Adıyaman’da yaklaşık 2 ay önce ormanlık alanda ihbar üzerine bulunan Roma Dönemi'ne ait 2 katlı askeri gözetleme kulesinin giriş kapısının üzerinde Yunan Mitolojisi'nde Herakles, Roma Mitolojisi'nde Herkül olarak bilinen Herakles’in sopasının kabartması tespit edildi.
Adıyaman’ın Gerger ilçesinde Fırat Nehri’ne hakim bir tepede yaklaşık 2 ay önce köylülerin ihbarı üzerine bulunan Roma Dönemi'ne ait askeri gözetleme kulesinin ilginç özellikleri ortaya çıktı. Yaklaşık 500 kilo ile 2 ton ağırlığındaki taşların üst üste konularak harç kullanılmadan yapılan kule yaklaşık 2 bin yıldır ayakta duruyor.
2/23
Üzerinin ahşap olduğu düşünülen ve günümüzde üzeri açık olan askeri gözetleme kulesi ormanlık alandaki hakim bir tepede bulunuyor. Kulenin iki penceresi olduğunu ve pencerelerden birinin yıkıldığını belirten yetkililer, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından buranın tescilleneceğini dile getirdi.
3/23
Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan askeri kulenin bulunmasından sonra yapılan ikinci incelemenin ardından, 10 metre yüksekliğindeki askeri kulenin 2 katlı olduğunu ve kapı üzerinde kılıca benzetilen kabartmanın Yunan Mitolojisi'nde Herakles, Roma Mitolojisi'nde Herkül'ün sopası olduğunu söyledi.
4/23
Alkan, “Askeri gözetleme kulesinin iki katlı olduğunu gördük. Bu iki katlı askeri gözetleme kulesinin yüksekliği yaklaşık 10 metre, iç kısmı ise 5x5 ebatlarındadır. Hemen kapının üst kısmında ise Herakles’in Keolesi yani sopası bulunmaktadır.
5/23
Taşların ağırlıkları 500 kilo ile 2 ton arasında değişmektedir. Üst örtüsü yıkılmış olan askeri gözetleme kulesi etrafa hakim bir konumdadır” ifadelerini kullandı.
6/23
ADIYAMAN'DA 1500 YILLIK KLİSE BULUNDU
Adıyaman'ın Gerger ilçesinde, Doğu Roma Dönemi'ne ait olduğu belirlenen ve içerisinde Malta haçları, ayak izi ve sunum çukurunun yer aldığı 1500 yıllık olduğu tahmin edilen kilise bulundu.
7/23
1992 yılında Atatürk Barajı'nın yapılmasıyla birlikte su altında kalan Gerger'in Küllüce köyü sınırlarındaki Fırat Nehri kıyısındaki mağaranın girişinde 2 Malta haçı, ağ bezemesi içerisinde 1 haç, 1 ayak izi ve sunum çukuru bulundu.
8/23
Hrıstiyanların ayin yaptığı 1500 yıllık olduğu tahmin edilen kilisenin Doğu Roma Dönemi'nde yapıldığı belirlendi. 5 metre yüksekliğinde ve 12 metre uzunluğundaki mağaranın keşfedilmesi sevinçle karşılanırken, yetkililer bölgenin turizm kazandırılması için çalışma başlattı.
9/23
Mağarayı köylülerin ihbarı üzerine keşlettiklerini belirten Adıyaman Müze Müdür Vekili Mehmet Alkan, "Mağara 5 metre yüksekliğinde, 12 metre uzunluğunda. Bu mağara kireç taşından yapılmış olup doğal bir mağaradır.
10/23
Mağaranın kuzey girişinde ise kırmızı boyama tekniği ile yapılmış olan daire içerisinde ve ağ bezemesi içerisinde Malta haçı bulunmaktadır. Bu Malta haçlarının Doğu Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülmektedir. Malta haçlarından yola çıkarak bu alanın Hıristiyanların ayin yaptığı alan olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Hemen içerisinde sunum çukurları bulunmaktadır.
11/23
Bu sunum çukurları da yine sunum yapılan çukurlar olduğunu tespit ettik" dedi.
12/23
Yaklaşık 2 ay önce aynı bölgede, Roma Dönemi'nde yapıldığı tahmin edilen 2 bin yıllık taş askeri gözetleme kulesi bulunmuştu.