21 Ağustos 2018 Salı 01:00 | Son Güncelleme:

Saldırılara rağmen Türkiye’ye yatırıma devam 

Saldırılara rağmen Türkiye’ye yatırıma devam 

Türkiye ekonomisine yönelik son dönemde hızlanan tüm algı operasyonu ve saldırılara rağmen, yabancı yatırımcı kararlarını askıya almıyor. Tetikçilere en büyük yanıt yabancı yatırımcılardan geliyor, duyulan güvenle dev projeler peş peşe gelmeye devam ediyor. 

Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıların zirve yaptığı bir dönemde bile yabancı yatırımlar hız kesmeden devam ediyor. Türkiye ekonomisinin geleceğine güvenen yabancı şirketler, tetikçi kredi derecelendirme kuruluşlarının da kararlarına kulak asmadan, yatırımlarını ertelemeden sürdürüyor. İşte son gelen yatırımlar...

SAĞLIĞA İLGİ HIZLA ARTIYOR

190 ülkede 32 milyon müşteriye sahip olan İngiliz sağlık grubu Bupa, sağlık alanında Türkiye’nin ikinci büyük sigorta şirketi Acıbadem Sigorta’yı satın aldı. Acıbadem Sigorta, 5 yıl önce Malezyalı yatırım fonuna satılmıştı. Yeni hastane zincirleri ve sağlık turizmi pastasının hızla büyümesi, sağlık sigortacılarının Türkiye’ye olan ilgisini de artırıyor. Bu çerçevede, ekonomiye yönelik dalgaların estirildiği bir dönemde bile Acıbadem Sigorta satın alması tamamlanabildi. Satış tutarının 1.5 milyar lira olduğu belirtiliyor.  

KATAR’DAN 15 MİLYAR DOLAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’yla Katar Merkez Bankası arasında Doha’da düzenlenen törenle ikili Para Takası (Swap) Anlaşması imzalandı. Bu kapsamda Katar’ın Türkiye’ye yönelik 15 milyar dolarlık yatırım paketini hayata geçirme kararının ilk adımı atıldı. Anlaşma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Katar Merkez Bankası Başkanı Abdullah Bin Saud Al-Thani tarafından imzalandı. Katar Merkez Bankası’nın genel merkezinde gerçekleşen imza törenine her iki ülkeden yetkililer katıldı. 

TİCARET KOLAYLAŞACAK

İmzaları atılan söz konusu kritik anlaşmayla, iki ülke arasında yerel para birimleri üzeriden gerçekleştirlen ticaretin kolaylaştırılmasının yanı sıra finansal istikrarın desteklenmesi hedefleniyor. Anlaşma, ülke rezervlerinin güçlendirilmesine de katkı sağlayacak. Anlaşma kapsamında ilk aşamada kullanılacak kaynağın 3 milyar dolar karşılığı olması bekleniyor. 

İTALYAN FİRMADAN AB’YE ÇAĞRI

İtalyan entegre tesis yönetimi firması Manutencoop’un (yeni ismiyle Rekeep) Başkanı Claudio Levorato, Türkiye ekonomisinin Avrupa ortalamasından yaklaşık üç kat daha hızlı büyüdüğüne dikkati çekerek, “Avrupa, Türkiye’yle siyasi bağlarını güçlendirmek ve Avrupa Birliği’nin bu ülkeye açılım sürecini devam ettirmek zorunda. Türkiye’ye yönelik yatırım çabalarında rol almalı ve bilgi sağlamalı” dedi. Türk ekonomisini hedef alan spekülatif saldırıların ‘bir çeşit modern ekonomik savaşın ciddi bir örneği’ olduğunu belirten Levorato, bunların uluslararası ticaret kurallarını çiğneyip, ekonomik yaptırımlar ile gümrük vergisi uygulayarak dünyadaki jeopolitik ve askeri dengeleri değiştirmeyi veya düzeltmeyi hedeflediğini kaydetti.

ALMAN DEVDEN HAMLE

Bosch Türkiye de, Bursa’da 1.2 milyarlık üretim tesisi kuracak. Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, yatırıma ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: “Bu yatırım, Türkiye’deki varlığımızı daha da güçlendirecek.” Yatırımın 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

BELÇİKALI DEVDEN 20 MİLYON EURO DAHA

Belçika'nın dünyaca ünlü markası La Lorraine, 2016’da Manisa’da 33 milyon euro yatırım yaparak açılışını gerçekleştirdiği fabrikayla Türkiye’de unlu mamul pazarına girmişti. Pazarda istikrarlı bir büyüme sağlayan La Lorraine, bu yıl için 20 milyon euro daha yatırım yapma kararı aldı. 

ÇİNLİ ALİBABA DA CEPLERİ DOLU GELDİ

Temmuz ayında Çinli e-ticaret devi Alibaba, Türkiye’nin önemli e-alışveiş sitelerinden Trendyol’u satın aldı. Onayın ardından Trendyol bu grubun çatısı altına geçti. Trendyol’un alınmasından 1 ay sonra Alibaba, Türkiye’deki şirkete 1 milyar dolara yakın yatırım planladıklarını açıkladı. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi