• $32,3507
  • 35,132
  • 2310.23
  • 9079.97
12 Kasım 2018 Pazartesi 11:05 | Son Güncelleme:

FED kararları sonrası dolar ne oldu? Çeyrek altın fiyatları yükseldi mi düştü mü?

FED kararları sonrası dolar ne oldu"  Çeyrek altın fiyatları yükseldi mi düştü mü"

TÜRKİYE’nin İran yaptırımından muaf olacağının açıklanması ile düşüşe geçen dolar Amerikan Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrası yeniden yükselişe geçti.

Dolar euro 10 Kasım fiyatı son dakika gram altın bilezik 22-24 ayar altın çeyrek altın fiyatı. AMERİKAN Merkez Bankası tüm dünyanın merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Dün yapılan toplantıda FED, faizleri arttırmadı ancak 2,00 - 2,25 aralığında sabit tuttu. Bu kararla son 3 ayın en düşük seviyesine inen dolar yeniden yükselişe geçti. Ancak FED'in ABD'nin ekonomisinin ve işgücü piyasasının güçlü olduğuna dair yorumu Aralık ayında faiz artırımına gidileceği yönündeki beklentiyi güçlendirdi. Dünyanın merakla beklediği faiz kararı sonrası dolar TL karşısında yükselişe geçti. 

ALTIN FİYATLARI 10 KASIM

Çeyrek altın 10 Kasım tarihinde, 340,64 TL’den alınıp, 348,59 TL’den satılıyor.

Gram altın ise 214,35 TL’den alınırken, 214,41 TL’den satışa sunuluyor.

Yatırım için tercih edilen altınlardan olan Cumhuriyet altını 1.411,00 TL’den alınırken, 1.433 TL’den satılıyor.

Yarım altın ise 679,32 TL’den alınıyor ve 698,00 TL’den satılıyor.

 

DOLAR VE ÇEYREKTE SON DURUM NE? 

Dünyanın merakla beklediği faiz kararı sonrası dolar TL karşısında yükselişe geçti. Türkiye’nin İran yaptırımlarından muaf olacağının açıklanması ile dolar 5.36’lara kadar gerilemiş ve son 3 ayın düşük seviyesi olan 5.30’lara kadar inmişti. Ancak FED’in faizleri sabit tutma kararı sonrası dolar yeniden 5.46 seviyesine döndü. Ayrıca dolar güne 5.46 seviyesinde başladı, Euro ise 6.19, çeyrek altın ise dün 348 TL iken bugün 351 TL’ye çıktı.

ABD'DE İŞSİZLİK AZALDI

FED’in Çarşamba günü başlayan ve dün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının karar metninde, ekonomik gelişmelerin güçlü bir şekilde devam ettiğine dair açıklama yapılırken risklerin dengeli bir durumda olduğu, işsizlik oranının azaldığı ve enflasyon beklentisinin çok az miktarda değiştiği belirtildi.

FAİZ ARTTIRIMI ÖNÜMÜZDEKİ AYA KALDI

FED dünkü politika toplantısında, güçlü ekonomik büyüme, yüksek gümrük tarifeleri ve artan ücretlerin enflasyonu desteklemeye hazırlanıyor görünmesi ile birlikte, gösterge faizini değiştirmedi ve Aralık ayında faiz artırımına gitme yolunda kaldı.

AMERİKAN DOLARI

Amerikan doları (simge: $; kod: USD), Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. ABD doları diye de adlandırılır. Dünyada en yaygın kullanılan dövizdir.2004 yılında dünyada dolaşımda yaklaşık 950 milyar Amerikan doları olduğu tahmin edilmektedir. Bu miktarın 2/3'ü ABD dışındadır. Bazı ülkeler Amerikan dolarını kendi resmi para birimleri olarak kullanmakta, bir kısım ülkede fiili tedavüldeki (de facto currency) para birimi, Britanya denizaşırı ülkelerinde ise tek para birimi olarak kullanılır (Britanya Virjin Adaları ve Turks ve Caicos Adaları)

Yeni kıtada kâğıt para dönemi 1600'lü yılların sonlarında İngiliz kolonilerinde askeri maliyetleri karşılamak içim basılan banknotlar ile başlamıştır. İlk banknot 1690 yılında Massachusetts Körfezi Kolonisi'nde basılarak dolaşıma çıkmıştır. Kağıt para çıkarma yöntemi diğer Kolonilerce de kısa sürede benimsenerek yaygınlaşmıştır. ABD Kongresi, 1781 yılında yeni hükümetin mali operasyonlarına destek olmak amacıyla, Philadelphia'da bulunan The Bank of North America'yı ilk ulusal banka ilan eder. 1792'de kabul edilen Tedavüle Para Çıkarma Kanunu ile ABD Darphanesi kurulur ve federal para sistemi çerçevesinde her birinin değeri altın, gümüş veya bakır üzerinden saptanan farklı değerdeki madeni paraların basımına başlanır.

1785 yılında ABD Kongresi Doları ABD'nin para birimi olarak kabul eder. Federal hükümet ülke genelinde ilk kâğıt parayı 1861 yılında dolaşıma çıkarır. İç Savaşı finanse etmekte zorlanan Kongre ABD Hazinesine faiz getirisi olmayan vadesiz banknot ihraç etme yetkisi verir. Bu banknotlara, renkleri dolayısıyla "yeşil" adı takılır.

1913'te çıkarılan Amerikan Merkez Bankası Kanunu, Amerikan Merkez Bankasını (Federal Reserve Bank) ülkenin merkez bankası ilan eder. Banka, Amerikan Merkez Bankası Banknotları (Federal Reserve Notes) adlı yeni bir parayı dolaşıma sunar. "Tanrıya Güveniyoruz" (In God We Trust) ibaresi tüm banknotlar üzerinde kullanımı 1955'te kanunla zorunlu kılınmıştır.

AVUSTRALYA DOLARI

Avustralya doları (para birimi kodu AUD), 1966 yılından itibaren Avustralya'nın para birimidir. Ayrıca Christmas Adası, Cocos Adaları, Norfolk Adası ve bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati, Nauru ve Tuvalu'nun para birimidir. Genelde dolar işaretiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir.

Avustralya doları dünya çapında Amerikan doları, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Kanada doları'ndan sonra en çok işlem gören para birimidir. Yabancı döviz işlemlerinin %4-5'ini temsil etmektedir.

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'