• $32,3844
  • 35,0935
  • 2326.34
  • 9072.8
23 Kasım 2017 Perşembe 01:00 | Son Güncelleme:

655 bin binaya Enerji Kimlik Belgesi 

655 bin binaya Enerji Kimlik Belgesi 

Mayıs-ekim ayları arasında binaların enerji verimliliğini gösteren Enerji Kimlik Belgesi’ni alan bina sayısı 107 bin 95 oldu. 2011’den itibaren alınan ‘kimlik’ sayısı ise 655 bini buldu.

MİRAY ÇİMEN

Isı kullanımı, teknik altyapı ile yalıtım malzemesi kalitesini gösteren “Enerji Kimlik Belgesi” sayısı her geçen gün artıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, sürdürülebilir, çevreye duyarlı, alt yapısı tamamlanmış, insanların daha mutlu, daha huzurlu ve sağlıklı yaşayacağı şehirler için önemli konulardan bir tanesinin binalarda tüketilen enerjinin verimli kullanılması olduğu belirtildi. Yaz aylarında soğutma ihtiyacına bağlı olarak artan elektrik enerjisi talebinin kış aylarında yerini ısıtma ihtiyacına bağlı olarak doğalgaz ve katı yakıt gibi enerji kaynaklarına bıraktığı anımsatılan açıklamada, Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 37’sinin binalarda kullanıldığı kaydedildi.

YÜZDE 50 DÜŞÜŞ 

Bina sektörünün, enerji tüketiminde sanayi sektöründen sonra ikinci sırada yer aldığının altı çizilen açıklamada, “Binalarımızın yalıtımından pencerelerimize, ısıtma-soğutma sistemleri gibi mekanik sistemlerden aydınlatmada kullanılan armatürlerin doğru seçilmiş olması, yıllık bakımlarının, kontrollerinin ve temizliklerinin yapılmış olması enerji tüketimlerimizi yüzde 50’lere varan oranlarda azaltacaktır” ifadeleri kullanıldı.

BİNA SAYISINDA ARTIŞ 

Açıklamada, binalarda enerji verimliliği çalışmalarını yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konudaki faaliyetleri neticesinde 2000–2015 arasında bina sayısının yüzde 31 arttığı belirtilirken, bina sektörünün diğer sektörlere göre nihai enerji tüketim oranının ise yüzde 2 azaldığı ifade edildi. 

6 aylık dönemde 100 bini geçti

Bakanlık, 2 Mayıs tarihinden itibaren belge alan bina sayılarını da kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, son 6 aylık dönemde toplamda   107 bin 95 bina için Enerji Kimlik Belgesi alındı. 2011 yılından itibaren alınan Enerji Kimlik Belgesi sayısı ise yaklaşık 655 bin oldu. 

Atıklar geri kazandırılacak

Toplamdaki 655 bin belgenin 175 bin adedini 2017 yılı içerisindeki alınan belgeler oluşturuyor.  Bakanlığın başlattığı Enerji Kimlik Belgesi uygulamasıyla binalarda daha bilinçli ve verimli enerji kullanımı hedeflendiği belirtilen yazılı açıklamada, “Binalarda enerjiyi, uygun cihaz ve sistem tasarımlarıyla en verimli şekilde kullanmak, kullandığımız enerjiyi ve enerji kaynaklarımızı korumak hedefimizdir. Ayrıca, atık enerjiyi sisteme geri kazandırarak enerji kayıplarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile ülkemizin fosil kaynaklı enerji talebini azaltmak amaçlarımız arasındadır” ifadelerine yer verildi. 

Alım-satım yapılamayacak

2011’den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunun 2017’de başlaması öngörülüyordu. Ancak bu karar ertelendi. 2020’de bu belgeye sahip olmayan binaların alım-satım işlemleri Tapu Müdürlüklerince gerçekleştirilmeyecek.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi