• $32,424
  • 35,3444
  • 2325.92
  • 9079.97
26 Nisan 2018 Perşembe 17:10 | Son Güncelleme:

İslam Kalkınma Bankası`ndan Türkiye`ye tam destek!

İslam Kalkınma Bankası`ndan Türkiye`ye tam destek!

İslam Kalkınma Bankası Grubu Başkanı Bandar Hajjar, "İKB Grubu`nun, Türkiye`nin enerji, ulaştırma, sağlık, ticaret ve İslami finans sektörlerine ve özel sektörün gelişmesine yönelik iş birliği ve desteği artacak" dedi.

İslam Kalkınma Bankası Grubu (İKB)  Başkanı Bandar Hajjar, İKB Grubu'nun uluslararası iş birlikleri, bankanın yeni misyonu  ve ülke ekonomisine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

 
İhracatçı ve Yatırımcı Zirvesi'ne katılmak için İzmir'de bulunan  Hajjar, İKB ile Türkiye arasında güçlü bir bağ olduğuna dikkati çekti.
 
Hajjar, Türk ekonomisinin sağlam temellere oturduğunu ve şoklara karşı  direnç gösterdiğine işaret ederek, "Türkiye özellikle yoksulluğun azaltılmasında  muazzam kazanımlar elde etti. Büyümenin faktörleri olan güçlü yatırımcı ve iş  dünyası güveni ile Türkiye’nin bu yüksek büyüme ivmesini sürdürmesi bekleniyor."  ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin İKB Grubu finansmanından en fazla faydalanan dördüncü ülke  olduğunu dile getiren Hajjar, "Bugüne kadar ülkeye 483 proje için 11,2 milyar  dolar finansman sağladık. Bunun 6,7 milyar dolarlık kısmı ticaret finansmanı, 3,8  milyar dolarlık kısmı proje finansmanı, 737 milyon doları da özel sektöre  finansmandan oluştu. Türkiye'de yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği  artırma projelerine 700 milyon doların üzerinde yatırım yaptık." bilgisini verdi.
 
Hajjar, İKB Grubu'nun, Türkiye’nin enerji, ulaştırma, sağlık, ticaret  ve İslami finans sektörlerine ve özel sektörün gelişmesine yönelik olan iş  birliğini ve desteğini artıracağını vurguladı.
 
Enerji sektöründe, yenilenebilir enerji, depolama ve iletim ağları  aracılığıyla arz güvenliğine odaklanacaklarını aktaran Hajjar, "Ulaştırma  sektöründe, IKB'nin desteği, ağırlıklı olarak yüksek hızlı tren ve otoyollarda  kalacak ve Türkiye'yi bir lojistik merkez olarak geliştirmeye yönelik olacak.  Kamu ve özel sektör iş birliği modeliyle yapılan Türkiye'nin sağlık dönüşüm  programını desteklemeye devam edeceğiz. Aynı zamanda ülkede bilimsel ve  teknolojik araştırma ve geliştirmeye desteklemeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
 
"KÜRESEL ZORLUKLARA KARŞI ÇOK TARAFLI İŞ BİRLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”
 
Hajjar, küresel zorlukların üstesinden gelmek için çok taraflı iş  birliğine ihtiyacın olduğunu belirterek, korumacı ve ayrımcı eğilimlerin, küresel  ekonomiye ve bankaya üye ülkelerin ekonomilerine büyük bir tehlike oluşturduğunu  vurguladı.
  
Başkanlığı döneminde, ortaklıkları teşvik etmek, geliştirmek ve  derinleştirmeye odaklanacağı bilgisini veren Hajjar, "İpek Yolu Girişimi,  Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika (BRICS) tarafından kurulan yeni  kalkınma bankası ve AIIB gibi bölgesel ve küresel ortaklıkların daha geniş bir  uluslararası işbirliği için yapı taşı olarak görülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu  tür girişimler, küresel ekonomi için önemli teşviklerin üretilmesine katkıda  bulunabilir." ifadelerini kullandı.
 
Hajjar, çığır açacak yeni iş birlikleri tesis etmenin temel  önceliklerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, AIIB ile bu yıl iş birliği için  mutabakat metni imzalamayı planladıklarını aktardı.
 
Üye ülkelerdeki büyük altyapı eksikliğini gidermeye odaklanacaklarını  belirten Hajjar, şunları kaydetti:
 
"İKB Grubu'na üye ülkelerde yalnızca enerji sektöründeki altyapıyı  finanse etmek için yılda 150 milyar dolara ihtiyacımız var. Afrika Kalkınma  Bankası ile benzer ortaklıklar yakın zamanda kurduk. Afrika'da elektriğe erişimi  olmadan hayatını sürdüren yaklaşık 650 milyon insan var. Dünya Bankası ve Fransız  Kalkınma Ajansı da dahil olmak üzere diğer uluslararası ortaklıkların bu  sorunların çözümüne yardımcı olacağına inanıyoruz. Dünyayı tek başımıza  değiştiremeceğimizi biliyoruz ve uluslararası ortaklığımız fark yaratmak için çok  önemli."
 
Hajjar, kaynakların değer zincirine entegre edilmeyen projelere  aktarılmasının da önemli bir sorun olduğunu bildirdi.
 
MANİSA ŞEHİR HASTANESİ İSLAMİ FİNANSTA BAŞARI ÖRNEĞİ
 
Hajjar, İKB Grubu'nun öncülük ettiği Önlenebilir Körlükle Mücadele  Projesi'ne de değinerek, bu kapsamda atılan adımları anlattı. Türkiye'nin  Afrika'da 1 milyon katarakt ameliyatını üstleneceğine yönelik taahhüdünün  kendilerini cesaretlendirdiğini ifade eden Hajjar, "Kampanyanın amacı, 100 bin  katarakt ameliyatı ve çocuklara yönelik 1 milyon göz muayenesi yapmak için 25  milyon dolar toplamaktı. Proje şimdiden 1,5 milyon katarakt ameliyatı için 250  milyon dolarlık kaynak sağlamayı başardı. Yani, hedefin 10 katına eşit kaynak  sağlandı." diye konuştu.
 
Bilim ve teknolojinin kalkınmadaki önemine dikkati çeken Hajjar, üye  ülkelerde en iyi kalkınma çözümlerini ortaya çıkarmak için yerel toplulukların  bilim, teknoloji ve inovasyon kapasitelerini artırmak istediklerini ve bu  çerçevede 500 milyon dolarlık Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Fonu kurduklarını  kaydetti.
 
İslami finans modelinin Müslüman ülkelerin gelişmesinde önemli bir rol  oynadığına değinen Hajjar, "Banka olarak büyük kalkınma projelerini finanse etmek  ve sosyo ekonomik gelişmeyi teşvik etmek için Sukuk'u başarılı bir şekilde  kullanmaktayız . Kamu ve özel sektör iş birliği modeliyle yapılan Manisa Şehir  Hastanesi İslami finansın bu tür işlemlerde uygulanabilirliğini kanıtlamış ve  başarılı bir örnek olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

(AA)

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür