• $32,3372
  • 35,1724
  • 2244.12
  • 8718.11
22 Temmuz 2018 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

‘Turizmci bakanla’ 100 milyon turiste koşarız

‘Turizmci bakanla’ 100 milyon turiste koşarız

2017 sonundan bu yana Türkiye’nin 2018 yılı turizm hedeflerinin 2 defa pozitif yönde revize edildiğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Avrupa’da çok ciddi ve kasıtlı bir Türkiye aleyhtarlığı dönemi yaşandı. Buraya gelen kongreler, gemiler sigorta edilmiyordu. Problemler çözülüyor. OHAL kalktı. Sektörün içinden gelen bakanımızla 100 milyon turiste koşarız” diyor.

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE

18 yıllık yönetimin ardından bu sene başında yapılan seçimlerle Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nde (TÜRSAB) bayrağı Firuz Bağlıkaya devraldı. Bağlıkaya, 2018 yılının sektör azısından pozitif başladığını, sektörel hedeflerin de geçen yıl kasım ayından bu yana 2 kez olumlu yönde revize edildiğini anlatıyor. Yıl sonunda 40 milyon turist 32 milyar dolar turizm gelirine ulaşılacağını vurgulayan Bağlıkaya, geçtiğimiz 2 yılda Avrupa’da çok ciddi ve kasıtlı bir Türkiye aleyhtarlığı dönemi yaşandığını hatırlatarak, “Şimdi yavaş yavaş normale dönüyor. OHAL kalktı. Buraya gelen kongreler, gemiler sigorta edilmiyordu. Bu problemler de çözülüyor. Kanadalısı da Avrupalısı da İstanbul’a gelecek” diyor. Yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sektör genelinde büyük bir coşku yarattığına dikkat çeken Bağlıkaya, durumu “Bizden birinin buraya gelmesi, vakit kazanmamız açısından önemli” diye anlatıyor.

PETROLÜMÜZ ELİMİZİN ALTINDA

TÜRSAB’da uzun bir dönemden sonra başkan değişti. 18 yıllık bir başkanla yarışmak zor muydu?

Aslında bu benim ikinci adaylığımdı. 18-20 yıllık yapılar öyle kolay kolay bulundukları yerleri bırakmıyor. 2017 seçimlerine daha ciddi hazırlanma vaktimiz oldu. Ve önemli bir oy farkıyla 20 yıllık dönemi kapattık ve bir değişim sürecini başlatmış olduk. İddialı söylemlerimiz oldu. Ama inandığımız şeyleri söyledik. İnsanlar kutuplara gidip petrol arıyor, bizim petrolümüz elimizin altında. Deniz, kum, güneş, tarih. Müthiş bir potansiyelimiz var. 

Sektörün zor  bir döneminde başkanlığa geçtiniz..

Evet çok zor bir dönemdi. Aslında biraz bu konjonktürün de bize yardımı oldu. Her şey güllük gülistanlıkken, iyiyle kötünün farkı ortaya çıkmıyor. Zamanında gerekli adımlar zamanında atılsaydı, 2016-2017 yıllarını çok daha rahat atlatabilirdik. İş dünyası, siyasilerin keskin kararlarını yumuşatabilirdi. 

O DA DAMDAN DÜŞENLERDEN...

Sektörün içinden biri Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Nasıl sektörün tepkileri, bu sizin için bir avantaj mı?

Sektörde herkes sevindi. Bizden birinin buraya gelmesi, vakit kazanmamız açısından çok önemli. Çünkü bizim ona bir şey anlatmamıza gerek yok. Zaten yaşıyor. Zaten damdan düşenlerden. Çok uzun yıllardır ilk defa turizm bakanlığına bir turizmci geldi. Bu önemli bizim için. Bugüne kadar hep kültürle ilgili bakanlar geldi, turizmle ilgili iyi niyetleriyle çalışmalar yaptılar ama içimizden gelen birinin çok daha faydalı olacağından eminim.

Sayın Bakan’a sorunlarınızı anlattınız mı?

Tabii Sayın Bakan’la göz göze bakarak dahi iletişim kurabiliyoruz. Kendisine değişik konularda kendisine özel çalışmalar ilettik. Sektörün istihdamı 1 milyon 100 binlere yaklaştı. Bekli kaçağı önlersek, 200-300 bin kişi daha artacak. Bir kere bunun engellenmesi için kesinlikle bir yasa değişikliği gerekiyor.

BİZİM BELGEMİZLE UBER YAPANA GEÇİT VERMEYİZ

Peki Uber’e karşı mısınız?

Bizim seyahat acentaları belgesi alıp Uber işi yapanlara itirazımız var. Bu belgelerle Uber yapanları tespit edersek belgelerini iptal ettiriyoruz. Çünkü bizim belgemiz öyle bir belge değil. Şehir içi taşımacılık bizim işimiz değil. Bunun Uber’e karşı olmamızla bir ilgisi yok. Ama bu arkadaşlar yüzünden, bizim arkadaşlarımız mağdur oluyor.

Booking konusunda ne düşünüyorsunuz?

Biz elimizden geldiği kadar sisteme girmeleri için çaba sarfediyoruz. Ama bir gerçek var. Biz seyahat acentalarımızın hak ve menfaatlerini korumak için varız. Hiç kimseye ‘Aman canım sen dünyanın en büyüğüsün, gel istediğin gibi vergisiz çalış, acentalarımızla da rekabet et’ diyecek durumumuz yok. Biz buna müsaade edemeyiz. Yalnızca Booking için dreğil, diğer siteler için de girişimlerimiz olacak. Ya seyahat acentalarını vergiden muaf yapacaksınız, ya da onlar da vergi verecek.  

Göbeklitepe bilinen tarihin 7500 yıl gerisine giden bir bölge. Tarihin ilk tapınağının burası olduğu düşünülüyor. Kapadokya bizim için nasıl önemli bir çekim merkeziyse Göbeklitepe de öyle olacak...

HİÇ MERAK ETMEYİN HERKES GELECEK

Avrupa ayağını kesti mi İstanbul’dan?

Yavaş yavaş geliyorlar. Avrupa’da çok ciddi ve kasıtlı bir Türkiye aleyhtarlığı dönemi yaşandı. Bütün ülkelerin cumhurbaşkanları; başbakanları aleyhimize konuştu. Yavaş yavaş normale dönüyor bu durum. OHAL kalktı. Buraya gelen kongreler, gemiler sigorta edilmiyordu. Şimdi bu problemler de çözülüyor. Hiç  kimse merak etmesin herkes gelecek. Türkiye’nin her yeri tarihi.. Huzur ve güven ortamını sabit tuttuğumuz sürece Kanadalı da gelecek, Avrupalı da gelecek, Çinli de gelecek...

2016 yılından sonra kongre turizminde ciddi kan kaybettik. Şu anda durum nasıl?

Aslında kongreler durdu demek daha doğru. Kurvaziyer ve kongre turizmi böyle durumlarda tamamen durur. Şu anda büyük kongrelere teklifler alınmaya başlandı. Bu şu demektir 2020’den itibaren bu cephede hayat normale dönecek.  

ARAPLARA 'AHDE VEFA' GÖSTERELİM

Dönemsel olarak belli ülkelerden gelen turistlerin ağırlık kazandığını görüyoruz... Türkiye’nin turist projili değişiyor mu?

Kim geliyorsa başımızın üstünde yeri var. Turistin iyisi kötüsü olmaz. Bir kere bunu bir kenara koyalım.  Arap turistle ilgili bugün bir laf söyleniyor. Çok büyük yanlış yapıyoruz.  Sonra bu laflar gidip onların basınında yen buluyor. Gazetelerde çıkıyor. Bizim turistin milliyetiyle ilgili ne işimiz var. Biz buraya yurtdışından gelip harcama yapan herkes bizim için değerli. Ugandalıymış, çinli mi Tanzanyalı mı bize ne..

Peki en çok parayı kim bırakıyor?

O beğenmedikleri Arap turistler çok ciddi para bırakıyor. Araplar 2016 yılında istanbul’u sırtladı, götürdüler. 2017 yılında burada in cin top oynarken araplar olmasa mahvolmuştu İstanbul. Ahde vefanın da hakkını vermek lazım. Bizim iyi dönemimizde yanımızda olup, kötü dönemimizde bizi bırakanları da unutmayalım.

Hintlileri çekmek için ciddi çalışmalarımız var. Yılda 10-15 büyük Hint düğünü yapsak sektöre katkısı inanılmaz olur.

40 MİLYON TURİST 32 MİLYAR $ GELİR

100 milyon rakamını tefaffuz ettiniz. Ne kadar zamanda Türkiye bu rakama ulaşabilir?

2023 hedefi zaten 60 milyon turist. Çok kısa bir sürede de 100 milyonu hedeflememiz lazım. 100 milyar dolar turizm gelirine yaklaşmamız biraz zaman alabilir ama 100 milyon turist hedefi uzak değil.

Bu yıl sonu rakamları nasıl olur?

Bu sene 32 milyar dolar civarında gelirimiz olacak. 40 milyon da turist hedefliyoruz. Kasım, aralık aylarında 36 milyon hedefliyorduk, sonra 38’e çıktı. Sonra da zamanla 40’a çıkardık. Şu anda da bu hedefte hiçbir sıkıntı yok. Seçim atlatıldı, kazasız belasız net bir seçim sornucu var.

Otel dolulukları yüzde 69 seviyesinde gerçekleşti. Kruvaziyer gemilerle gelen yolcu sayısı da % 53 arttı. Sektör toparlanıyor.

YAPISAL SORUNLAR ÇÖZÜLÜRSE UÇARIZ

Başka gündem maddeleriniz de var mı?

Haksız rekabetle ilgili sıkıntılarımız var. Havayollarının, seyahat acenteleriyle rekabet eder bir durumu var. Bir de transferle ilgili sorunlarımız var. Şu anki turizm gelirimiz küçükse bu büyük ölçüde yapısal sorunlardan kaynaklanıyor. Eğer düzenleyebilirsek, turist sayımızı biz otomatikman yüzde 20-25 oranında artıracağız. Türkiye 100 milyon turisti kaldırabilecek bir ülke.

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler
İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek
'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek