• $32,3309
  • 35,0805
  • 2292.27
  • 8986.4
6 Mart 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

İş hayatında geleceği kadınlar belirleyecek

İş hayatında geleceği kadınlar belirleyecek
MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

"Türkiye'nin kullanılmayan en büyük doğal kaynağı, kadın. Ülkemizde kadının istihdama katılımı yüzde 30. OECD'de bu rakam yüzde 62. Biz OECD ortalamasını yakaladığımızda, milli gelirimiz yüzde 20 artacak. Kadınlar katıldıkları ekiplere, şirketlere ve yönetim kurullarına çeşitlilik katıyor. Kısaca, kadını kazanan kazanacak."

"O yaparsa ben de yaparım" mottosuyla yola çıkan ve birbirine ilham veren kadınların buluşma noktası olan BinYaprak, kadınların iş hayatında fırsat eşitliğini yakalaması için yol gösteriyor. Çalışan ve üretmek isteyen kadının fark yarattığı bir kız kardeşlik network'ü olan BinYaprak, birlikte iş hayatında potansiyelini keşfetmek ve birikimini paylaşmak isteyen tüm kadınları ve onların hedeflerine ortak olan erkekleri, kurumları aynı amaçla etrafında topluyor. Binlerce üyesi olan BinYaprak'ta farklı alanlarda çalışanlar deneyimlerini, kariyer tüyolarını ve networklerini paylaşıyor. "Kadının iş hayatında yükselmesine kafayı takmış bir sosyal girişimciyim." diyen BinYaprak platformunun kurucusu Melek Pulatkonak'ın üniversiteden yeni mezun olacaklara bir de mesajı var: "Kız kardeşlerim, pes etmeyin. BinYaprak ile yanınızdayız. Hayallerinde cimri olma, yaparsın! Çok yakında iş arama çemberlerimizle dayanışma kat sayımızı arttıracağız."

KENDİ İÇ SESİNİZİ DUYUN

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Sizin hikâyeniz nedir?

Girişimciyim. LSE'de (Londra Ekonomi Okulu) lisans derecemi aldıktan sonra, soluğu New York'ta aldım. İş hayatı, MBA (İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı) derken, New York'ta yirmi sene kaldım. 2011 yılında Türkiye'ye döndüm. Microsoft, Hakia ve New York Borsası'nda çalıştım. Hem kurumsal hayatta hem de girişimci şapkamla fark yaratma fırsatlarını yakalamış, hayatında çok güçlü rol model kadınlarla büyümüş, İstanbul aşığı, Türkiye'nin kullanılmayan en büyük doğal kaynağının kadın olduğuna inanan bir kadınım. Turkish Women International Network (TurkishWIN) ve BinYaprak'ın kurucusuyum. Kadının iş hayatında yükselmesine kafayı takmış bir sosyal girişimciyim.

Kadınlar iş alanlarında kendilerine yeterince yer bulamıyorlar mı?

Bugün bir ülkenin en temel doğal kaynağı, insan ve beyin gücü. Türkiye'de kadının istihdama katılımı yüzde 30 seviyelerinde. OECD'de bu rakam yüzde 62. Biz OECD ortalamasını yakaladığımızda, milli gelirimiz yüzde 20 artacak. Yalnızca ekonomik açıdan bakıldığında bu kaynağı, doğal kaynağı, değerlendirmemek, ülke olarak potansiyelimizi gerçekleştirememek demek. Dünya genelinde kadının istihdama katılımı farklı seviyelerde. WEF tahminlerine göre, her şey aynı giderse, küresel anlamda kadınların ekonomide, eğitimde ve sağlıkta erkeklerle eşit fırsatları yakalamaları için 2095 senesini beklememiz gerekecek. Türkiye olarak biz maalesef daha da gerilerden geliyoruz. Bu kadar beklemeye var mısınız? Biz yokuz!

Kadının iş hayatına daha çok katılması sizce neyi değiştirir?

Yaratıcı ekiplerin birkaç sihirli bileşeni var. Bunlardan biri çeşitlilik. Kadınlar katıldıkları ekiplere, şirketlere ve yönetim kurullarına çeşitlilik katıyor. Çeşitlilik ve öne çıkan iletişim becerileriyle yaratıcı ekipler geleceği yazacak. Kısaca, kadını kazanan kazanacak.

Gözlemlediğiniz kadarıyla kadınlar hangi alanlarda daha az yer alıyor?

Kadınlar, algı olarak erkek mesleği olarak anılan mesleklerde daha az yer alıyor. Üretim hatları, lojistik, enerji... Listemiz uzun.

Mottonuz: "O Yaparsa Ben De Yaparım!"... Nasıl bir mesaj veriyorsunuz?

Yaparsın. Kendine ve bir birey olarak içindeki kudrete güven. Kim olduğunu, ne yapıp yapamayacağını ancak sen bilirsin. Yapamazsın diyen çok var, biz bireyin kendi sesini duyabilmesi için o dış sesleri dengelemeye çalışıyoruz.

KIZ KARDEŞLİK AĞI: BİNYAPRAK

TurkishWIN, Binyaprak aynı amaca hizmet eden platformlar... Çıkış noktanız ne oldu?

2010 yılında TurkishWIN'i kurdum. Gittiğim TED konferanslarında dinlediğim konuşmalar bana ilham verdi. Bu TED modelini Türkiyeli kadınlar için kurmak, ilham veren kadınların hikâyelerini paylaşıp, rol modellerimizi ortaya çıkarmak için kolları sıvadım. Bilgi ve başarıyı paylaşmak amacından yola çıkan, global hedefleri olan kadınların birbirine güç vermesi için kurulan TurkishWIN, şimdi altı ülkede faaliyette. Biz TurkishWIN'de 600 kadın bir araya geldik, "Birbirimizi destekliyoruz ama ne oluyor?" diye sorduk kendimize. Birlikte ne yapabiliriz diye düşünmeye başlayınca, deneyimimizi aktaralım, fark yaratalım dedik ve BinYaprak'ı kurduk. BinYaprak bir TurkishWIN girişimi, 15 binin üzerinde üyesi var. TurkishWIN üyelerinin kız kardeşleriyle, başka kadınlarla; deneyimlerini, kariyer tüyolarını ve networklerini paylaştıkları bir kız kardeşlik networku BinYaprak.

BinYaprak ismi nerden geliyor?

BinYaprak, "Achillea Moonshine" gerçek bir çiçek. Birbirine sıkı sıkıya bağlı parçaları olan, aşk merdiveni benzeri, aromatik bir çiçek. Achillea ismi; Yunan mitolojisinde, Truva Savaşı kahramanı Achilles'den geliyor. Achilles bu bitkiyi kanayan yarayı durdurmak ve askerlerinin yaralarını iyileştirmek için kullanırmış. BinYaprak'ta, binlerin bir araya gelmesi ve deneyim paylaşımı ile kadınların ülkemizde çalışma hayatında fırsat eşitliğine ulaşmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

BinYaprak çatısı altında neler yapıyorsunuz?

BinYaprak'a katılanlar, rol modellerini bulabilsin, kariyer tüyoları keşfetsin ve networklerini genişletsinler istedik. Bu amaçla; rol model videoları yayınlıyor, kariyer tüyolarını blog yazılarında paylaşıyor, dijital etkinliklerde üyelerimizi kaynaştırıyor ve dijital bir platformda buluşturuyoruz. BinYaprak'ta, 2015 yılından beri dijital etkinlikler düzenliyoruz. Sebebi bambaşka. Türkiye'de kadınların yüzde 70'i sokağa çıkarken hesap veriyor. "Nereye gidiyorsun?" sorusuna maruz kalıyor. Onlar toplantılara gelemezlerse biz onlara gidelim demiştik. 250 üzerinde canlı yayınımız gerçekleşti. BinYaprak'ta pandemi öncesi fiziksel buluşmaları denemiştik. Sonra pandemi nedeniyle ara verdik. TurkishWIN'in tüm etkinlikleri fiziksel idi. Üyelerimizin katıldığı toplantıları farklı formatlarda düzenliyorduk, bugün hepsi çevrimiçi. Bir özel etkinliğimiz var, bu sene yedincisini gerçekleştiriyoruz: TurkishWIN Genç Kadın Kariyer Günü. Türkiye'nin ilk ve tek genç kadına odaklı etkinliğinde, binlerce genç kadınla bir araya geliyoruz. Bu sene etkinliğimizi bir haftalık bir programa dönüştürdük. "Kariyerinin hakkını ver dedik". 1-5 Mart arasında, bir hafta boyunca üniversiteli genç kadınlarla bir araya geldik. Çok yakında iki büyük programı hayata geçireceğiz: Milyon Kadına Mentor ve İş Arama Çemberleri...

BİZE HER GÜN 8 MART

Videolar çekiyor, sohbetler düzenliyorsunuz. İçerikte neler oluyor? Bunlara herkes ulaşabiliyor mu?

Çalışma hayatına dair farklı içerikleri paylaşıyoruz; meslek, yetkinlik ve deneyim paylaşımı. YouTube kanalımızdan ya da BinYaprak.com'dan videolarımıza ulaşabilirsiniz. 31 bin abonemiz var ve yolun başındayız! İçeriklerimize herkes ulaşabiliyor. Kayıt gerekli değil. Her hafta farklı etkinliklerde deneyim paylaşıyoruz. Etkinliklere katılmak ve sosyal ağımızda arkadaş edinmek için herkes ücretsiz olarak sitemize kayıt olabilir.

BinYaprak'ta erkekler de gördüm. Kadınları destekleyen erkeklere de kapınız açık...

Evet, fırsat eşitliğine giden yolda; kadınlar, erkekler, kurumlar, kol kola yürüyoruz. Kızının hayallerinin ortağı olan babalar, sevdiği kadının adaletli bir dünyada çalışmasını isteyen erkekler... Hepinizi BinYaprak'a bekliyoruz.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Arkadaşlar, bize her gün 8 Mart, her gün Dünya Kadınlar Günü... İşte fırsat eşitliğini yakalayana kadar. Bize katılın bire bin katalım! Sensiz bir eksiğiz.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak