Türk savunma sanayii için en büyük kırılma noktalarından biri hiç şüphesiz insansız hava araçlarının başarıları... Yerli ve milli SİHA'ların açtığı bu kapı arkasından benzer başarı hikayelerini de getirdi. Bugün gelinen noktada Türkiye, yakın zamanda dünyanın en iyi insansız deniz araçlarına (İDA) sahip olabileceğinin sinyallerini de güçlü şekilde vermeye başladı.
Tarihimizde ilk kez insansız bir araçla NATO tatbikatına katıldık. Marlin, Portekiz'deki NATO tatbikatında ülkemizi temsil etmekle kalmadı, verdiği başarılı sınavlarla Türkiye'nin NATO için ne kadar önemli bir ülke olduğunu bir kez daha kanıtladı.
Ancak öncesinde tatbikattan bazı detayları aktaralım... Marlin, zorlu hava şartları nedeniyle kimsenin çıkamadığı günde denize çıkan tek platform oldu. Senaryo gereği düşman denizaltıları bulması gereken oyunda bu görevi başaran tek insansız deniz aracıydı..
Tatbikat alanında, otellerde, ortak alanlarda en çok duyduğumuz platform Marlin oldu... TRT Haber, bu önemli projede çok büyük emekleri olan Türk mühendislere mikrofon uzattı.
Marlin'de farklı görev tanımlamaları için çok sayıda sensör var. Tüm bunların birbiriyle ve Marlin'in otonomi sistemiyle entegre olarak çalışabilmesi oldukça önemli. ASELSAN mühendislerinin en önemli başarılarından biri de bu. Platforma eklenen farklı sensörler sayesinde Marlin'e engelden sakınma, yapay zeka ile tespitteşhis gibi ileri seviye yetenekler kazandırılabiliyor.
MARLİN'İN ELEKTRONİK HARP YETENEĞİ TAM NOT ALDI
Marlin'in dünyada elektronik harp yeteneğine sahip ilk insansız deniz aracı olması son derece değerli... Bu durumu biraz daha derinlemesine öğrenebilmek için Marlin üzerindeki elektronik harp sistemleriyle ilgili yetkili bir mühendise mikrofon uzatıyoruz.
Ancak elektronik harp dediğimiz unsurun da çok farklı dinamikleri var. Marlin'in bu tatbikatta ne tür bir elektronik harp yaptığını merak ediyoruz. Konuştuğumuz yetkili, Aselsan'ın bu alanda son derece iyi bir pozisyonda olduğunu ve bunun yansımalarını NATO tatbikatında çok net bir şekilde gördüklerini ifade ediyor.
Bu yöntem kullanılarak sahada radar ve elektronik haberleşme sistemlerine yönelik yapılan tespitlerin askeri unsurlara ciddi bir veri sağladığı bir sır değil. ASELSAN mühendisi de bu duruma dikkat çekiyor ve "Biz bu iki değerli unsuru bir araya getirerek çok ciddi bir katma değer yarattığımıza inanıyoruz. ASELSAN bu sayede oldukça değerli bir kuvvet çarpanı sağlıyor." bilgisini paylaşıyor.
Dünyada öncü bir teknolojinin parçası olmayı sadece kurum adına değil ülkemiz adına da çok değerli bulduklarından bahsedip, "ASELSAN dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Elektronik harp yeteneği ile NATO tatbikatında boy göstermemiz herkesi şaşırttı. Planlı olarak şaşırtmaya devam etmek istiyoruz. Gelecekte Marlin'e yeni sistemleri entegre ederek yenilikçi tarzımızı sürdüreceğiz." diyerek sözlerini tamamlıyor.