• $32,3255
  • 35,1241
  • 2293.44
  • 9058.74
15 Mayıs 2018 Salı 01:01 | Son Güncelleme:

Kudüs'te kanlı açılış

Kudüs'te kanlı açılış

ABD, tüm dünyayı karşısına alarak İsrail Büyükelçiliği’ni dün Müslümanların kutsal Kudüs kentine taşıdı. Protesto için Gazze sınırında toplanan Filistinlilere İsrail yaylım atışı açtı. 52 Filistinli öldü, yaralı sayısı ise 1700’ü aştı.

Aralık ayında hem BMGK kararı hem de uluslarası toplumun tepkilerini hiçe sayarak ABD’nin Tel Aviv’deki İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıyacağını açıklayan ABD Başkanı Donald Trump aradan 6 ay bile geçmeden apar topar taşınma kararını hayata geçirdi. Yön tabelaları bile önceden yerleştirilen büyükelçilik dün törenle açıldı. Trump’ın Ortadoğu’nun kalbine ateş bırakan kararını uygulamaya koyması Filistin coğrafyasında öfke seline yol açtı. Filistinliler, ABD Büyükelçiliği'nin taşınmasını ve İsrail’in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe’nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Batı Şeria’nın farklı bölgelerinde gösteriler düzenledi. Gazze sınırında toplanan binlerce Filistinli kararı protesto için yine Gazze Şeridi’ndeki tel örgülerde protestoya başladı. Ancak İsrail gerçek mermi, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı bombalarla Filistinlilere dünyanın gözü önünde katliama girişti. Açılan ateşle 52 kişinin hayatını kaybettiği, 1700 kişinin yaralandığı duyuruldu. Yaralananlara 600’den fazla gerçek mermi isabet ettiği öğrenildi. 

UÇAKLAR DA SALDIRDI 

Gazze Sağlık Bakanlığı, ölenlerin en az 5’inin 18 yaşından küçük olduğunu, birinin de kız çocuğu olduğunu duyurdu. Kurbanlardan birinin de tekerlekli iskemleye bağımlı bir engelli olduğu belirtildi. Yaralılardan 772’sinin durumunun ciddi olduğu, 86’sının ağır yaralı olduğu kaydedildi. İsrail savaş uçakları, Gazze’de Hamas tesisi olduğu öne sürülen hedeflere savaş uçaklarıyla 5 hava saldırısı düzenledi. 

FİLİSTİN’DE GENEL GREV 

Uluslararası Af Örgütü, Twitter’dan, ‘’Gazze’de uluslararası hukukun ve insan haklarının iğrenç şekilde çiğnenmesine tanıklık ediyoruz. Bu derhal sona ermeli’’ çağrısını yaptı.

AB’DEN ZAYIF TEPKİ

Avrupa Birliği (AB), İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama zayıf tepki göstererek, “İsrail, barışçıl gösteri hakkına ve güç kullanımında orantılılık ilkesine saygı göstermelidir.” dedi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi

Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze sınırında İsrail tarafından açılan ateşlerde aralarında çocukların da olduğu Filistinli onlarca kişinin yaşamını yitirmesine ilişkin kınama yapmaktan kaçındı. 

ARAP BİRLİĞİ’NDEN ACİL TOPLANTI

Arap Birliği, ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını ‘yasadışı’ diye niteleyerek çarşamba günü olağanüstü toplanacağını duyurdu. Arap Birliği, toplantının, ‘ABD’nin elçiliğini Kudüs’e taşımasına dair yasadışı kararına karşılık vermek için’ düzenleneceğini açıkladı.

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

Batı Şeria’da yaşayan 3 milyona yakın Filistinli, İsrail’in etraflarına ördüğü duvardan dolayı Kudüs’e giremiyor. Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 milyon Filistinlinin de Kudüs’e girişi yasak. Donald  Trump başkanlığındaki ABD Yönetimi, 6 Aralık 2017’de Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını duyurarak, Başkent Tel Aviv’de bulunan büyükelçiliğini Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) olarak nitelediği, İsraillilerin ise ülkelerinin kuruluş yıldönümü olarak kutladığı 14 Mayıs’ta Kudüs’e taşıyacağını açıklamıştı. Karar, bölgesel, uluslararası düzeyde ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda büyük tepkiyle karşılanmıştı.

EL KAİDE’DEN CİHAT ÇAĞRISI 

Terör örgütü El Kaide’nin lideri Eyman El Zevahiri, ABD’nin Kudüs’e elçiliğini taşıma kararının ardından ABD’ye topyekün cihat ilan edilmesi gerektiğini belirterek sosyal medyadan bir açıklama yaptı. ABD’nin sınırlarını tam anlamıyla aştığını belirtten Zevahiri tüm dünyadaki Müslümanları ABD’ye karşı birleşmeye çağıran sert ifadelerde bulundu.

İRAN: TEHLİKELİ BİR ADIM ATILDI 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, taşınma kararını tehlikeli bir adım olarak nitelendirdi. Zarif, “ABD’nin Kudüs’te çok tehlikeli bir davranışta bulunduğunu görüyoruz. Ne yazık ki, ABD hükümetinin uluslararası kurallar ve yasalara karşıtlığı bir alışkanlık haline dönüştü” dedi. Zarif, Filisti’in yanında olduklarını da ifade etti. 

TWİTTER'DAN DA TAHRİK ETTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze şeridinde çok sayıda Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğü günde Twitter hesabından bugünü ‘İsrail için büyük gün’ olarak tanımladı ve takipçilerine açılışı Fox News’tan izlemeleri çağrısında bulundu.

İNSANLIKLA DALGA GECEN TOREN

ABD’nin Kudüs’e taşıdığı büyükelçilik binasının açılışına ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan’ın yanı sıra ABD lideri Trump’ın kızı Ivanka Trump ve kocası Jared Kushner de katıldı. Kızı ve damadını açılışa gönderen ABD Başkanı, törene online video görüntüsüyle bağlanıp halen barışı istediklerini söyleyerek dünya ile alenen dalga geçti. Elçiliğin açıldığını ilan eden ve davetlilere ‘’Tebrikler. Bu gerçekten çok büyük bir çabaydı’’ diye seslenen Trump, İsrail’in tüm diğer ülkeler gibi kendi başkentine karar verme hakkı olduğunu, İsrail’in zaten Kudüs’ten yönetidliğini savundu. Kürsüye gelen Trump’ın Yahudi asıllı damadı ve başdanışmanı Jared Kushner ‘’Büyükelçiliğimizi Kudüs’e taşıyarak dünyaya bir kez daha ABD’nin güvenilir olduğunu gösterdik’’ iddiasında bulundu. 52 kişinin vurularak öldürüldüğü Gazze’deki protestolarla ilgili konuşan Kushner, “Protestolara bakarsak, bu şiddeti tırmandıranlar sorunun bir parçası, çözümün değil” dedi.

HAMİSİNE ÖVGÜLER DİZDİ

 Açılış töreninde konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD için “Dünyada daha iyi bir dostumuz yok. Tarihi tanıyarak tarih yazdınız. Bu anı hatırlayın, Trump tarih yazdı. ABD ve İsrail’i her zamankinden daha fazla yakınlaştırdı” dedi. Bugünün kendileri için ‘zafer günü’ olduğunu söyledi. “Bugün ulusal hafızalara nesiller boyu kazınacak” dedi.

NET MESAJ: SADECE 32 ÜLKE KATILDI

ABD’nin hukuksuz bir biçimde büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması yalnızca İslam aleminin değil, Avrupa’nın da tepkisini çekti. Açılışa davet edilen 86 ülkeden 56’sı olumsuz cevap verdi.  56 ülkenin katılımı reddetmesi, İsrail ve ABD’ye adeta şok etkisi yarattı.Açılış törenine “Rusya dışında, Almanya, Polonya, İsveç, Meksika, Portekiz, İrlanda ve Avustralya” gibi ABD’nin yakın müttefikleri katılmadı. Reuters, “ Bu adımın dünya kamuoyu tarafından desteklenmediği, çoğu yabancı ülke büyükelçisinin İsrail Başbakanı Netanyahu’nun davetine katılmamasından belli oluyor” ifadelerini kullandı. 

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'