Türkiye ve bu ülkenin insanları kaybedecek. Son yılların kazanımlarının hepsi yok olup gidecek. Demem o ki, durum “Türkiye sadece bir anayasa değişikliği oyluyor” sözleriyle özetlenecek kadar basit değil. Mazoşist değil bu millet. Acı çekmekten zevk almaz. Kaldırıp baltayı kendi ayağına vurmaz. O yüzden de merak etmeyin, sandıktan “hayır” çıkmaz.
Devletimizi hangi hükümet sistemi ile daha demokratik, millet iradesine tam olarak bağlanmış ve verimli hizmet vereceğini, tabii ki her alanda daha güçlü olmasını sağlayacak şekilde nasıl yönetilmesi gerektiğini tartışıyoruz. Milletimiz bu anayasa değişikliğiyle son derece ilgili bir şekilde tarihten getirdiği tecrübelerle de ciddi bir müzakere sürecinin içine girmiş durumda. CHP ve bileşenleri ise, teklifte olmayan birçok çarpıtmanın peşine bilinçli bir şekilde takılarak bu tartışmayı gerçek zemininden ayırmaya, ne olursa olsun bunu engellemeye çalışıyor.
Teknik veriler ve rakamlar vererek sizlere ders çalıştırmak gibi bir niyetim yok. Arkadaşlar zaten bu çalışmayı yapmışlar. Satın alma taleplerini erteleyen kişilerin, hangi tür alım yapmak istediklerini sorguladıkları gibi; Bu taleplerini referandumdan sonra gerçekleştirmek isteyip-istemediklerini de sormuşlar. ‘Taleplerimizi erteledik’ diyenlerin %75’i referandumdan ‘evet’ çıkar ise, %15’i ‘hayır’ çıkar ise, kalan %10 ise evet çıksa da, hayır çıksa da alım taleplerini gerçekleştireceklerini ifade etmişler.
Sistem değişimi hakkındaki tartışmalar dönüp dolaşıp benim temeldeki mesele dediğim konuya; Türkiye’deki egemen iktidar blokunun sahip olduklarını kaybetme korkusuna geliyor. Kolay değil nereden baksanız ideolojik-politik iktidarı Tanzimat dönemine ulaşan ama fiili politik hâkimiyeti daha yakın dönmelerde, farklı aşamalarda şekillenen, tahkim edilmiş olan bir iktidar yapısından bahsediyorum.
Meksika parasının ABD ile kavga sonrası değer kaybı da fiyatları düşürmüş! Donald Trump ise hudutta alınacak bir ithalat vergisi koymaya çalışıyor. ABD uzmanları, bunun sadece ABD müşterilerinin ithal arabalara ödeyeceği para miktarını artıracağını düşünüyorlar. Amerika’nın otomotif üretimi önceki yıla göre iki ayda yüzde 2.9 azalmış, Kanada’nın otomotiv üretimi ise iki ayda yüzde 9 düşmüş. (kamyon hariç istatistikler) Bakalım zaman ne gösterecek.