• $32,3509
  • 35,1244
  • 2303.36
  • 9079.97
5 Aralık 2021 Pazar 08:15 | Son Güncelleme:

Türk girişimcilerden Las Vegas'a çıkarma

Türk girişimcilerden Las Vegas'a çıkarma
- Özgül Öztürk

Dünyanın dört bir yanından 1700'den fazla girişimin katılacağı Las Vegas'taki teknoloji fuarı CES bu yıl Türkiye'den ilk kez 20 girişimciyi ağırlayacak. Fuarda ürün ve teknolojilerini tanıtan Türk start-uplar, globalleşme için ilk adımı atacak.

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı Consumer Electronic Show'da (CES) 160 ülkeden, 1700'den fazla teknoloji girişimcinin katılımıyla 5-8 Ocak 2022 tarihleri arasında ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenleniyor. Türkiye'nin dev şirketlerinin her yıl katıldığı fuara bu yıl İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) desteğiyle Türk teknoloji girişimcileri için 150 metrekarelik bir alan kurulacak. EUREKA Park Fuar alanında kiralanan İstanbul Pavilyonu'na, Türkiye'den 20'nin üzerinde start-up katılacak. Türk start-uplar, 4 gün boyunca ürün ve teknolojilerini sergileyip müşteri görüşmeleri yapacak.

EYLEM PLANI GELİYOR

Son yıllarda ciddi başarılara imza atan Türk teknoloji girişimlerinin dünyada dikkat çektiğini vurgulayan İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, "Girişimciliğin 1'inci liginde olan Türkiye süper lige yükseliyor. İSTKA olarak biz de teknoloji girişimlerimizin global marka olması için çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz. CES Fuarı'na katılım bunlardan biri. ABD'ye götüreceğimiz girişimciler, hem kendi teknolojilerine yatırım alacak, hem de yurtdışındaki diğer firmalarla işbirliği olanağı bulacak. Fuarda kendine bir merkez arayan diğer ülkelerin start-uplarını da İstanbul'a çekmeye çalışacağız" dedi. Tüzgen ayrıca İstanbul'un yerli ve yabancı girişimlerin cazibe merkezi olması için bir strateji ve eylem planı hazırladıklarını dile getirdi.

İŞ BANKASI'NDAN START-UP'LARA ÖZEL ŞUBE

Türkiye İş Bankası, Levent'te bulunan İş Kuleleri'nde girişimcilere özel İstanbul Girişimcilik Şubesi'ni hayata geçirdi. Şubenin açılışı, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ve girişimcilik ekosisteminden paydaşların katıldığı bir törenle gerçekleştirildi. Farklı şube tasarımı ve özelleştirilmiş hizmet modeliyle geleneksel banka şubesinden ayrışan Girişimcilik Şubesi, startuplara ve girişimcilere hizmet verecek.

10 KAT DAHA FAZLA KATKI

Şubenin hedef müşteri kitlesini teknoloji tabanlı yeni nesil girişimler, yatırım fonları, melek yatırımcılar ve ekosistemin diğer paydaşları oluşturuyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran "Girişimcilerin desteklenmesiyle esasında ülke büyümesini desteklemiş oluyoruz. Geleneksel bir sermayeye göre girişim sermayesine ayrılan tutarın büyümeye katkısı yaklaşık 10 kat daha fazla" dedi.

Birbirinden başarılı projeler katılıyor

Amerika'da fuara katılacak girişimcilerden biri çevrimiçi sahte ürünleri tespit ederek, başta giyim ve aksesuar satan firmalar olmak üzere markaların hayatını kolaylaştırıyor. Artırılmış gerçeklik tabanlı bir yazılım platformu geliştirerek endüstriyel firmaların, bakım operasyonlarını uzaktan yapmalarını sağlayan bir başka girişim de ABD'de görücüye çıkacak. AR tabanlı alışveriş teknolojileri geliştiren yerli bir girişim de kozmetik ve gözlük başta olmak üzere firmaların ürünlerini kullanıcılarına sanal olarak denetebilmesini sağlıyor. Türkiye'nin ilk pavilyonunda, dünyadan oyunseverleri, üç boyutlu dijital bir VR evreninde bir araya getiren yerli bir girişim ürünlerini sergileyecek.

250 milyon TL destek

Bugüne kadar yaklaşık 70 girişimcilik projesine 100 milyon lira tutarında destek sağlayan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) 2021 Yılı Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı değerlendirme sonuçlarını açıkladı. İstanbul'daki teknoloji ve yenilik tabanlı şirketler ve startupların finansmana kolay erişim sağlayabilmeleri amacıyla oluşturulan toplam 250 milyon liralık bu kaynak, seçilen 17 fon üzerinden start-up'lara aktarılacak.

Jobtogo 2022'de globale açılıyor

İki genç kadın girişimci Begüm Karslıoğlu ve Güneş Günay tarafından hayata geçirilen Sizlikİş, şirketlerin ve freelancerların potansiyellerini ortaya çıkararak yeni yöntemlerle çalışmalarını sağlayan bir yeni nesil hizmet-çözüm entegratörü olarak 2020 yılında kuruldu. Yaklaşık 40 alanda hizmet veren inovatif ve genç bakış açısına sahip freelancer ekiplerle şirketleri bir araya getirerek, onların ihtiyacı olan çözümün uygun maliyetlerle üretilmesine katkı sağlayan şirket, ismini jobtogo olarak yenileyerek İtalya'ya açılıyor.

Sağlıklı atıştırmalıkla dünyaya ürün satıyor

Adana'nın köklü şirketlerinden Bilici Holding'in 3'üncü kuşak temsilcisi Hatice Bilici girişimciliği seçti. Hatice Bilici, ailesinden bağımsız, kendi sermayesiyle yaklaşık üç yıl önce 'Talia' markasını hayata geçirdi. Talia çatısı altında nohut bazlı sağlıklı atıştırmalık üreten Bilici, üretimin yüzde 70'ini ihraç ediyor. Ürünlerinin Türkiye'nin yanı sıra yurtdışında ulusal market ve kahve zincirlerinde de nihai tüketicilerle buluştuğunu belirten Bilici, "Önümüzdeki dönemde Türkiye ve ABD'de sağlıklı yaşama ve beslenmeye önem veren zincirlerin tamamında yer almayı hedefliyoruz" diyor.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'