• $32,3938
  • 35,1675
  • 2325.38
  • 9079.97
21 Mart 2021 Pazar 07:00 | Son Güncelleme:

Jet sahibi yabancıyı Başakşehir'den Beşiktaş'a getirecek

Jet sahibi yabancıyı Başakşehir'den Beşiktaş'a getirecek
- ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Balmumcu'da Boğaz manzaralı lüks bir konut projesi hayata geçirmeye hazırlanan Fuzul, Başakşehir'deki kemikleşmiş kitlesini de Beşiktaş'a getirecek. Zeki Akbal, “Adamın özel jeti var, Boğaz'da oturması gerek. Ama Başakşehir'de yaşıyor. Bu kitle şimdi bizimle birlikte merkeze gelecek” diyor.

Başakşehir müteahhiti olarak bilinen Fuzul, son dönemde arka arkaya ihalelerde boy gösteriyor. Geçmişte bu ihalelere sadece belli firmaların katıldığını, ancak zamanla son dönemde eski markalı konut üreticilerinin yorulduğunu ve eskisi kadar ihalelerde görünmediklerini söyleyen Fuzul Grup Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal, "Yorulanlar çekilsin. Bizim enerjimiz yerinde" diyor. Geçen ay sonunda Emlak Konut'un Balmumcu ihalesini kazanan ve yeni projesiyle ilk kez İstanbul'un merkezine gelmeye hazırlanan şirket, buraya Başakşehir'deki kemik müşteri kitlesini de getirmeyi planlıyor.

Son dönemde bütün ihalelerde teklif sunanlar arasında Fuzul adını görüyoruz...

Evet. Geçmişte ihalelere hep belli firmalar katılıyordu. Ancak belli bir süre sonra yorgunluk, bıkkınlık oluyor. Sektöre yeni aktörler girmek zorunda. Dikkat ederseniz eski markalı konut üreticileri eskisi gibi ihalelere girmiyor. Çünkü ellerinde yeterince proje var. Bizim enerjimiz yerinde. 'Yorulanlar çekilsin' diyoruz.

40 YILDA BİR OLUR

Balmumcu'daki arazi ne ifade ediyor sizin için?

Burası İstanbul'un çok güzel, ve prestijli bir lokasyonu. Üst katlara çıktığınızda Boğaz'ı ve Tarihi Yarımada'yı görüyorsunuz. 30-40 yıldır burada ihale olmamış. Yani 40 yılda bir oluyor. İstanbul'un göbeğine bir imza atacağız.

Fuzul Başakşehir'de hayata geçirdiği projelerle tanınıyor. Bundan sonra sizi şehir merkezinde mi göreceğiz?

Biz aslında Başakşehir müteahhitiyiz. Orada 8-10 bin konut yaptık. Ama artık oralarda da yavaş yavaş yer azalıyor. Bir de müşteri profilimiz de bizi sıkıştırmaya başladı. Bizim gittiğimiz her yere gelen kemik bir kitlemiz var. Ve bu kitlenin içinde yabancılar da var. Mesela özel jeti olan adam Başakşehir'de oturuyor. Ama aslında şehir merkezine gelmek istiyor. Bu da bizi heyecanlandırdı ve teşvik etti. Başakşehir ilk kurulduğunda yabancılar için daha mantıklı bir bölgeydi. Artık Türkiye Araplara, Araplar da Türkiye'ye alıştı. Mağazalar bile etiketlerini Arapça yazıyor. Dolayısıyla artık bu insanlar şehir merkezine gelmeye hazır. Tabii bu demek değil ki biz artık Başakşehir'den çıkıyoruz. Orada bir sistemimiz var. Merkezde 1 proje yapıyorsak, Başakşehir'de 3 tane yaparız.

Nasıl bir proje planlıyorsunuz Balmumcu'da?

Büyük değil, ama kendini gösteren bir proje olacak. Biri home ofis, diğeri rezidans olmak üzere 14 katı geçmeyecek 2 bloktan oluşacak. Aşağıda küçük bir alışveriş merkezi olacak. Şu anda 3 yerli bir yabancı mimarlık ofisi proje için çalışıyor. Birini seçeceğiz.

Peki bu yıl başka ihaleler daha almayı planlıyor musunuz?

2 ihale daha almak istiyoruz.

5 YILDA 2'YE KATLANIR

Bu arada Fuzulev cephesinde de gelişmeler var. Beklenen yasa çıktı. Sektör büyür mü?

Son yıllarda faizsiz finansman sistemi, alternatif bir enstrüman olarak yoğun ilgi görüyor. Ve Türkiye'deki toplam konut satışlarından yüzde 15'e yakın pay alıyor diyebilirim. Sistemin yasal güvenceye kavuşmasıyla bu oranın beş yıl içinde yüzde 30'a çıkacağını öngörüyoruz.

GEREKİRSE ÇADIR KURUP ÖYLE SATARIZ

Projeyi ne zaman satışa sunmayı planlıyorsunuz?

Bu yıl sonuna kadar satışa çıkarız. Geçen yıl yine Emlak Konut'tan bir ihale almıştık ve ekim ayında satışa sunarız diye planlıyorduk. Fakat haziran ayında Emlak Konut kampanyayı başlayınca bir anda piyasa hareketlendi. Biz de ekimde çıkacakken, satış ofisi bile kuramadan çadır kurup, satışa başladık. Ve 1 günde 450 dairenin tamamı sattık. Ama bu aslında iyi bir strateji değilmiş. İnşaat maliyetleri artınca biz daireleri düşük fiyata satmış olduk. Neyse ki alanların bir kısmına bankalar kredi vermedi ve bazı iptaller oldu. Sonra 8.500'den satışa sunduğumuz dairelerin metrekare fiyatı 12.500'e kadar çıktı. Eğer bu yaz Emlak Konut yine bir kampanya yaparsa, biz yine çadırımızı kurar satışa başlarız. Fakat bu kez tamamını satmayız.

Siz bu yaz bir kampanya bekliyor musunuz?

Türkiye'de markalı konut üreticisinin sektördeki payı sadece yüzde 7. Ama orada bir hareket olunca, bu tüm sektör için lokomotif görevi görüyor ve kalan yüzde 93 de peşine takılıyor.

METREKARESİNİ EN AZ 46 BİN LİRAYA SATARIZ

Metrekare fiyatınız nasıl olacak Balmumcu'da?

O bölgede metrekare fiyatı 75 bin TL'ye kadar çıkıyor. İhalede satış toplam geliri olarak 461 milyon taahhüt ettik. Bu rakama ulaşmak için fiyatımızın minimum 46 bin TL olması gerekiyor. Bizim beklentimiz ise gelirin 600 milyon liraya kadar çıkması. Yani bu projeyi Başakşehir'de satttığımızın minimum 5 katı fiyatına satacağız.

1500 KONUT YAPAR SATARIM DÖNEMİ BİTTİ

2021'e dair nasıl bir tablo çiziyorsunuz?

Geçen yıl herkes araba almak, evini değiştirmek istedi. İnsanlar gelecekten limitlerini kullandılar. Yani 2021'den avans aldılar. Bu sene bu agresif satışları görmeyeceğiz. Çünkü Kovid paniği ilk zamanlardaki gibi değil. Böyle yaşamaya alıştık. Zaten stoklar eridi ve yeni üretim maliyetleri çok yüksek. Artık kimsenin 1500 konut yapıp, satayım diye düşünmeyecektir. Az ve nitelikli konut dönemi başladı.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür