• $32,4604
  • 35,6683
  • 2327.25
  • 9079.97
16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

Kaplıca turizminin merkezi Afyonkarahisar

Kaplıca turizminin merkezi Afyonkarahisar
- ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Bu hafta havanın soğuk olmasıyla rotamızı şifalı sularıyla adını duyuran Afyonkarahisar'a çevirdik. Kaymağı, haşhaşı, şifalı kaplıcaları ve sucuğuyla son zamanlarda oldukça bilinen Afyaonkarahisar, coğrafi olarak da birçok yolun kesişme noktasında bulunuyor.

Ankara ve İstanbul yollarının kesişme noktasında Eskişehir, Kütahya, Denizli, Uşak, Burdur, Isparta ve Konya arasında yer alıyor. Aynı zamanda Afyon, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’nun tam ortasında duran önemli bir kültür merkezi. Afyon, Kurtuluş Savaşı’nda önemli savaşlara ve zaferlere sahne olmuş bir şehrimizdir. Selçuklular bu bölgeyi bu bölgeyi feth edince, kaleye izafeten ‘Karahisar’ (Karakale) demişlerdir. Kalenin etrafındaki şehrin ismi Karahisar olmuştur. Fakat Türkler, Anadolu’da pek çok yere ‘Karahisar’ ismi verildiğinden, burasının isminin diğerlerinden ayrı tutulması için Selçuklu beylerinden Sahib Ataoğlu’na izafeten ‘Karahisar-ı Sahib’ (Sahip Karahisarı) demişlerdir. Bölgede bol miktarda yetişen haşhaştan elde edilen Afyon’dan dolayı da ismi Afyonkarahisar olmuştur.

GEZMEYE KALEDEN BAŞLAYIN

Afyon’da gezebileceğimiz yerler çoktur. Kısaca sayacak olursak, Afyon Kalesi’ni gezi başlangıcı yapabiliriz. Kale, şehrin her yerinden kendini göstermektedir. Hititler döneminde ll. Murşili tarafından yapılmıştır. O dönemdeki ismi ise yüksek tepe şehri anlamına gelen Hapanuva’ydı. 226 metre yüksekliğe sahip bir kaya üzerine kurulmuş olan Karahisar Kalesi, biraz zahmetli de olsa da görülmeye değer. En tepe noktasındaki manzara ise muhteşem. 

Anıtkaya Şehitliği; Anıtkaya kasabasında bulunan Anıtkaya Şehitliği, 1922 muharebesi sırasında 13. Alay ve 20 Alay’ın şehitleri anısına yapılmıştır.

Afyon Ömer Kaplıcası: Şifalı su kaynaklarından  Ömer Kaplıcası, merkeze 15 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Kaplıca suları: Romatizma, eklem ağrıları, bağırsak, bronşit, kısırlık ve mide hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Afyon Gedik Ahmet Paşa Medresesi: 1472 yılında inşa edilmiştir. Medresenin mimarı ise Ayaz Ağa’dır. Çay Kervansarayı: Selçuklu döneminin en güzel örnekleri arasında yer alan Çay Kervansarayı, kapalı kervansaray özelliği taşımaktadır.Taşhan olarak da adlandırılan Çay Kervansarayı, Afyon’un Çay İlçesi’nde bulunmaktadır. Görülmeye değer bir yer. Afyon Ayazini Kilisesi: Afyon’un İhsaniye İlçesi’nde, tarihiyle göz dolduran bir yapı olan Ayazini Kilisesi, sarp kayalıklar içinde kayaya oyulmuş önemli bir ibadet mekanıdır.

Afyon Amorium Antik Kenti: Emirdağ’da bulunan Amorium Antik Kenti, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, turistlerin uğrak noktası olmuş bir kenttir. Afyon Sarıçayır Kaya Mezarları: İscehisar İlçesi’nde yer alan Sarıçayır Köyü’nün çevresindedir. Meraklıları için iyi bir gezi noktası olabilir. Apameia Antik Kenti: Dokimaia Antik Kenti ve Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı da Afyon’da tarihi mekan anlamında gezilecek yerler olabilir. Gazlıgöl Kaplıcaları: Gazlıgöl Kaplıcaları, Afyon’un en önemli kaplıcalarındandır. merkeze 25 km uzaklıktadır. İhsaniye İlçesi’ne bağlı Gazlıgöl’dedir. Gazlıgöl Kaplıcaları’nın mineralli suları aynı zamanda 1868 yılından bu yana faaliyette olan Kızılay Maden Suyu’nun kaynağıdır. Efsaneye göre, Kral Midas’ın kızı Suna’nın vücudunun çıbanlar sarmıştır ve  tedavi edilememiştir. Suna, dışarıda dolaştığı bir gün bu kaplıcalarının bulunduğu yere gelir ve buradaki bir su birikintisinden içip uyuyakalır. Kalktığında vücudunda bulunan çıbanlar kurumuş ve ağrısı azalmıştır. Bu durumu öğrenen Kral Midas, hemen emir veriri ve bölgeye bir kaplıca yapılmasını sağlar. Gazlıgöl Kaplıcası ilk böyle keşfedilmiş diye anlatılır. Afyon Ulu Camii: Afyon’un en büyük ibadet mekanıdır. 7 asırdır ayakta duran Afyon Ulu Camii’nin farklı bir özelliği var. Caminin içerisinde ahşaptan yapılan kırk direk bulunuyor. Bu sebepten dolayı Kırk Direkli Cami olarak da adlandırılmaktadır. ibadete açık olan cami, turistik gezilere de ev sahipliği yapıyor. Sandıklı Kalesi, İmaret Camii, Yedikapılar Manastırı, Avdalas Kalesi, Eğerli Kaya Kilisesi, Mısri Cami, Buzluk Mağarası, Kurtini Mağarası, Eber Gölü, Başkomutanlık, Afyonkarahisar Müzesi, Synnada Antik Kenti, Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, Phryg Vadisi gibi yerler de Afyon’da daha fazla vakit ayırırsanız görebileceğiniz mekanlar olarak göze çarpıyor. 

Ulaşım seçenekleri

Afyon, karayoluyla her taraftan ulaşılabilecek önemli bir kavşakta bulunuyor. İstanbul-Afyon 420 kilometredir. Ankara-Afyon 260 kilometredir. İzmir-Afyon 320 kilometredir. Havayoluyla ulaşım biraz zor olabilir. Afyon Zafer Havalimanı faal durumda ama çok fazla sefer yapılmıyor.

Afyon’da ne yenir? 

Afyon’un kaymağı, sucuğu ve haşhaşı. Bu 3 üründe oldukça yol kat etmiş olan Afyon ilimizde bu ürünlerle yapılan birçok yemeği yeme fırsatınız olabilir. Mesela sucuk döneri yiyebilirisiniz. Haşhaşlı ekmek veya haşhaşlı tatlılar deneyebilirsiniz. Ama kilo alımına dikkat etmek şartıyla.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür