Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT/Massachusetts Institute of Technology) çalışan bir grup araştırmacı, ilaç tedavisi konusunda önemli bir adım attı. Ekiptekiler beyin implantı teknolojisi kullanarak ilaç tedavisi yapan yeni bir sistem geliştirdiler. Bu sistem beyin ve zihinsel hastalıklarda ilaçların istenmeyen yan etkilerini çözebilir.
The Next Web'in haberine göre Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT/Massachusetts Institute of Technology) araştırmacılar geliştirdikleri yeni teknolojiye "MiNDS/Miniaturized Neural Drug Delivery System" adını verdi. Mini nöral ilaç tedavisi sistemi de diyebileceğimiz MiNDS'ta tüplerle dolu çok küçük bir iğne (150 mikron çapında) bulunuyor. İki küçük kablosuz pompayla beyne yerleştiriliyor (Kafatası içine).
2/12
MiNDS beynin hedef bölgelerine birden fazla ilaç verebilen ilk kapalı sistem. İlaçları iki ay süreyle verme kapasitesine sahip.
3/12
Yazılanlara göre MiNDS şimdiye kadar farelerde ve insan olmayan primatlarda test edilmiş ve etkili olduğu görülmüş.
4/12
The Next Web'e göre MS, Parkinson veya depresyon gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için geliştirilen ilaçların yan etkileri kötü olabilir. MiNDS ise rahatsızlığın kaynağını hedeflemeye izin veriyor. Birçok insanın hayatını kurtarabilir ve yaşam kalitesini yükseltebilir.
5/12
Bununla birlikte MiNDS daha mükemmel değil. Kablosuz verici, pil, pompalar, küçük iğne içeren bu sistemin farelerde veya maymunlarda başarılı olması, insanlar için hazır olduğu anlamına gelmiyor.
6/12
MiNDS'ın daha uzun süreli kullanılması daha iyi piller ve daha iyi vericilerle sağlanabilir.
7/12
Halen geliştirilme aşamasında olan bu yeni ilaç tedavisi yönteminin insanlar için ne zaman kullanılabileceği tam olarak belli değil. Ancak MIT'teki bilim insanları MiNDS üstündeki çalışmalarına devam ediyor.
8/12
KARA KUTU BENZERİ BEYİN İMPLANTI
Pentagon'un insanların beynine uyarıcı olması ve anılarını tekrar hatırlaması için beyin implantı geliştirdiği ortaya çıkmıştı.
9/12
Kara kutular uçaklarda neler olup bittiğini ve verileri kaydeder. Herhangi bir şey yanlış giderse, bunun sebebini öğrenmek için gerekliler. Pentagon'un üstünde çalıştığı implant da buna benziyor. Bu sistem travmatik bir olayı çevreleyen anıları tetikleyebilecek ve kolay hafıza kaybının üstesinden gelmeyi sağlayacak bir çözüm olabilir.
10/12
Söz konusu beyin implantı konusunda ise DARPA görevlendirildi. Halen insan belleğinin nasıl çalıştığı hakkında çok az bilgi var ki, Parkinson hastalığı olan insanlar için Medtronic tarafından geliştirilen cihazlarla beyne uyarı yapılıyor. Çözüm olarak DARPA ve Pentagon, gelişmiş beyin aktivitesini kayıt eden implant şeklindeki cihazı denemeye kararlı.
11/12
Beyni hasar gören birinin hafıza kaybı yaşaması yaygın bir durum. Bu hafıza kaybı yüzünden aile, isim, kişisel bilgiler, becerileriler de unutabilir. Bu implantın beyne uyarıcı olması ve anıları hatırlamaya yardımcı olması umuluyor.
12/12
Bir süre önce gündeme gelen bu implant da halen geliştirilme aşamasında.