Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde, Chicago Üniversitesinde Prof. Dr. Özdoğan tarafından verilen 'Göbeklitepe Kültürü ve Neolitik Oluşumun Değişen Görüntüsü' konulu konferans ilgi gördü.
ABD'nin Chicago kentinde "Göbeklitepe Kültürü ve Neolitik Oluşumun Değişen Görüntüsü" konulu konferans verildi.
2/15
Türkiye'nin Chicago Başkonsolosluğunun ev sahipliğinde, Chicago Üniversitesi Oriental Enstitüsü'nde gerçekleştirilen konferansa, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özdoğan konuşmacı olarak katıldı.
3/15
Chicago Başkonsolosu Umut Acar'ın yanı sıra çok sayıda Amerikalı akademisyen ile öğrenciler ve ABD'de yaşayan Türklerin dinlediği konferansta, Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) "Dünya Mirası Geçici Listesi"ne alınan ve dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Göbeklitepe ele alındı.
4/15
Etkinlikte, Şanlıurfa'da yer alan Göbeklitepe'de yürütülen çalışmalar ve ortaya çıkan sonuçların bugünün uygarlığı üzerindeki etkileri ele alındı.
5/15
Konferansın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Özdoğan, "Göbeklitepe dünyada şu an için çok ün yapan bir yerleşim yeri ancak bununla ilgili çok spekülatif şeyler de var.
6/15
Göbeklitepe kültürünün daha iyi anlaşılabilmesi için bu kültürün görüldüğü diğer yerleşim yerleriyle bir bütün olarak ele alınması gerekir.
7/15
Bu nedenle Göbeklitepe'nin kültür tarihçiliğindeki yerini, günümüze neleri kattığını, neleri değiştirdiğini geniş bir perspektif içinde anlattım." dedi.
8/15
Özdoğan, arkeolojinin geçmiş kültür ve uygarlıkların gelişim sürecini araştıran bir bilim dalı olduğunu hatırlattı.
9/15
Uygarlığın tüm insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulayan Özdoğan, "Göbeklitepe gibi arkeolojik bir kültürün keşfi bulunduğu ülkeye; ortaya çıkarmak, dünyaya tanıtmak ve korumak gibi birtakım sorumluluklar da getirmektedir.
10/15
Böylesine önemli bir değeri başka ülkelerin bilim adamlarıyla paylaşmak, tartışmak için burada bulunmamız da bu sorumluluğun bir parçasıdır." ifadelerini kullandı.
11/15
Bu konferansın, binlerce yıl önce var olmuş Göbeklitepe kültürünün bugünün uygarlığına etkilerini ortaya koyma noktasında büyük önemi bulunduğuna dikkati çeken Özdoğan, Göbeklitepe'yi Türkiye'nin tanıtımından ziyade mevcut uygarlığın bu noktaya nasıl geldiğini öğrenmek adına önem verilmesi gereken bir paylaşım olarak görülmesi gerektiğine inandığını kaydetti.
12/15
Başkonsolos Acar ise Göbeklitepe konulu konferansın, Chicago Üniversitesi Oriental Enstitüsü ile başlattıkları konferanslar dizisinin ilki olduğunu belirtti.
13/15
Prof. Dr. Mehmet Özdoğan'ın, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden Göbeklitepe ile ilgili çok önemli bilgiler verdiğini dile getiren Acar, "Gelecek yıl da Zeugma ve Yenikapı kazıları ile ilgili Türkiye'den son derece tanınmış akademisyenlerimiz konferans vermek için Chicago'ya gelecek." diye konuştu.
14/15
Acar, ilgi gören bu konferansın, Oriental Enstitüsü ile Türkiye arasındaki neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olan ilişkilerin yeniden canlandırılması noktasında bir adım olduğunu sözlerine ekledi.