• $32,5324
  • 35,0168
  • 2329.38
  • 9079.97
10 Mayıs 2021 Pazartesi 07:01 | Son Güncelleme:

Yatırım sırası katılım ve dijital sigortacılıkta

Yatırım sırası katılım ve dijital sigortacılıkta
- ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

6 kamu sigorta şirketinin birleşmesiyle oluşan Türkiye Sigorta'nın yaratılan sinerjiyle birlikte toplam pazar payı yüzde 13'e çıktı. Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Benli, satın alma da dahil katılım ve dijital sigortacılık konusunda yatırım yapacaklarını söyledi.

Geçen yıl, pandemi koşullarında dünyada benzeri görülmemiş bir birleşme meydana geldi. 6 kamu kurumu Halk Sigorta ve Halk Hayat Emeklilik, Ziraat Sigorta ve Ziraat Emeklilik, Güneş Sigorta ve Vakıf Emeklilik, Türkiye Varlık Fonu çatısı altında güçlerini birleştirdi. Ortaya 2600 çalışanlı dev bir sigorta şirketi çıktı. Yeni şirkete ise Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik ismi verildi. Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Benli, "Ben 2600 çalışanımıza 2600 isimsiz kahraman diyorum. Çünkü hepsi pandemi koşullarında kendilerini işe adayarak çalıştılar. Kısa sürede bu birleşmeyi başardık. Üstüne bir de 1+1'i topayıp, 2,5 çıkardık" diyor.

Dünyada böyle bir birleşmenin örneği var mı?

Hindistan'da bu büyüklüklere yakın 2 büyük kamu şirketi birleştirilmeye çalışılmış, ama o da yarım kalmış. Başka bir örnek de yok. Bu birleşmeyle Türkiye'nin lider, öncü ve piyasa yapıcı sigorta ve emeklilik şirketi oluştu. İlk poliçemizi de ülkemiz tarihinin en büyük doğalgaz keşfi Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusuna yaptık. Birleşmemiş sistemde, bu teminatı bulmak mümkün olmayacaktı.

TATLI BİR REKABET BAŞLADI

Bu durumun sektöre yansıması nasıl oldu?

Çok olumlu yansıdı. Sektörde tatlı bir rekabet oluştu. Daha evvel vatandaşa verilmeyen indirimler, teminatlar verilmeye başlandı. Biz de yaratıyan sinerjiyle birlikte bu rekabet ortamında payımızı artırmayı başardık. Lider olduk. 6 şirketin paylarını üst üste toplasaydık, bu rakamlara ulaşamıyor, lider de olamıyorduk. Elementer tarafta yüzde 11.8 civarında olan pazar payımızı yüzde 13'e çıkardık. BES'te ise fon büyüklüğümüzü yüzde 36 artırarak; 36 milyarın üzerine taşıdık. Net kârımızı da yüzde 39 yükseltip, 1 milyar 153 milyon liraya çıkardık.

Pandemi sigorta sektörünü nasıl etkiledi?

Hem dünya hem de Türkiye için zorlu bir yılı geride bıraktık. Ama sektörümüz açısından başarılı bir yıldı. Sektörün prim üretimi bir önceki yıla göre yüzde 19,3 arttı. Emeklilik fonlarının büyümesi de hız kesmeden sürdü. BES ve otomatik katılımdaki toplam katılımcı sayısı 13,5 milyonu aştı.

Pandemi etkisiyle öne çıkan branşlar da oldu mu?

Pandemide öne çıkan 2 alan sağlık sigortaları ve siber güvenlik sigortaları oldu. Herkes evden çalışınca siber sigortalara talep çok yükseldi. Bu alanda yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandı. Hastalık/sağlık sigortaları branşında ise prim üretimi yüzde 62 arttı. Diğer yandan geçen sene özellikle konut kredilerinde ciddi bir artış olduğu için, kredi alırken bankaların zorunlu tuttuğu hayat sigortaları açısından da çok iyi bir sene oldu.

2021 yılına dair hedefleriniz nasıl?

Biz her zaman iddialıyız. Üretim ve kârlılıkta sürdürülebilir liderliğe göre planlarımızı yaptık. Bu yılı da geçtiğimiz yıl olduğu gibi çift haneli bir büyümeyle lider olarak kapatmayı hedefliyoruz. Ayrıca ülkemizde hem de yakın coğrafyamızda bölgesel bir oyuncu olma hedefimize hızla koşmaya devam edeceğiz.

Ekonomi reformu sigorta bazlı olmalı

Peki Türkiye sigorta sektörü nasıl bir potansiyel barındırıyor?

Sigorta sektörünün gayri safi milli hasıladaki payı yüzde 2-2.5'larda. Bunun yüzde 20'ye çıkması doğal bir büyüme olur. Bunun için de banka dışı finans sektörünün gelişmesi gerek. Kredi mevduat ilişkisinden yatırım tasarruf ilişkisine geçmek için anahtar sektörüz. İnanıyorum ki Türk ekonomisinde reform yapılacaksa bunun tabanında sigorta olacaktır. Biz de Türkiye Sigorta olarak burada kilit roller üsteleneceğiz.

Gözümüz Doğu Avrupa'da

Bölgesel liderlik hedeflediğinizi açıkladınız. Hedef pazarlarınız nereler olacak?

Hedefimiz Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri. Hedefimiz fiilen oralarda bulunup önce bölgedeki 9 milyonluk potansiyel Türk nüfusuna sonra da o ülkelerin vatandaşlarına hizmet vermek. Zamanla hedef bölgemize Afrika'yı da ekleyebiliriz.

Bu yönde adımlar atıldı mı?

Fırsatlara bakıyoruz. Satın alma, yeni şirket kurma veya ortaklık şeklinde ilerleyebiliriz. Dijital sigortacılıkta yatırım kararımız var. Doğu Avrupa'da bir şirketle görüşme yaptık ama uzlaşamadık ve görüşmeler sonlandı. Bir de katılım sigorta şirketi kurma hedefimiz var. Faiz hassasiyetinden dolayı sigortadan uzak duran kesimi sektöre kazandırmak istiyoruz.

Turizmciler bizi dinlese gelir kaybı yaşanmazdı

Pandemide gelir kaybı yaşayan şirketler 'A, B, C planlarımız vardı. Ama pandemi kimsenin öngöremediği bir riskti' diyorlar... Öyle miydi?

Sigortacıları dinleselerdi bu o kadar da beklenmedik bir risk değildi. Parametrik sigortalar aslında bizim hayatımızda hep vardı. Sigortacılıkta, az kar yağmasına karşı, az güneş çıkmasına karşı bile teminatlar vardır. Bu teminatı alan bir turizmci, sezonda 150 gün değil, 80 gün güneş açarsa bile teminat alabilir. Salgın hastalıklar da teminatlarımız arasında hep vardı. Ama şirketler primden tasarruf etmek için 'başımıza bu gelmez' dediler. Mesela AVM'ler eğer zamanında iş durmasını salgın teminatının içinde alsalardı, şu anda hiçbir kar kayıpları olmayacaktı. Şimdi reasürans anlaşmalarına Kovid 19 teminatı da girdi. Sağlık sigortasınada talep çok yükseldi.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür