• $32,321
  • 35,0538
  • 2282.58
  • 8986.72
23 Aralık 2017 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Teknolojiyle birlikte illüzyon değişime uğradı

Teknolojiyle birlikte illüzyon değişime uğradı

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

 “Dünya’da Yılın En İyi İllüzyonisti” ödülünü alan illüzyonist Lee Alex “Magic Dreams” şovu ile 20 Ocak’tan itibaren sömestr tatili süresince İstanbul Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde olacak. Gösteriler öncesi usta illüzyonistle bir araya geldik, şovunu konuştuk. 

Bu mesleğe nasıl başladınız?

Birçok sihirbaz gibi küçüklüğümde ‘sihirbazlık seti’ hediyesi alarak bu işe başladım. Çocukluğumda sihirbazlık dernekleri vardı ve o yıllar oralara giderek dersler aldım. Bir de o derneklerin kütüphanelerinde bu işi öğretecek kitaplar vardı. Onları da karıştıra karıştıra bir şeyler öğrendi. 30 yıldır da bu işi profesyonel şekilde yapmaya devam ediyorum. 

İllüzyonist olmak için bir kişide ne tür özelliklerin olması gerekiyor?

Öncelikle sihirbazla illüzyonistliği ayırmamız gerekir. İllüzyonistler benim gibi daha büyük sahne şovları yapan insanlar. Sihirbazlar ise sadece kart oyunu ya da para oyunu yapan kişiler… Ben çocukken drama dersleri de aldım. Bu da çok büyük bir katkı sağladı illüzyonistliğime. O yüzden tiyatral anlamda da birçok özelliğe sahip olmaları gerekiyor. 

Tiyatro ve illüzyonu nasıl bağdaştırıyorsunuz?

Sonuçta ikisi de sahne performans sanatı. Tiyatrodaki iletişim ve sahne kontrolü sihirbazlıkta çok işe yarıyor. Eski ünlü bir sihirbazın bir lafı var: “Sihirbaz sahnede bir sihirbazın rolünü oynayan bir aktördür.” diye. Aslında bu çok doğru. Bunu yaptığınız zaman zaten seyirciyle daha iyi bir iletişim kuruyorsunuz ve seyirciye inandırıcılığınız artıyor. Örneğin, normal hayatta çok çekingen bir adamım ama sahnede bambaşka oluyorum, çünkü orada oyunculuk devreye giriyor.

ÖNEMLİ OLAN İŞİN TEKNİĞİ DEĞİL, HİSSETTİRDİĞİ DUYGUSU 

İllüzyonistlik 90’lar ve 2000’lerin başlarında çok popülerdi. Son yıllarda özellikle teknolojinin de gelişmesiyle olumsuz etkilendi gibi bir durum söz konusu. Siz ne düşünüyorsunuz?

Aslında teknolojinin gelişmesiyle birlikte illüzyon bir değişime uğradı. Mesela 80’lerde Las Vegas’ta her otelde sihirbazlık gösterisi yapılırdı. Sonra 90’ların ortalarında canlı performanslarda bir düşüş oldu. David Copperfield ile beraber televizyon performansları arttı. Ancak bugün teknolojiyle beraber insanlar yeniden salonlarda sihirbazlık izlemeye başladı. Bugün sihirbazlık 80’lerden bu yana hiç olmadığı kadar tüm dünyada ilgi görüyor ve prodüksiyonları dünyanın dört bir yanında dolaşıyor... 

Mesleğin usta-çırak ilişkisi anlamında bir gelişimi var mı?

Bu işin en önemli öğretici yerleri: sihirbazlık kongreleri... Birçok sihirbaz bir araya gelir ve orada eğitimler alarak birbirlerini geliştirir. Bu kongreler benim çocukluğumda 2-3 taneydi, ancak şimdi dünyanın birçok yerinde mevcut.

Sihirbazlık dediğiniz gibi bir sahne sanatı. Nasıl yenilikler katıyorsunuz? 

Her dönemin kendine ait duygu ve düşüncesi var. Önemli olan seyirciye duygu ve düşünceyi geçirebilmek. Hayal gücünü bir kalıba sığdıramadığımız için, bu işin de bir sınırı yok. Her şeyden ilham alabiliyoruz; yolda yürürken, kitap okurken ya da televizyon izlerken… Buralardan aldıklarımı sanatıma dâhil ediyorum. Bu nedenle sıkıcılığın oluşmasına izin vermiyorum. Bazen oyunlar teknik olarak aynı gelebilir. Ama biz bunları sunumlarla farklı kılıyoruz.  Burada da önemli olan işin tekniği değil hissettirdiği duygusu. İstanbul’da sergileyeceğim yeni gösterimde klişeleşmiş şeylerden kaçınacağım.

Nasıl yani?

Yani diğer gösterilerimin aksine sahnede çok daha az konuşacağım. Yapacağım illüzyonu seyirciye önceden anlatmayacağım. Bunları hareketlerle, dansla ve ışık oyunlarıyla vereceğim. Böylece daha evrensel bir dil olacak. 

Peki, amacınız ne?

Amacım dikkatleri efektin duygusuna çekmek. Yaptığım numarayı bir marifet olarak sunmaktansa bunu duygusal bir iletişim aracı olarak kullanmak daha önemli. Gösterimde de her şey bunun üzerine kurulu olacak. Bu da sahne dünyası için farklı ve yenilikçi bir tarz… ‘Magic Dreams’le seyirciyi bir düşler dünyasının içine çekmeye çalışacağım. 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak