• $32,4295
  • 35,1666
  • 2325.63
  • 9079.97
6 Nisan 2019 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

Sıra dışı hekimler

Sıra dışı hekimler

YELİZ COŞKUN

yeliz.coskun@aksam.com.tr

Dünyanın en zor mesleklerinden birini icra eden hekimler, stres dolu yaşantılarından biraz olsun uzaklaşmak adına birbirinden ilginç hobilere yöneliyor. Bu hekimlerin yaptıkları hobileri öğrenince hem şaşıracak hem de gerçekten istedikten sonra zamansızlığın yeni ufuklara yelken açmak için bir bahane olmadığına tanık olacaksınız...

Çamurlu arazilerin en hızlı hekimi

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Eyüboğlu, uzun yıllardır meslektaşlarından çok farklı bir hobiyle haşır neşir: Off-road!  

Tam 20 yıldır sıkı bir off-road yarışçısı olarak başarılara imza atan Dr. Eyüboğlu, en büyük zevkinin arazi cipleri ve doğa sporları olduğunu söylüyor: “Hobi, hayattan zevk aldığın şeyleri yapmaktır. Biz doktorlar yoğun, stresli ve oldukça riskli bir mesleğe sahibiz. Hep içimden ‘Bir gün araba alacak kadar param olsun, birkaç tane alacağım’ derdim. Bugün tam yedi tane arazi cipim var. Onlar için özel garaj aldım. Bu aslında fakirliğin, o çamurun verdiği bir hırs, ama hâlâ da cip gördüğümde almak istiyorum… Kayseri’de bir kez, Sivas’ta iki kez, Sinop’ta bir kez, Fatsa’da üç kez birinci olduk. Kullandığımız araçlar 1964 model ama bu araçların sadece isimleri kalıyor, tekerleğinden motoruna kadar her şeyleri değişiyor, yenileniyor...”

Dalış zorluklara dayanma gücümü artırıyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Meryem Gül Erden Hocaoğlu, tam bir dalış tutkunu. Çocukluğundan beri denizi ve denize dair her şeyi sevdiğini vurgulayan Hocaoğlu, Tayland, Sharm El Sheik, Dahab, Raha Ampat, Şeyseller gibi dünyanın farklı ülkelerinde dalış yapmış. Türkiye’de ise Kaş, Çeşme, Bodrum, Ayvalık, Bozburun, Fethiye, Marmaris, Saros, İstanbul ve Adrasan dalış yaptığı yerler arasında bulunuyor. Dalmaktan büyük bir keyif aldığını söyleyen Hocaoğlu, her fırsatta kendini mavi derinliklere bıraktığını vurgulayarak duygularını şu sözlerle anlatıyor: “Benim için sualtı kendimle baş başa kalmanın en güzel yolu. Her dalışımda kendimi özgür ve mutlu hissediyorum. Bunun dışında dalış sayesinde pek çok yere de seyahat etmiş oluyorum. Yeni yerler görüyorum. Kendi mesleğimi çok seviyorum ama dalış hobimin bana mesleğin zorluğuna dayanma gücü verdiğine inanıyorum.”

Crossfit sporunda Mersin birincisi!

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özyurt, Mersin genelinde yapılan 5 etaplı Crossfit yarışmasında 35 yaş üzeri kategoride birinci oldu. Özyurt, “Eğlenceli, rekabete dayalı, zamana karşı yarıştığınız ve kendinizi hep bir öncekine göre daha yükseğe taşımanızı gerektiren bir spor. Beden ve ruh disiplini sağlıyor. Crossfit merkezlerinde ayna olmaz, kendinizi kara bir tahtada o günkü antrenmanın skoruyla görürsünüz. Fitness yapanlar aynada vücutlarını izlemeyi severler, ancak aynada iyi bir vücut görmek için spor yapmak sizi sporun amacından uzaklaştırır. Bu yüzden eksik bir beden algısından uzak çalışmak en güzelidir.”

Hakemlik de hekimlik de zor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Nuran: Üniversitede izlediği bir basketbol maçı sırasında arkadaşının önerisiyle hakemlik kursuna gitti. Gün geldi, Euroleague Final Four ve 2014’teki Dünya Şampiyonası’nda maç yöneterek adını Türk spor tarihine de yazdırdı. Nuran: “Tiyatro sanatçıları için ‘sahne tozu yutmak’ deyimini kullanılır; bizler için de ‘parkenin tozunu yutmak’ kullanılmalı. İki işte stresli, zor ve hataya yer yok. En unutulmaz anım; 2014’te iki NBA hakemiyle birlikte Euroleague – NBA ortak organizasyonu çerçevesinde yönettiğim Ülker Arena’da oynanan Fenerbahçe – Oklahoma maçıydı.”

Ameliyathanede DJ’lik performansı

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. A. Hakan Vural, üniversitenin ilk yıllarında DJ’liğe gönül vermiş. Zamanla hatırı sayılır bir müzik arşivi oluşturmuş.Vural, o günleri şöyle anlatıyor: “Ameliyathanede hâlâ benim hazırladığım setleri dinliyoruz ekibimle… Yorgun ya da moralim bozukken benim için en iyi meditasyon ve dinlenme yolu kulaklığım ve müziğim…”

İki oğluyla birlikte yelken yapıyor

Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışan ve aynı zamanda akupunktur uzmanı olan Dr. Erol Turan, 20 yıldır yelken sporuyla uğraşıyor. Bodrum Kupası yarışları, Gölcük yarışları, Marmaris yarışları gibi Marmara bölgesinde çeşitli defalar birincilik dereceleri almış. Yelken sevdası ise yaşadığı kötü bir olayla başlamış: “Yeni çocuk sahibi olduğum bir dönemde 2. seviye yanıkla hastaneye gelip 3 gün sonra hayatını kaybeden ve kimsesizler mezarlığına gömülen genç bir çocuk görmüştüm… Ölümünün sebebi kuşak çatışması ve ailesiyle karşı karşıya gelmiş olmasıydı. Bu olay beni derinden sarstı. Futbol ve basketbolda hep aranızdaki mesafeler çoktur. Ama yelkende aynı teknede birbirinizden en fazla 15 metre uzağa gidebilirsiniz. İletişiminiz devam eder, hiç kopmaz… İki oğluma da yelken eğitimine yazdırdım. Türkiye’de yelken yapmaya başladılar, yarışlara katıldılar. Deniz sabır işidir, sevgi işidir… Sonuç olarak kuşaklar arası çatışmayı engelleyecek en iyi spor dalı hobi yelkendir bana göre” diyor.

İron Butt’a katılan Türk doktoru

20 yıldır uzun yol motosikletçisi olan Nöroloji Uzmanı Dr. Bekir Özkaya, “‘Iron butt’, uzun yolda motor kullanmaktan hoşlanan Amerikalıların icadıdır. Hâlbuki motosiklet, doğayla bütünleşmektir. Gündelik hayatın dertlerinden uzak kalmayı becerebildiğimizi hissederiz.”

Hayallerim ete kemiğe büründü

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Neslihan Alan, 1.5 yıl önce yazdığı ‘Ecnebi’ adlı romanla yazarlığa adım attı: “Yazmak hayatıma huzur getirdi. Hayallerimi ete kemiğe büründüğünü gördüm. Kendimle ve insanlarla daha çok barıştım. Gerçi daha yolun başındayım, öğreniyorum.”

Marangozluk daha hassas işlem ister

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Rıza Esmer: “‘Hangisi daha zor?’ derseniz, ‘marangozluk’ derim. Cerrahide hatayı çoğu kez insan vücudu düzeltir. Marangozlukta hata, mobilyanın işlevini bozar. Hobim meslek hayatımda daha hassas olmayı öğretti.”

Karikatürleriyle güldürüyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serdar Azat Ataman, çocukluk yıllarında karikatür dergileri okuyarak karikatür çizmeye ilgi duymuş. Oğuz Aral ve Serhat Gürpınar’ın çizimleriyle büyümüş. Yaptığı karikatürlerin hem meslektaşları hem de hastaları arasında oldukça beğeni topladığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Ataman, “Karikatür mizahi yönümü çok geliştirdi ve beni çok rahatlatan bir hobi” diyor.

Kızıyla beste yarışmasında birinci oldu

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya, üniversite yıllarında gitar çalmaya başlamış. Bir süre sonra fakültedeki arkadaşlarıyla ‘Bukalemun’ adında bir Rock müzik grubu kurmuş. Derslerin yoğunluğuna rağmen müzikten hiç kopmayarak beste yapmaya devam etmiş. Prof. Dr. Kaya, kızıyla birlikte besteledikleri ‘Affetmem Asla’ parçalarıyla beste yarışmasında ikinci  olmuşlar. Hatta ikinci parçaları “Son İstasyon” YouTube NetD kanalında yayınlanmış. Baba kız, yeni yaptıkları bestelerle ortak müzik kariyerlerini sürdürüyor.

Koleksiyonuyla alanında tek

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Erhan Uncu, Cumhuriyet öncesi tıbbi efemere koleksiyonu ve fes etiketi koleksiyonuna sahip. Ayrıca antika otomobillerle de ilgileniyor. 20 yıl önce bir arkadaşının efemera tıp diploması hediye etmesiyle başlamış bu ilginç hobisi, o günden beri bugündür devam etmiş. Hobileri ile ilgili şunları söylüyor: “İpek diploma koleksiyonun en değerlilerinden, ipek kağıda yazılı diploma veriliyormuş o dönemlerde, onu almak için 1 saatliğine Ankara’ya gittim, geldim. Türkiye’de fes etiketi koleksiyonunda ilk 10’a girebilirim.”

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür