerden temizleyen Tümgeneral Levent Ergün, Genelkurmay Harekat Başkanlığı’ndan 6’ncı Mekanize Piyade Tümen ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na getirildi. MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğgeneral Mehmet Özeren ise Denizli 11’nci Komando Tugay Komutanlığına atandı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, Çanakkale’deki 2. Kolordu Komutanlığında görevlendirildi. 3. Özel Kuvvet Tugay Komutanı Tümgeneral Hakan Öztekin, Barış Kalkanı Harekat Bölgesi Komutanı olurken Tuğgeneral Halil Soysal da Kara Kuvvetleri EDOK Okullar Komutanı oldu.

Bu sene generalliğe yükseltilen bir diğer isim olan Nurettin Hakan Büyükçulha da atama kararları kapsamında Ankara Merkez Komutanlığına getirildi.

Yurt dışında özel birliklere verilen kursları başarıyla tamamlayan “bordo bereli” Büyükçulha, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Genelkurmay Karargahı’nda görevlendirilmişti.

DONANMAYA TERFİ

Oramiralliğe terfi ettirilen Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu görevini yeni rütbesi ile sürdürecek. Tatlıoğlu’nun terfi etmesi ile birlikte Deniz Kuvvetleri’nde oramiral sayısı ikiye çıkmış oldu. Tatlıoğlu, FETÖ’nün İzmir’deki Askeri Casusluk kumpas davasında tutuksuz yargılandıktan sonra beraat etmiş, 15 Temmuz gecesi darbeciler tarafından derdest edilmişti. Deniz Kuvvetleri’nde rütbesi artırılan bir diğer isim olan Koramiral Aydın Şirin, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı olurken Tümamiral Kadir Yıldız, Güney Deniz Saha Komutanlığına atandı.

YENİ RÜTBE İLE DEVAM

Hava Kuvvetleri’nde Uçuş ve Yer Emniyeti Değerlendirme ve Denetleme Dairesi Başkanlığı görevini yürüten Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu’nun rütbesi son YAŞ’ta yükseltilmişti. Kadıoğlu, FETÖ kumpasları sonrasında emekli edilmiş, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında pilotların geri çağrılması ile birlikte formasını tekrar giymişti. Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü Tümgeneral Hüseyin Duman’da yine terfi alan isimler arasında yer aldı. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi