Dünyanın farklı ülkelerinde bulunan bu yerler, hepimizden sır gibi saklanıyor. Google Maps ve Earth gibi uygulamalarında bu yerleri gizlemek için elinden geleni yapıyor.
Kanada’da, İnuit halkının yaşam bölgesindeki Baker gölü: Google harita uygulamasında, bu bölgeyi bant çekip kapatıyor. Israrla gizlenen bu alanın, bölgedeki başka benzer bir kaç yerle birlikte uzaylılara ait nirengi işaretleri içerdiği söyleniyor.
2/23
Bilinmez bölge, Rusya:
Kimsenin neresi ya da ne olduğuna dair bilgisinin olmadı bir gizemli bölge daha. Siberian Lights isimli internet sitesindeki bir yorumcu buranın gizli bir savunma üssü olduğunu ve radar istasyonu, füzesavar bulunduğunu iddia etmiş. Bir başka yorumcu ise bölgenin hiçbir yerde gerçek fotoğrafı olmadığını, mevcut fotoğraflarında başka yerlerin görsellerini kopyala yapıştır modeliyle yapılmış sahte resimler olduğunu iddia ediyor.
3/23
Pasific Northwest, ABD:
Burada tam olarak neyi gizliyorlar? Bu konuda net bir açıklama yok. Washington-Oregon sınırına yakın bölgeyle ilgili pek çok söylenti var. En yaygın inanış, burada FEMA ve HAARP ile ilgili askeri çalışmaların yapıldığı. Bölgeye gidenler, görünüşte bomboş olan arazinin anlamsız biçimde dikenli tellerle çevrili olduğunu ve hiçbir giriş kapısının olmadığını söylüyor.
4/23
Faroe Adalar, Danimarka:
Söylentiye göre burası bir askeri üs, hem de belki de dünyanın en az tehditkar ülkesinde. Şimdiye kadar barışçıl tutumuyla bilinen Danimarka’nın ne planladığı biraz düşündürücü...
5/23
Reims Hava Üssü, Fransa:
Bu yerin de neden gizlendiği bir muamma
6/23
Indian Nükleer Enerji Santrali, New York:
Neden net bir görüntüsü verilmiyor bilinmez ama santralin tamamen kapatılması gündemde. Özellikle de Japonya’daki Fukushima felaketinden sonra bu santralin ciddi güvenlik açığı olduğu ortaya çıkınca.
7/23
Tantauco Doğla Yaşam Parkı, Şili:
Google neden, türü tehlike altındaki hayvanların yaşadığı bir doğal parkı saklıyor? Aksine, tüm dünyanın dikkatinin çekilip yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan canlılar için bir şeyler yapılması gerekirken bu sansüre kimse anlam veremiyor.
8/23
Atomik alan, Fransa:
Açıkçası kimse “The Marcoule site of the Commissariat l’Energie Atomique”’in ne anlama geldiğinden emin değil. Yine de net olan şu ki, isimdeki "atomik" kelimesi hayra alamet olamaz.
9/23
Vokel Hava Üssü, Hollanda:
Bir süre öncesine kadar bu üssün neden titizlikle gizlendiği merak konusu iken cevap Wikileaks’ten geldi. WikiLeaks’in ortaya çıkardığı belgelere göre bu üste nükleer silah başlıkları bulunuyor.
10/23
Huis Ten Bosch Sarayı, Hollanda:
Her ne kadar Hollanda kraliyet ailesine yönelik herhangi bir tehdit ya da belirgin bir tehlike olmasa da sarayın görüntüleri sansürlenmiş. Hangi açıdan bakarsanız bakın, karşınıza hep sansürlü görüntüler çıkıyor. Bunun kraliyet ailesinin özel talebi olup olmadığı hakkında bir açıklama yok
11/23
Ramstein Hava Üssü, Almanya:
NATO’ya bağlı bu askeri hava üssü özellikle Irak operasyonunda görevli birliklerine adanmış durumda, dolayısıyla da terör saldırıları için ciddi bir hedef. Elbette Google’nin bu nedenle bölgeyi kısmen kapatması anlaşılabilir bir durum
12/23
Kuzey Kore:
Her ne kadar tüm dünyanın tanıdığı bir ülke olsa da pek az kişi burayı ziyaret ediyor. ülke, Goople Maps’ta kocaman bir yeşillik olarak yer alıyor. Ne bir otoban, ne bir sokak, ne bir bina hiç bir şeye görüntülerde yer verilmiyor. Adeta terk edilmiş, insansız bölge gibi
13/23
HAARP Üssü, Alaska:
ABD’nin şu anda en gözde savaş silahı olan HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), ses gücüyle yapılabilecek operasyonlar konusunda korkutuyor. Sivil gözlerden gizlenen bu alanla ilgili, yapılan deneylerin istendiğinde depremlere, sellere neden olabilecek kadar güçlü olduğunu iddia ediyor.
