Suriye’de Esed zulmünden kaçanların sığındığı İdlib merkezli gerilim tırmanıyor. Rusya, Amerika, İngiltere, Fransa, Esed ordusu ve İranlı milisler bölgeye operasyon için pozisyon alırken Türkiye de bir yandan saldırıyı engelleyecek diplomatik çabaları yürütüyor bir yandan da gözlem noktalarındaki askeri tahkimatını güçlendiriyor.
Ankara, sivil-terörist ayrımı yapılmak suretiyle yalnızca terörist gruplarla mücadele edilmesini öneriyor.
2/9
İdlib’e doğrudan saldırıların bir felaket olacağı ve bunun Astana sürecine zarar vereceği uyarısı yapılıyor.
3/9
Bu doğrultuda 7 Eylül’de üç garantör ülke Türkiye, Rusya ve İran liderlerini Tebriz’de buluşturacak zirvede, İdlib sürecinin çözümü için nihai istişareler yapılacak.
4/9
Halen Rusya ile Türkiye arasında Savunma Bakanlıkları ve İstihbarat birimleri arasında koordinasyon kanalları aktif çalışıyor.
5/9
AVRUPA’YI DA VURUR
İdlib’e yoğun bombardımanın başlaması halinde saldırıların en önemli sonucu ‘göç dalgası’ olacak. Ankara, yaşanabilecek göç dalgasının sadece Türkiye’yi değil Avrupa’yı da tehdit edeceği konusunda muhataplarını uyarıyor.
6/9
Felaket senaryosuna karşı hazırlıklar ise özellikle İdlib’in Türkiye sınırına yakın bölgelerinde artırıldı.
7/9
Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık, sosyal medya hesabında, “Kızılay olarak bölge ve sınır illerimizde teyakkuzdayız. Gerilim acilen düşürülmeli, aksini düşünmek bile istemiyoruz” mesajını paylaştı.
8/9
AFAD ise bölgeden olası göç akınına karşı son bir buçuk aydır tedbir alıyor. AFAD yetkilileri, gerekli çalışmaları yaptıklarını, göçün gelebileceği ve yardım ulaştırılabilecek güzergahların belirlendiği, hazırlıkların devam ettiği bilgisini verdi.