Pitaya ya da ejderha meyvesi adıyla bilinen bu meyvenin görüntüsü bir hayli ilginç. Meyvenin tadının ise kivi ve kavuna benzediği söyleniyor.
3/40
Boynuzlu Kavun
4/40
Kiwano olarak da bilinen boynuzlu kavunun tadı, salatalık, kabak, muz ve limon arasında diye tarif ediliyor. Eğer çok ararsanız Alanya kavunu diye de bulmanız mümkün.
5/40
Ekmek Meyvesi
6/40
Hint Okyanusu adalarında yetişen ekmek ağacının meyvesi nişasta bakımından o kadar zengin ki, ekmek niyetine dahi yenebiliyor. Ağaçta yetişen patates meyvenin patates benzeri olduğunu düşünüyoruz.
7/40
Bael
8/40
Hindistan'a özgü ve kutsal sayılan bu meyve armudu andırsa da, tadının gül kokulu marmelata benzediği söyleniyor. Ayrıca meyvenin kabuğu bıçakla soyulabilecek gibi dursa da aslında oldukça sert ve ancak çekiçle kırılabiliyor.
9/40
Cocona
10/40
Tadının limon ve domates arasında olduğu söylenen cocona meyvesi Güney Amerika'da yetişiyor.
11/40
Duku
12/40
Güney doğu Asya'da yetişen duku, sarımsağı andırsa da tadı üzüm ile greyfurt arasındaymış. Ağacının kabuğu da akrep sokmalarına karşı kullanılıyormuş.
13/40
Marula
14/40
Dallarda bekleyen marula meyvelerini yiyen filler sarhoş olup pata küte yerlere düşüyor.
Aslında bu hikayenin doğruluk payı var çünkü Afrika'da yetişen bu meyve dalda kaldığı sürede fermente oluyor ve içindeki alkol %17'ye kadar çıkıyor.
15/40
Şeker Elma
16/40
Amerika kıtasının tropikal bölgelerinde yetişen bu meyvenin dışı tuhaf görünüyor olabilir ama içi yumuşacık ve kremsi
17/40
Noni
18/40
Güneydoğu Asya ve Avustralya'da yetişen Noni, görüntü olarak duta benziyor. Ama hemen ağzınız sulanmasın çünkü meyvenin ağır bir kokusu ve keskin bir tadı var, o yüzden ancak açlıktan ölmek üzereyken yemek isteyebilirsiniz
19/40
Platonia
20/40
Amazon ormanlarında yetişen bu meyve tatlı ekşi bir tada sahip, ayrıca fosfor, demir ve C vitamini bakımından oldukça zengin.
21/40
Safou
22/40
Safou'nun bir diğer adı da tereyağı meyvesi. Çünkü Afrika'ya özgü bu meyve pişirildiğinde tereyağına benzer bir kıvam ve lezzet alıyor. Ayrıca meyvenin %47'si de yağ
23/40
Salmonberries
24/40
Turuncu bir ahududu düşünün, ama ahudududan daha lezzetli ve C vitamini açısından da daha zengin. Üstelik kutup dairesine uzanan kuzey alanlarda da yetişebiliyor.
25/40
Mucize Meyve
26/40
Bu mucize meyveyi yedikten sonra, belli bir süreliğine dil, acı ve ekşi tatları algılayamıyor. İşin aslı ise şöyle. Tatsız olan bu meyve yendikten sonra meyvede bulunan ve miraculin adı verilen bir çeşit glikoprotein, dilin üzerini bir saat kadar kaplayarak dilin ekşi ve acı tatları algılamasını önlüyor. Bu da meyvenin ardından yenen her şeyin tatlı olarak algılanmasına neden oluyor.
27/40
Cherimoya
28/40
Güney Amerika'nın nispeten serin bölgelerinde yetişen bu meyvenin tadı çilek, papaya ve ananas karışımı olarak tarif ediliyor. Gerçek bir tutti frutti olan çerimoya kesildiğinde bembeyaz ve siyah kocaman çekirdekleri var. Çekirdekler de kabuğu da zehirli. Yenmesi halinde felç edebiliyor.
29/40
Jabuticaba
30/40
Brazilya'nın güneyinde yetişen bu tuhaf bitki inanılmaz bir antioksidan. Üzüme benzeyen meyvelerinden likör ve şarap da yapılıyor. Ama en tuhaf özelliği meyvenin direk ağacın gövdesinde yetişmesi
31/40
Mammee
32/40
Mammee ya da bir diğer deyişle Amerika Kayısısı.
33/40
Yıldız Elması
34/40
Güney Amerika ve Hint Adalarında yetişen yıldız şekilli mor elma, güzel kokulu ve tatlı. Bulursanız soğuk tüketin.
35/40
Rambutan
36/40
Deniz kestanesine benzer görünümüyle hayli ilginç olan meyve, Malezya ve Endonezya'ya özgüdür. Bu iki ülkede sokaklarda satılan bu meyve, ayrıca orangutanların favori meyvelerinden biridir.
37/40
Salak
38/40
Talihsiz ismine rağmen salak aslında lezzetli bir meyve. Endonezya, Malezya be Brunei'de yetişiyor. İçi sarımsak dişleri gibi ama tadının oldukça lezzetli olduğu söyleniyor.
39/40
Yıldız Meyvesi
40/40
Tuhaf şekillerine doyamadığımız doğanın bir başka mucizesi yıldız meyvesi ülkemizde bazı marketlerde bulunuyor. O tezgahlara da taa Güneydoğu Asya'dan geliyor. Tıpkı muz gibi yeşilken toplanan bu meyve buralara ulaşana kadar sararıyor. Yıldız elması elma, armut ve limon karışımı bir tada sahip diyebiliriz.