14/23
Mazda yarış alanı, ABD:
Google Maps’aki en garip sansürlerden biri de bu bölge. Basit bir yarış pisti olan alanın bir kısmı, görüntülerde adeta sinirle çizilmiş gibi duran beyaz bir örtü ile kaplanmış.
15/23
"The Hill" ya da diğer adıyla Elmira Rehabilitaasyon Merkezi:
New York’taki bu çok yüksek güvenlikli hapishanenin neden gizlendiğiyle ilgili mantık yürütmek zor değil. Son zamanlarda farklı ülkelerdeki hapishanelerde yaşanan olaylar, kaçışlar ve özellikle Attica’daki hapishane isyanından sonra büyük bir ihtimalle yetkililer, helikopterli bir kaçış operasyonundan çekinmiş olabilir.
16/23
Bir Rus’un evi!:
Nasıl yani? Zengin bir Rus’un evi, Google’de neden gizlenir ki? Wikipedia’ya göre burada gördüğünüz (ya da göremediğiniz), Gazprom CEO’su Alexey Miller’ın sarayı. Bu kişinin neden diğer dünya vatandaşlarına tanınmayan bir haktan yararlandığı Google’ye yöneltilen eleştiriler arasında.
17/23
Roket hangarı, İspanya:
WikiMedia’daki araştırmacılara göre buradaki alanda hangara benzeyen bir bina mevcut. Google’nin sakladığı, ama Yahoo Maps’ta gizlenmeyen alanla ilgili Virtual Earth uygulamasında bir tane bile görüntü yer almıyor. Bölge, gizemini koruyor.
18/23
Mobil Oil Corp., Buffalo-ABD:
Bazı kullanıcılar, Mobil’in Buffalo’daki merkezinin gizlenmesini istemesini saçma olduğunu, çünkü terörist saldırıya hedef olmayacak bir yer olduğunu söyleyip eleştiriyor. Öte yandan gerçek sebep bu mu değil mi bilinmiyor.
19/23
Albay Sanders:
İşte en acayip sansürlerden biri: KFC’nin logosu! Kentucky Fried Chicken’in logosundaki Albay Sanders’in yüzü dünyanın her yerinden verilen Google Maps görüntülerinde sansürleniyor. Google’nin cevabı hazır: Gerçek kişilerin yüzünü göstermemiz yasak ve her birinin yüzünü gizlemek zorundayız, Albay Sanders de gerçek bir kişiydi.
20/23
Petrol Rafinerisi, Macaristan:
Macaristan petrol rafinerisi... tüm bilinenler bu kadar
21/23
NATO merkezi, Portekiz:
Burada aslında neden gizlilik olduğuna dair ilginç bir durum yok. Acayip olan, bir başka Google Earth görüntüsünün kopyala/yapıştır modeliyle orijinal görselin üzerine kondurulması.Neden bu yöntem kullanıldı? İlginç...
22/23
Seabrook Nükleer Santrali, ABD:
Bu yerin ABD’nin kuzeydoğudaki en uç noktasında yer alan bir nükleer istasyon olduğuna inanılıyor. İşletme hakkında net bir bilgi yok.
23/23
Szazhalombatta petrol rafinerisi, Macaristan:
Sıradan bir petrol rafinerisi olan bu alan garip bir biçimde uygulamada "yeşil çizim"le örtülmüş durumda. Rafineri binaları görüntülerde yok edilerek dümdüz yeşil bir görüntüyle sunulan yerin neden gizlendiği bir sır