Yunanistan basını, Denizkurdu-2019 tatbikatını manşetlerine taşıdı
Denizkurdu-2019 tatbikatı Yunanistan basınında da geniş yer buldu. Ajanslar ‘doğal gaz geriliminin’ üzerine gerçekleşen tatbikatla Türkiye’nin gözdağı verdiğini manşetlerine taşıdı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nca 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopter ile 25 bin 900 personel ile Anadolu’yu çevreleyen üç denizde eş zamanlı düzenlenen en büyük planlı tatbikatlardan Denizkurdu-2019 devam ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal tarafından sevk ve idare edilen, Deniz Kuvvetleri Karargahı tarafından planlanan ve Deniz Harp Merkezi Komutanlığı tarafından yönetilen Denizkurdu-2019 tatbikatının ikinci gününde denizaltı savunma gemileri ve helikopterler tarafından denizaltı savunma harbi eğitimleri gerçekleştirildi.
2/33
Doğu Akdeniz’deki tatbikat kapsamında karşı unsur olarak belirlenen bir denizaltı, gemiler tarafından sonarlarla tespit edilerek senaryo gereği etkisiz hale getirildi. Tatbikatta Antalya’nın Beşadalar Bölgesi’ndeki belirlenen hedeflere kara bombardımanı atışları yapıldı. Adadaki hedefler tam isabetle vuruldu.
3/33
ATİNA ENDİŞE İÇİNDE
Türkiye’nin üç denizde gerçekleştirdiği en büyük planlı deniz tatbikatı Yunan basınında da geniş yankı uyandırdı.
4/33
Mavi Vatan tatbikatının korkusunu yeni atlatan Yunanistan’ın hemen peşine Denizkurdu-2019 ile karşılaşması Atina’yı tekrar endişelendirdi. Genelkurmay’ın açıkladığı ‘Cumhuriyet tarihinin planlı en büyük tatbikatı’ notunu da düşen Yunan medyası, attığı manşetlerle mesajı doğru aldığını gösterdi.
5/33
GÖZDAĞI VERDİ
Özellikle Doğu Akdeniz’de gerçekleşecek tatbikat dünya basınının olduğu gibi Yunan medyasının da dikkatini çekti.
6/33
Komşuda yayınlanan iki önemli haber sitesi Kathimerini ve Atina Haber Ajansı’nda çıkan haberlerde ‘doğal gaz geriliminin’ üzerine söz konusu tatbikatın yapılması ‘endişe verici’ olarak değerlendirildi. Kathimerini’de Akdeniz’de yaşanan sondaj krizine ilişkin değerlendirmelerinde Türkiye’nin tatbikat ile gözdağı verdiği ifadeleri kullanıldı.
7/33
MİLGEM gururu açık denizlerde
Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait fırkateynler, hücumbotlar ve MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen korvetler tarafından kara hedeflerine fiili atışlar gerçekleştirildi.
8/33
Gün içinde kara hedeflerine atışın bitmesinin ardından, su üstü hedeflerine de atış ve denizde manevralar yapılacak. Tatbikat kapsamında Saros Körfezi’nde TCG Salihreis Fırkateyni tarafından kara bombardımanı atışları icra edildi. Belirlenen 10 kilometre mesafedeki iki farklı hedefe atış gerçekleştirildi. 10 salvo top atışında ilk hedefin imhasının ardından ikinci hedef yok edildi. Eğitim başarıyla tamamlandı.