• $32,3512
  • 35,1655
  • 2309.19
  • 9079.97
11 Ağustos 2018 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Hem enflasyonla mücadele  hem sağlıklı büyüme

Hem enflasyonla mücadele  hem sağlıklı büyüme

Bakan Berat Albayrak yeni açıklanan stratejiyle hem enflasyonun düşürüleceğini hem de sağlıklı büyümenin sağlanacağını belirtti. ‘Yeni Ekonomi Yaklaşımı’na iş dünyasından tam destek geldi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Yeni Ekonomi Yaklaşımı” tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin artık yeni bir Türkiye yolculuğunda güçlü ve emin adımlarla ilerlemesi için yeni bir süreci başlattıklarını kaydetti. Yeni döneme bu anlamda bakıldığında yeni bir ekonomi yaklaşımı paylaşacaklarını birçok ortamda ifade ettiklerini aktaran Albayrak, “Türkiye’nin hakikaten son 16 yıldır AK Parti iktidarı döneminde ekonomik olarak bir üst lige çıktığı başarılı bir süreci var” diye konuştu. Albayrak, yeni sistem ile bakan sayısının azaltıldığını anımsatarak, daha hızlı, dinamik, aktif bir sisteme kavuşulmasıyla birlikte yeni bir düzeye çıkılacağını ifade ettiğini hatırlattı. 

ÜST GELİR GRUBU 

Albayrak, şunları anlattı: “Bugün(dün) bu yeni sistemin genel çerçevesini çizeceğimiz bir toplantı yapıyoruz. Tabii ki detayları eylüldeki OVP özelinde atacağımız adımlar noktasında, bugüne kadar yaptığımız istişare toplantılarının benzerlerinde sık bir şekilde ortaya koyarak ifade edeceğiz. İş insanlarımız, ekonomistlerimiz, akademisyenlerimizle teorik olarak yaptığımız bu toplantılara devam edeceğiz. Esas konu bugün bu çerçevede baktığımızda Türkiye’nin orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkması için gerekli noktalarda nasıl bir yol haritası çizmesi noktasında birçok toplantılar yaptık.” Albayrak, “Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm stratejileriyle daha hızlı ve güçlü politikalarıyla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağız.” diyerek, “(Hazine ve Maliye Bakanlığı) Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en etkin uyum ve koordinasyonun yaşandığı bir döneme şahit olacağımız bir bakanlık. 

LİYAKATLI YÖNETİM 

Para ve maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye dayalı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir adım öne taşıyan yönetim kademesiyle çok daha etkin ve güçlü bakanlık olacak. Her alanda hem içeriden hem de dışarıdan danışmanlarla, bakan yardımcılarıyla, genel müdürlerle çok  daha etkin bir bakanlık olacak” değerlendirmesinde bulundu. 

Dolaylı vergiler azaltılacak 

Albayrak, 2022-2023 yıllarını kapsayacak “daha adaletli paylaşım” başlıklı üçüncü fazda, toplumun tabanına, 81 milyona daha adaletli bir paylaşım ortaya konulacağını kaydetti. Daha adil bir vergi sisteminin olacağını belirten Albayrak, dolaylı vergilerin azaltılacağını bildirdi. Kayıt dışı ile çok daha etkin mücadele edileceğini söyledi.

Tasarruflar artırılacak 

Berat Albayrak, 2018-2019’u kapsayan “ekonomik dengeleme” başlıklı birinci fazda, enflasyonla ile güçlü mücadele edeceklerini vurguladı. Albayrak, şöyle devam etti: “İkincisi, özellikle mali disiplin üzerinde çok daha sıkı bir Hazine ve Maliye Bakanlığı göreceğiz. Üçüncüsü ise cari açığın düşürülmesi. Cari açığın düşürülmesiyle ilgili stratejik temellerin atıldığı çok önemli bir dönem olacak.” Bakanlıklarda tasarruf tedbirleri aldıklarının vurgulayan Albayrak, “Başladık. Bugüne kadar olmadığı kadar daha etkin bir süreç... Yıl sonu rakamlarında göreceksiniz” dedi. 

Stratejik alanlar tespit edilecek 

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2020-2021 yıllarında uygulanacak “istikrarlı büyüme” başlıklı ikinci fazın, “ekonomik dengeleme” sonrası başlayacağını belirterek, sürdürülebilir ve sağlıklı büyümenin önemine işaret etti. Hem enflasyonun düşürüleceğini hem de sağlıklı büyümenin sağlanacağını kaydeden Albayrak, Türkiye’nin, “üretimin büyümeyi destekleyecek” temelli olmasının önemine değindi. Albayrak, 2019 sonrası uygulamaya koyacakları ikinci fazı, stratejik büyüme alanları tespit ederek hayata geçireceklerini ifade ederek, “Ne demek? Stratejik... Hem katma değer yüksek sektörler hem de katma değerli stratejik ürünlerin yanında teknolojik ürün üretimi ortaya konulacak” dedi. 

Güler SABANCI: Bakanımıza güveniyoruz

Toplantıya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, DEİK Başkanı Nail Olpak, iş adamları Mehmet Ali Aydınlar, Hüsnü Özyeğin ve Fikret Orman’ın yanı sıra iş dünyasından birçok isim ve sektör temsilcileri katıldı. Güler Sabancı toplantı sonrası yaptığı açıklamada “ “Bakanımızın enerji bakanlığını da bildiğimiz için söylenenlerin harfiyen yapılacağına inancımız tamdır” dedi.  

Tam bağımsız para politikası  

Para politikalarının tam bağımsızlığının sağlanmasının diğer bir prensipleri olduğunu vurgulayan Albayrak, “Farkındaysanız ilk geldiğimiz günden beri para politikasının bağımsızlığı konusunda Merkez Bankası özelinde çok hassasız. Mümkün olduğunca konuşmamaya gayret ettik. Özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra da devam edecek” şeklinde konuştu. 

Reformlar geliyor

Albayrak Yapısal reformlar konusunda yoğun bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2018 ve 2019’da ekonomide dengeleme dediğimiz birinci fazı ortaya koyacağız. Bu alandaki adımların atılmasıyla 2018-2019’da Türkiye birinci fazı bitirip sürdürülebilir, istikrarlı ve sağlıklı büyüme dediğimiz ikinci faza geçecek.” 

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Tüm sıkıntıların üstesinden geliriz

“Bakan Albayrak’ın açıkladığı ekonomik perspektif, Türk milletinin sağlam ve kararlı duruşunu ortaya koymuştur. Yeni model, bizi umutlandırmış, son günlerde yaşanan sıkıntıların sonrasında aydınlık bir geleceğin olduğunu göstermiştir. Türk iş dünyasına, böylesine stratejik bir dönemde sahip çıkarak hedef göstermek kıymetlidir. Ekonomi yönetimi bu modelle, Türkiye’nin her türlü sıkıntının üstesinden geldiği gibi, yeni bir ufka doğru yürüyeceğinin de ipucunu vermiştir.”

TİM Başkanı İsmail Gülle: İhracatçı, fonlarını Eximbank’a sunuyor

“Dövizdeki spekülatif hareketlerin ihracatçıları olumsuz etkilememesi adına, TİM ve ihracatçı birliklerinin elindeki kaynakları harekete geçirme kararı aldık. TİM ve bünyesindeki 61 ihracatçı birlik, yükselen dolara karşı harekete geçti. Bu spekülatif harekete karşı elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu kapsamda, döviz kurlarının yükseldiği bu dönemde İhracatçımızın yanında olmak adına TİM ve birliklerimizin elindeki tüm fonları Eximbank’a kullandırmaya hazırız.”

Abdurrahman Kaan (MÜSİAD): Etik dışı siyasi oyunları kınıyoruz

“MÜSİAD olarak son dönemde ülkemizin maruz kaldığı, hiçbir ekonomik kaideyle açıklanmayan etik dışı siyasi oyunları en ağır şekilde kınıyoruz. Çıktığımız uzun yolda, milli ekonomi modelimizi hedef alan tüm saldırılara karşı, sonucu ne olursa olsun Sayın Devlet Başkanımızın ve ekonomi yönetimimizin sonuna kadar arkasında olduğumuzu beyan ederiz. Bu ekonomik savaşı kaybetmeyeceğiz. Dik ve kararlı duruşumuzdan ödün vermeyeceğiz. “

Kibar Holding YKB Ali Kibar: Ekonomimiz bu paniği hak etmiyor

“Ülkemizde insanlar kısa süreç endişesiyle hızlıca panik yapıyor. Ne ekonomimiz ne üretim sistemimiz bunu hak etmiyor. Ülkemize, devletimize ve özellikle de ekonomimize güveniyoruz. Biz kurum olarak, gerek yapmakta olduğumuz yatırımları gerek iş planlarımızı, ülkemizle ilgili ticaretin daha iyiye gideceği formatta kurguluyoruz. İç pazarda bazı daralmalar olsa da ihracat piyasalarında daha aktif olarak bu süreci aşacağız. Daha önce aştık, yine aşacağız. “

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan: Cari açıkla mücadele vurgusu çok önemli 

“Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tarafından “Ekonomide Yeni Yaklaşım” toplantısında yapılan açıklamalar, ekonomimizin genel beklentileri açısından uzun vadeli, sabır gerektiren bir içerik sunuyor. Cari açıkla mücadeleye öncelik verilecek olması ve kamunun örnek olacağı mesajı önemli. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların ve finansal istikrarsızlığın ekonominin en önemli gündem maddesi olduğunu görüyoruz. 

ATB Başkanı Faik Yavuz: Ekonomi adına önemli adımlar

“Alınan bu kararlar, sağlam adımların atıldığı, değişimi hedefleyen, uzun vadeli ve de güçlü stratejilerle çok güçlü refleksleri olan, sürdürülebilir bir ekonomi yaklaşımını benimseyen prensiplerdir, ekonomi adına atılmış önemli adımlardır. Alınan tüm kararların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyoruz.”

ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur: Gün daha fazla üretme günüdür 

“Yeni ekonomi modeli nihai hedefler noktasında yaraları sarabilecek çerçevede ele alınmış. Hedefler gayet net. Türkiye dün olduğu gibi bugün de bunu kendi dinamikleriyle başarabilecek potansiyele sahip bir ülkedir. Önemli olan bu potansiyeli ortaya çıkartabilmektir. Gün; azmetmek, daha çok çalışmak ve üretmek günüdür.” 

FKB Başkanı Mehmet Cantekin: Yeni dönüşümün ipuçlarını verdi

“Şu anda gelinen gerek faiz gerek kurlardaki seviye asla ülkemizin makroekonomik realitelerini yansıtmadığı bir gerçek. Yeni ekonomi modeli orta ve uzun vadede yapısal dönüşümün ipuçlarını verdi. Dolayısıyla bu yapısal dönüşümün ipuçlarının mutlaka sürdürülebilir bir refahı yakalama anlamında değer katacağına inanıyorum.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'