• $32,3746
  • 34,9687
  • 2325.52
  • 9089.07
3 Temmuz 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Şampiyonaların korkusu rüyası özel sporcular! Yine mi geldi bu Türkler

Şampiyonaların korkusu rüyası özel sporcular! Yine mi geldi bu Türkler
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

"Dünya çapında özel sporcularımızın bir yükselişimiz var. Yarışmalara gittiğimizde 'Yine mi geldi bu Türkler' diyorlar. Sahaya girip ısınmalara başladığımızda hemen dikkat çekiyoruz. Artık her şampiyonaya altın madalya hedefi ile gidiyoruz. Bu zamana kadar bedensel engelliler, görme engelliler ve özel sporcular federasyonlarının paralimpik oyunları atletizm alanında hiç madalyası yok. Tokyo'ya bir ilk için gidiyoruz."

Özel sporcular başarılarına her geçen gün bir yenisini ekliyor. Geçtiğimiz günlerde Polonya'da düzenlenen VİRTÜS Para Atletizm Dünya Şampiyonası'nda; 5 Altın, 4 Gümüş ve 6 Bronz madalya kazanan; Esra Bayrak, Muhsine Gezer, Edanur Akın, Mihriban Kokmaz, Eda Yıldırım ve Fatma Damla Altın'dan oluşan Özel Sporcu Kadınlar Para Atletizm Milli Takımımız Dünya Şampiyonu olarak ülkemize birincilik kupasını kazandırmıştı. Tarihi bir başarıya imza atan Atletizm Kadın Milli Takımı'nda mücadele eden Fatma Damla Altın ise şampiyonaya damga vuran sporculardan biri oldu. Para Atletizm Dünya Şampiyonasında heptatlon ve 400 metre engellide Türkiye'ye ilk altın madalyaları getiren milli sporcu, toplam dört madalya kazandı. Ülkesine büyük bir gurur yaşatan Altın, İstiklal Marşı'nı üst üste iki gün tüm dünyaya dinletti. 2020 Tokyo Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına da katılmaya hak kazanan Altın, arkadaşları Esra Bayrak ve Mihriban Korkmaz ile birlikte 24 Ağustos ila 6 Eylül 2021 tarihlerinde düzenlenecek paralimpik oyunlarından madalyalar ile dönerek ülkesine bir ilki daha yaşatmak istiyor.

SOYADI GİBİ ALTIN BİR SPORCU

Şampiyona sonrasında Kadınlar Para Atletizm Milli Takımı Antrenörü Aytunç Göz ve sporcu Fatma Damla Altın ile bir araya geldik. Fatma Damla, soyadı gibi altın... Çok büyük emeklerle bugüne gelmiş. Azimle çalışmalarını sürdüren Altın, 13 yaşında doktorunun önerisi ile spora başlamış. "Annem voleybol babam ise basketbola gitmemi önerdi. Ancak ben atletizm branşını seçtim. Kırklareli'nde başladı spor yaşamım. 2018 yılında Antalya'da katıldığım Türkiye Şampiyonası'nda üçüncü oldum. Orada antrenörümüz Aytunç Göz ile tanıştık. Ondan sonra birlikte çalışmaya başladık. Ve milli takıma girdim." diyen Altın'ın o günden sonra spor yaşamı değişmiş.

Damla'yı ilk zamanlar farklı branşlara yönlendirdiklerini anlatan antrenör Aytunç Göz, "Yüksek atlamada yetenekliydi. Paralimpik oyunlarda yarışabilmesi için; gülle atma, 400 metre, 1500 metre, uzun atlama branşlarından birini seçmeliydik. Vücuduna en yatkın olan uzun atlama ile devam ettik. Sıçrama yeteneğinden dolayı bu alanda çok hızlı yükseldi. 5.38 atlıyor şu anda. Bu özel bir sporcu için inanılmaz bir derece. Hatta şöyle bir şey olmuştu. 2019 yılında Türkiye şampiyonası düzenledik. O zaman iki kadın sporcu olduğu için erkekler ile birlikte karma yaptık. Damla orada herkesi geçerek birinci oldu. 2019'un sonunda dünya gençler şampiyonasında uzun atlama branşında ikinci oldu. 2020 yılında yine Polonya'da Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'ndan madalya ile dönmüştü. Bu yıl Polonya'da düzenlenen şampiyona da ise yüksek atlamada saç farkı ile ikinci oldu." şeklinde konuşuyor.

BAŞARIMIN SIRRI ÇOK ÇALIŞMAK

Altın'ın çok çalışkan olduğunu dile getiren Göz, "Damla'nın ilk geldiği zamanki antrenmanları ile şimdikiler farklı. İlk sene genel kuvvete dayalı antrenmanlar yaparken daha sonra vücudunu şekillendirmek adına çalışmalar yaptık. Geçen seneden itibaren paralimpik oyunları hedefleyerek idmanların derecesini artırarak antrenmanları sürdürüyoruz. Damla atletizme başladığından beri her yıl yaptığı her branşı en iyi derece ile bitirdi. Yüksek atlama, 400 metre, 200 metre, uzun atlama... Her geçen gün daha iyiye gidiyor. Üç yıl gibi kısa zamanda bu hale geldi. Çok azimli. Asla vazgeçmiyor. Ufak bir sakatlığı olsa bile yarışmak istiyor. Tam bir winner. "

Başarısını çok çalışmaya borçlu olduğunu dile getiren Altın, haftanın altı günü, günde dört saati bulan antrenmanlar yaptığı söylüyor. Zaman zaman zorlandığını söyleyen Altın, bu işi severek yaptığını ve çalışmalarının karşılığını alınca mutlu olduğunu dile getiriyor. Polonya'daki şampiyonanın kendisi için çok özel olduğunu anlatan Altın, "Daha önce de madalyalar kazanmıştım. Dünya şampiyonasına giderken de altın madalya hedefimizdi. Bir beklenti vardı. Bu yarış için uzun zaman çalıştık. Sahaya ilk adım attığımda heyecanlanmıştım. Ancak sonrasında o heyecan bitiyor ve bambaşka biri oluyorum. İki gün üst üste altın madalya kazandım. Ve İstiklal Marşı'nı herkese dinlettim. O anki duygumu tarif etmek imkansız. Tüylerim diken diken olmuştu. Çok mutluydum. Başta ailem olmak üzere herkes benimle gurur duydu." şeklinde konuşuyor.

TOKYO'YA BİR İLK İÇİN GİDİYORUZ

Pandemi döneminde antrenmanlara ara vermeden devam ettiklerini söyleyen antrenör Göz, "Bir hafta on gün antrenman yapmamak bizi epey geri götürürdü. Geçen sene de yarışlar oldu. Onlara da katıldık. Kızlar en iyi derecelerini aldı. Geçen sene Fransa'da düzenlenen Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda Damla ve Esra altın madalya aldı. Eylül ayıydı. Oradan gelince de Polonya için çalışmalara başladık. Bu dünya şampiyonası Damla'nın olimpiyatlara katılabilmesi için ayrıca önemli idi. Altı ay kadar uzun bir hazırlık dönemi geçirdik. Ve gelen sonuçlara bakıldığında doğru bir iş yaptığımızı görüyoruz."

"Dünya çapında özel sporcularımızın bir yükselişi var. Yarışmalara gittiğimizde 'Yine mi geldi bu Türkler' diyorlar. Sahaya girip ısınmalara başladığımızda fiziksel ve kondisyon olarak hemen dikkatleri çekiyoruz. Bir de bizim sporcularımız çok sempatik. Sahada rakip takımlarla dostluk kuruyorlar. Artık altın madalya hedefi ile gidiyoruz her şampiyonaya" diyen Göz şöyle sözlerine devam etti: "Bu zamana kadar paralimpik oyunlarda bedensel engelliler, görme engelliler ve özel sporcular federasyonlarının atletizm alanında madalyası yok. Tokyo'ya bir ilk için gidiyoruz. Biz hazırız ve elimizden gelenin en iyisini yapacağız."

Atletizm Milli Takımı hakkında da bilgi veren Göz şunları aktardı: "2016 yılından beri Milli Takımı çalıştırıyorum. Federasyon başkanımız Birol Aydın bu anlamda çok büyük emek veriyor. Çalışmalara devam ediyoruz. Şu anda A, B, C takımları kuruluyor. A takımı paralimpik listede olan sporcular. B takımı yeni lisanslı olanlar, C takımı ise 8-12 yaş grubu yeni başlayanlar. Önümüz çok açık." diyor.

DOĞRU İDMAN İLE BAŞARI KAÇINILMAZ

Ailelere mesaj yollayan Göz, toplumun engellilere bakışının aileleri olumsuz etkilediğini ancak özel çocukların doğru raporlar alınarak hayatına devam etmesinin önemli olduğunu belirtti. Spor yapmanın onların hayatına olumlu bir katkısı olduğunu vurgulayan Göz şöyle konuştu: "Özel sporcuların üzerine düştüğünüzde ve ona doğru eğitimi verdiğinizde karşılığını mutlaka alırsınız. Eğer özel çocukları normal sporcular ile aynı yere verirseniz ondan bir verim alamazsınız, spordan soğutursunuz. O yüzden kendileri gibi olan çocuklarla bir araya getirmek gerekir. Bizim yaptığımız idmanları normal sporcuların yaptığını düşünmüyorum. Şu an Damla ve diğer arkadaşları normal sporcu seviyesine geldi. Hatta şu anda Samsun'da Damla'dan daha yüksek atlayan, Esra'dan 100 metrede daha hızlı koşan normal sporcu yok."

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı