• $32,329
  • 35,156
  • 2301.33
  • 9054.49
22 Eylül 2018 Cumartesi 00:14 | Son Güncelleme:

Mücadele olmadan ne kolay oluyor ki?

Mücadele olmadan  ne kolay oluyor ki"

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Bu zamana kadar sadece hayali olan sporculuğun peşinden gitti ve birçok başarılara imza attı. Ralli Pilotu Burcu Çetinkaya geçtiğimiz günlerde Dünya Ralli Şampiyonası’nda Ukraynalı-Rus co-pilot’uyla ilk Türk kadın pilot olarak yarıştı. Çetinkaya’yla bir araya geldik hem tutkusu olan ralliyi hem de hayatını konuştuk.

Dünya Ralli Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden tek kadın pilottunuz. Nasıl hissediyorsunuz?

Dünya Ralli Şampiyonası’nda Türkiye’yi çok temsil ettim. ama bu sene başkaydı. Çok büyüık bir hasretle, 8 yıl aradan sonra ilk kez yeniden start almak nasip oldu. İmkansız bir işe son saniye hem destekçilerimin motivasyonuyla, hem kendi hayallerime olan özlemimle kavuşmak nasip oldu. Çok özel bir his tabii ki… Son saniye olduğu için çok eksiklikler vardı, maddi, manevi, fiziksel ama olsun. Yeniden başlamaktı benim için. Yeniden nefes aldığımı hissediyorum. Beni ben yapan işe kavuşmanın aşkı var. İşi bitti bu saatten sonra ne yarışacak diyenlere karşı yanımda olup güç veren herkese çok teşekkür ederim. 

Yarış bütçesindeki eksiklikleri şahsi hesaplarından borç vererek tamamlayan iki çok değerli dostum, abim var. Onlara ayrıca teşekkür ederim.  

Yarışa ne kadar sürede hazırlandınız?

Yarışa 20 gün gibi bir sürede hazırlandık. Tabii ki yeterli değildi. Ama eski tecrübelerin avantajı var. Ekiplerin yarısından fazlası yarışı bitiremezken 3 tekerlekle de olsa bitirdik. Tabii ki 2010 yılında genel klasmanda 12. olduğumuz sonuca yaklaşamadık. Bu üzücüydü. Ama yaşadığımız tonla mekanik sorunla ve yediğimiz birçok zaman cezasıyla zaten bu mümkün değildi. Yine de gidebildiğimiz etaplarda, eski performansımıza yaklaşabildiğimizi gördük. Şimdi sıra 2019 hedeflerini inşa etmekte ve yeniden daha uzun soluklu şampiyonalarda ülkemizi temsil edebilmekte.  

TEKRAR BİRLİKTE YARIŞACAĞIZ

Ukraynalı yardımcı pilot Inessa Tushkanova’yla nasıl bir araya geldiniz? 

İnessa’dan yıllar önce bir sponsorum sportif performansını sorduğunda haberdar olmuştum. Sonra başarılı bir ralli pilotu olduğunu keşfedip hem rakibim hem de uzaktan selamlaştığımız bir arkadaşım olarak takip etmiştim. Türkiye’ye misafir yarışçı olarak geldi ve yüz yüze tanışma imkânımız oldu. Sonra iletişimimiz devam ederken bu seneki Türkiye ziyaretinde “neden birlikte yarışmıyoruz? Ben kopilotluk da yaptım.” dediğinde, ben de nasıl bir ortak ekip olabiliriz sorusunun cevabına bakarken onun motivasyonu ve desteğinin de etkisiyle kendimizi aynı otomobilde ve hayallerimiz gerçekleşirken bulduk.  

Tekrar birlikte yarışmayı düşünür müsünüz? 

Evet, yeniden birlikte yarışmayı düşünüyoruz. Aynı otomobilin içinde veya iki otomobili olan aynı takımın içinde… Şu an bu detayların üzerinde çalışıyoruz. Ama farklı rekor denemeleri gibi ortak projeler de geliştiriyoruz.

Aranızda kültür çatışmaları oldu mu? 

Aramızda kültür çatışmaları olmadı, çünkü o bana ben de ona saygılıyım. İkimiz de özgür bireyleriz ve seçimlerimiz şahsımızı ilgilendirir. Ama otomobilin içinde stresli anlar yaşadık, arızaları atlatırken gerildik, sonra da geriye dönüp gülümsedik.

Hayatta yaptığım en iyi iş

Kadın rallici olmak zor mu? 

Kadın rallici olmak başlangıçta çok kolay. Bunu bir imaj ve basamak olarak kullanıp dizi oyuncusu, reklam yıldızı olmak için kullanacaksak çok güzel. Ama benim gibi inatla ve aşka sporu yüksek düzeylerde yapmaya çalıştığımızda gereken bütçeler yüksek ve erkek pilotlar daha inanılır olduğu için birçoğunun gözünde çok zorlanıyoruz. Fakat zora alışığım ben, mücadele olmadan ne kolay oluyor ki zaten…

Ailenizden maddi yardım almadan kendi kendinize çabaladınız hep. Zorluklarını nasıl anlatırsınız? 

Ailem bana şahsi hayatımla ilgili çok güzel imkânlar sundu. Çok destek de oldular. Her zaman çok teşekkür ederim. Ama ralli konusunda hayalime çok inanmadılar. Hâlâ  bugün dönmeye çalışmama sanki uyuşturucu bağımlısıymışım gibi bakanlar var ailemde. Oysa bu benim hayatta en iyi yaptığım iş. Dünyada ülkemi defalarca temsil ettiğim spor. Elimden geldiğince de yapmaya devam edeceğim...  

BAŞÖRTÜSÜNÜ KONUŞMAKTAN SIKILDIM 

Tenis, boks, eskirim, snowboard ve su kayağı gibi birçok spor dalında aktifsiniz. En çok hangisinde kendinizi buluyorsunuz? 

En çok rallide kendimi buluyorum. Bir de yeni başladığım wakesurf sporunu çok sevdim. Çünkü denizin sesi ve dengeyle karışık bir uyumu var. İnsana kendini çok iyi hissettiriyor.

Başörtüsü takmanız yaptıklarınıza veya yapmak istediklerinize engel oldu mu? 

Başörtüsü konusunu konuşmaktan çok sıkıldım. Ama bence hâlâ reklam dünyası başörtüsünü başrolde görmek istemiyor. Bu konuda konuşup bunun başlığa taşınmasından o kadar ürküyorum ki. Artık bu konuyu konuşmayı başörtülüymüş başörtüsüzmüş aşmalıyız. Bana “ilk başörtülü rallici” diyenlere şaşırıyorum. Ben sadece 5 senedir böyleyim oysa çok önceden başörtülü yarışçılar vardı. Benim başım açıkken de kapalıyken de yaptığım en önemli şey uluslararası arenada ülkemi temsil etmekti. Keşke bu ön plana çıksa…

ALLAH HER ŞEYE YETENDİR

Aşiret bir aileye gelin gittiniz. Alışmak zor oldu mu? 

Aşiret olayı dışarıdan nasıl gözüküyor bilmiyorum ama ben çekirdek ailenin çok ötesinde yüzlerce insanın birbirine sarıldığı destek olduğu, yardımlaştığı, dertleriyle dertlendiği çok özel insanlar tanıdım. Ben onların hayata ve birbirlerine verdiği emeğe inşallah bir gün layık olabilirim.  

Anne olduktan sonra hayatınızda neler değişti?

Anne olduktan sonra çok daha sakin ve sabırlı oldum. Bambaşka bir sevgi ama benim çok uzun yıllardır aslında içimde taşıdığım manevi kardeşlerimde tattığım bir sevgiydi. Şimdi gerçekleştiğine şahit olmak en büyük şükür sebebim.  

Annelik korkusu sizi de sardı mı? Çocuğuma yetemiyorum dediğiniz oldu mu hiç?

Çocuğuma yetemiyorum korkusu neden sarsın ki? Allah her şeye yetendir. İnsan başka bir insana kim olsa yetemez zaten. Ama ortak sevgilerde, huzurda, güzel yollarda sevdiklerimle buluşabildiğim derecede çok mutluyum.  

PEŞİNDEN GİTTİM

Robert Koleji’neden sonra Koç Üniversitesi Ekonomi bölümünü okudunuz ama işinizi yapmıyorsunuz. Neden? 

Robert Koleji ve Koç Üniversitesi Ekonomi mezunuyum ama ben hayalim olan sporculuğun peşinden gittim. Hayatta onlarca mesleğini yapmayıp başka iş yapan insan var. Kim bilir belki bir gün yaparım.  

Hayaliniz var mı?

Yakın zaman dair en büyük hayalim uzun zamandır yazdığım kitabımı bu ekim ortasına yetiştirmek. Sonra da Avrupa Ralli Şampiyonası’na geri dönmek ve bütün sezonu takip etmek.  

Hayatta en çok ne olmayı sevdiniz? 

Hayatta en çok insan olmayı sevdim. Başkalarının kalplerine dokunduğumuz anları sevdim.  

Zamanınızı nasıl nerede ne yaparak geçiriyorsunuz? 

Zamanımı en çok evladımla ilgilenerek geçiriyorum. Spor olmazsa olmazım, sağlıklı yaşam ve spor çok önemli. Müzik dinlemeyi, sessiz yollarda araba kullanmayı çok seviyorum. Yemek yapmayı seviyorum. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'