İçerdiği lifler, vitamin ve minerallerin yanı sıra, tok tutan, zayıflamaya yardımcı olan pek çok yaz meyvesi var. Bunlardan en önemlisi karpuz
Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun, özellikle yaza özgü yaratılmış olduğunu düşünüyorum, keza yaz mevsiminin vücuda verebileceği olası tüm zararlarından vücudu korumaya yönelik pek çok bileşen içermektedir. Özellikle su bunlardan birisidir.
Pennsylvania State Üniversitesi'nde iştah, doyma ve kilo verme üzerine araştırma yapan Dr. Barbara Rolls'un araştırma bulguları şüphe götürmez niteliktedir: Yüksek hacimli besinler (çok az bir kalori karşılığında çok yer kaplayan besinler olarak tanımlanmaktadır), kilo vermek isteyen insanların en iyi dostlarıdır. Karpuz yüzde 92'si sudur. Rolls, besinlerle alınan suyun çok tatmin edici ve doyurucu olduğunu keşfetmiştir.
Ancak karpuza dair söylenebilecek tek iyi şey içeriğindeki su değildir. Karpuz çeşitli araştırmalarda prostat kanseri oluşumunun azalmasıyla ilintili olduğu ispatlanan ve likopen olarak adlandırılan muhteşem bir karotenoidin de kaynağıdır.
İdrar söktürür. Toksinlerden arındırır.Böbreği üre ve ürat tuzlarından temizleyici özelliği vardır. Kum dökme, taş düşürmeye etkilidir ve böbrekleri çalıştırır
Yediklerinizi zararlı hale getiren yediğiniz miktarlardır. Bu anlayıştan yola çıkarak, zayıflamak istiyorsanız günlük aldığınız meyve miktarı 3 porsiyonu geçmemelidir. Meyvenizi elbette karpuzdan yana seçebilirsiniz. Üstelik bir porsiyon meyve için, tabanı 3 parmağınız genişliğinde olan bir karpuz dilimini rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Amerikan Diyabet Kurumu'na göre insanlar günde 25 ile 50 gr. arasında lif (posa) tüketmeliler. Ulusal Bilim Akademisi'ne göre ise, yaşa ve cinsiyete bağlı olarak bu miktar 21 ile 38 gr. arasında belirlemiştir. Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, diyetinde yüksek miktarda lif tüketen erkeklerin (yaklaşık günde 29 gr.) az lif tüketenlere kıyasla kalp krizi riskinin yüzde kırk oranında düştüğünü göstermiştir.
225 gr. inciri bir bardağın yarısından daha az bir suyla mikserden geçirerek kendi incir pürenizi kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bu püreyi sütünüzde, yoğurdunuzda ve tatlılarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. İnciri lif, kalsiyum, potasyum içeriğiyle birlikte lezzeti için yiyin, mevsiminde olmak kaydıyla 3-4 adet taze incir yemek yeterli olacaktır.