• $32,3666
  • 34,9905
  • 2325.1
  • 9079.97
10 Temmuz 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Türkiye Diyanet Vakfı'nın Suriye'deki İyilik Maratonu

Türkiye Diyanet Vakfı'nın Suriye'deki İyilik Maratonu
- GÜLCAN TEZCAN / gulcantezcann@gmail.com

İdlib, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle yeni bir yaşam yeşeriyor. Bölgede yemek, barınma ve eğitim hizmetleri veren Türkiye Diyanet Vakfı, Suriye'nin geleceği gençler için umut kaynağı oluyor.

Suriye politikasını sadece "Suriyelilerin tamamını göndereceğiz" yaklaşımına indirgeyen ana muhalefet partisi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, savaştan kaçan milyonlarca insanı çok gelişmiş batılı ülkelere öykünen bir bakış açısıyla sınır dışı edebileceğini zannediyor. On yılı aşkın bir zamandır Suriyelileri insan değil rakamdan ibaret gördükleri için bu ezberi tekrarlamak kolay geliyor. Ancak bir kez olsun sınırın öte yanında can kaygısıyla güvenli bölgeye sığınanların ne şartlarda nefes alıp verdiklerini görenler 'Suriyelilerin tamamını göndereceğiz' cümlesinin ne kadar insanlık dışı bir yaklaşım olduğunu fark ediyor.

Türkiye hem devleti hem sivil toplum kuruluşlarıyla savaş başladığı günden itibaren hem insanî yardım hem de asgari yaşam şartlarını iyileştirme noktasında Suriye'de çok önemli çalışmalara imza attı. An itibariyle bu destekler tüm hızıyla devam ediyor.

Geçen hafta bir grup gazeteci arkadaşımla Türkiye Diyanet Vakfı'nın misafiri olarak yıllardır bölgede gönüllü olarak yardım faaliyetleri yürüten Tülay Gökçimen'in refakatinde Fırat Kalkan'ı bölgesindeydik. Bölgede verilen yemek, barınma ve eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılamaya yönelik hizmetlerle ilgili koordinasyonu sağlıyor Türkiye Diyanet Vakfı. Elbette AFAD çatısı altında. Aşevinden başlayıp Tomurcuklar Çocuk Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Azez Vatan Hastanesi ve kamplarda son bulan yolculuğumuzda bölgede yeniden normal hayata dönülebilmesi için ne çok gayret gösterildiğine şahit olduk.

AŞEVİ KURBANLARINIZI BEKLİYOR

İdlib, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı bölgelerinde insani yardımdan eğitime, dini hizmetleri destekleme faaliyetlerinden barınmaya kadar hayata dokunan her alanda yardım çalışmalarını sürdüren ekibin idari kadrosunda Türkiye Cumhuriyeti devletinin görevlendirdiği kişiler olsa da fırındaki aşçıdan hastanedeki doktora ve kamplarda güvenlik hizmeti verenlere kadar çalışanların hemen tamamı Suriyeli. Böylece bölgede yaşayanlara istihdam imkânı da sağlanıyor.

Türkiye Diyanet Vakfı insani yardım kapsamında 10 yıllık süreçte 27 milyon 375 bin kişilik sıcak yemek dağıtmış. Aynı şekilde Suriye içerisindeki fırınlarda üretilen 208 milyon 50 bin ekmek de ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmış. Farklı bölgelerde giyim mağazaları ile 500 binden fazla savaş mağduru aileye ücretsiz olarak kıyafet yardımında bulunan Vakıf, Ramazan ve kurban bayramı kapsamında ise 40 bin 747 gıda paketi, 274 bin iftar sofrası kurmuş, kurban döneminde 30 bin 436 hisse kurban keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış. Bu rakamların somut karşılığını da aşevinde görmüş olduk. Kurban Bayramına çok kısa bir zaman kala soğuk hava depolarındaki et stoğu tamamen tükenmişti. Gelecek kurban bağışları ile depoların yeniden dolacağını ümit ediyor görevliler.

DÖRT DUVAR NE KADAR KIYMETLİ

Bölgede 3600'ü tamamlanmış, 8 bini inşa halinde, 15 bini de projelendirilmiş toplam 23 bin 600 briket ev yapıyor Türkiye Diyanet Vakfı. Briket evlerin ne kadar kıymetli olduğunu çadırların bulunduğu kampları gördüğümüzde daha net anlıyoruz. Kefercenne Kampı'nda çok sağlıksız şartlarda çadırlarda kalıyor insanlar. Kupkuru dört duvar bile yaz, kış ne soğuk ne de sıcaktan koruyan, suyun, tuvaletin olmadığı çadırlarda kalmaktan bin kat evla. Suriyelileri göndereceğiz diyenlerin insanları bu şartlar altında yaşamaya reva görmesi akıl alır gibi değil.

Vakıf, İdlib bölgesinde 1803, Azez bölgesinde 350 olmak üzere toplamda 2 bin 153 iyilik konutunu tamamlayarak savaş mağduru aileleri sıcak bir yuvaya kavuşturmuş. İlk etapta 28 metrekare olarak inşa edilen konutların büyüklüğü yeni dönemde 38 metrekareye yükseltilmiş. İçerisinde tuvaleti, banyosu, mutfağı, avlusu bulunan betonarmeden yapılan, çatısı beton, kapısı demir olan 1+1 konutlar kısmen daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlıyor ailelere. Ancak bu kez de bazen on, on beş kişinin birlikte yaşadığı ailelerde mahremiyet sorunu ortaya çıkıyor. Kamplarda yaşayan kadınlar en dertli oldukları bu konuya çözüm bulunmasını istiyor. Tel Dibis kampında ziyaret ettiğimiz kadınlar bir kez de bizimle beraber gelen ekibe söz ediyor yaşadıkları sıkıntılardan.

SURİYE'NİN GELECEĞİ BU GENÇLER

Neyse ki Türkiye Cumhuriyeti devleti ve sivil toplum kuruluşları ile meseleye insanî bir boyuttan bakarak çadırkentlerde yaşayanların bir an önce briket evlere geçebilmesi ve bulundukları yerlerde istihdam edilebilmeleri için projeler geliştiriyor.

Diyanet Vakfı Fırat Kalkanı bölge ofisindeki bilgilendirmeden sonra bölgedeki tek çocuk fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezini ziyaret ediyoruz. Savaşın izlerini hem maddi hem de manevi olarak küçücük bedenlerinde taşıyan çocukların yüzünü kısacık bir an için de olsa güldürebilmenin derdine düşüyoruz her birimiz. Anneler, Türk devletine müteşekkir sağlık hizmetine ulaşabildikleri için. Ailesi Kilis'te olduğu için beş yıldır onları göremeyen genç kadın, Türkiye'den geldiğimizi duyunca gözyaşları ile tutuyor ellerimi; annemi, kardeşimi görmüş gibi oldum sizi görünce diyor. Çocukların çoğunluğunda maruz kaldıkları bomba seslerinden dolayı işitme problemi var. Azez Vatan Hastanesi de savaşta hasar görüp Türkiye'nin desteğiyle 2020'de yeniden faal olan bir kurum. Yenidoğan servisinden laboratuvarına her şeyi yenilenmiş. Şu an en büyük eksiği tomografi cihazı.

Türkiye Diyanet Vakfı yardım faaliyetlerinin yanı sıra Suriye'nin geleceği olan gençlerin sahih din eğitimi alması için de çok önemli çalışmalara imza atıyor. Vakıf, İdlib ve Azez bölgelerinde bir anaokulu, 8 ilköğretim okulu, 2 lise ve bir üniversite, bilgisayar laboratuvarı olmak üzere toplamda 12 eğitim projesiyle yaklaşık 8 bin öğrenciye eğitim imkânı sağlıyor.

Camilerde ve Kur'an kurslarında oluşturulan ilim halkaları Suriyeli çocukların doğru ve sahih din bilgisine ulaşmasını imkân tanıyor.

'Suriyelileri geri göndereceğiz' demek dışında yaraya merhem hiçbir projeye imza atmayanlara rağmen hız kesmeden devam eden tüm bu çalışmalar Türkiye'nin yüz akı olarak tarihe geçiyor.

  • türkiye diyanet vakfı
  • suriyeli
  • iyilik
  • aşevi
  • gülcan tezcan
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür