Ispanağın faydaları saymakla bitmiyor. C vitamini açısından zengin olan ıspanak piştikten sonra bir daha ısıtıp tüketmek yerine, tek seferde bitirilmeli
Uzmanlar ıspanağın pişirildiği gün yenmesi uyarısında bulundu.
2/22
Uzmanlar ıspanağın piştiği gün yenmediği takdirde buzdolabında bekletilen ıspanak yemeğinin içinde nitrit ve nitrat bileşenlerinin artacağını belirtiyor.
3/22
Bu bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani baş dönmesi, ishal ve mide bulantısına yol açar
4/22
"+4 DERECENİN ÜSTÜNDE SAKLANDIĞINDA PİŞMİŞ YEMEKTE MİKROORGANİZMA GELİŞİR"
Pişmiş yemeklerin +4 derecede saklanması gerektiğini belirten uzmanlar, "Bir yemeği iki öğünlük yaptıysanız, mutlaka yiyeceğiniz kadarını ayırın" diyor.
5/22
Saklamanız gereken yemeği cam kapta buzdolabında +4 derecede saklayın.
6/22
+4 derece bütün pişmiş yiyecekler için en ideal ısıdır. Üstüne çıktığınızda ısı artar, yemeklerde mikroorganizma gelişir.
7/22
Mikroorganizma yemekte üreyince o yemek bozulur. Bozulan yemek birtakım mide bağırsak şikayetlerine sebep olur.
8/22
Birkaç gün işinizden olursunuz, çocuklar okula gidemez. Yemekleri pişirdiğimiz zaman sağlığa yaralı hale getirmemiz lazım. Tersi durumda sağlığı bozucu hale gelir.
9/22
"ISPANAK YEMEĞİ GÜNLÜK TÜKETİLMELİ"
uzmanlar, "Lif kaynağı olarak ıspanak faydalı bir besindir. Ispanak pişirilir ve o gün tüketilirse çok daha iyi olur" diyor.
10/22
Lif kaynağı ıspanak taze taze pişirilip hemen tüketilirse yeşil renginden dolayı insan vücudunu kanser yapıcı zararlı etmenlerden korur, ama bekletilirse zararlı hale gelir.
11/22
Çünkü uzun süre buzdolabı ısısında kalırsa nitrit ve nitrat bileşenleri artacağı için tüketilmemesi gerekir. Yemeği de atmamak için ıspanak yemeği günlük tüketilmeli.
12/22
"NİTRAT BAKTERİYEL OLMAYAN SİNDİRİM PROBLEMİNE NEDEN OLUYOR"
Nitrat, suda eriyen bir iyondur ve nitrojenin katılaşması sonucu çevrede doğal biçimde olur.
13/22
Uzmanlar "Kuru baklagiller ve sebzeler de bir miktar nitrat içermektedirler ki; bu topraktaki nitrat ve gübreleme sonucunda oluşmaktadır" diyor.
14/22
Bu durum organizmamızda bakteriyel olmayan toksit sindirim problemlerine yani mide bağırsak problemi yaratıp, baş dönmesi, ishal, mide bulantısına neden olabilir.
15/22
Bu bilgi doğrultusunda ıspanağın, pişirildikten sonra çok fazla bekletilmeden tüketilmesi en doğru yaklaşımdır.
16/22
ISPANAK C VİTAMİNİ DEPOSU
Taze sebze ve meyvelerin et, süt, tahıl gibi temel besinlerden sağlanamayan C vitamini açısından zengin olduğunu söyleyen uzmanlar, ıspanağın da C vitamini deposu olduğunu belirtiyor.
17/22
Ispanak aynı zamanda bedenimizi sürekli tehdit altında tutan radyasyon ve zararlı kimyasallara karşı savunma sistemimizi oluşturan antioksidanların başlıca kaynağıdır.
18/22
Ispanakta bulunan C ve E vitaminleri, karotenoidler, flavonoidler ve bitkilere özel koku ve aroma sağlayan kükürtlü bileşiklerdir ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır.
19/22
Yeşil sebzelerden olan ıspanakta klorofil, karotenoidler ve flavonoidlerin bazı türleri bulunur.
20/22
Ispanak C, E ve bazı B vitaminleri, kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengindir.
21/22
KAVURUP BUZLUKTA SAKLAMAKTAN VAZGEÇİN
Sebzeyi 'önce kavurup sonra saklıyım' tutumundan sağlık açısından vazgeçmek gerekiyor.
22/22
Çünkü kavurup buzdolabına koyulan yemek daha sonra tekrar çıkarıp pişirildiğinde besin değerleri en aza iniyor.