• $32,345
  • 35,1651
  • 2311.7
  • 9079.97
12 Mayıs 2018 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Diyet tuzaklarına aldanmayın...

Diyet tuzaklarına aldanmayın...

NİL ŞAHİN GÜRHAN

nil@nildiyet.com

Diyet programları hakkında bilen de bilmeyen de konuşuyor. Haliyle pek çoğumuzun kafası karışıyor. Peki aslı astarı olmayan bu diyet tuzakları nedir, hangisi doğru hangisi yanlıştır? İşte cevaplar…

Tuzak: Diyete başladığımız zaman ya hep ya hiç olmalı. Bozarsak diyet biter. Diyeti bir kere bozup bir kere aksatırsanız bir daha devam edemezsiniz. Battı balık yan gider bozmaya devam.

Gerçek: Kilo verme yolu düz değildir, dönemeçler, engeller vardır.

Özel durumlarda diyetin dışına çıkılabilir. 

Tuzak: Porsiyon sizin tabağınıza sığdırabildiğiniz ve kabul ettiğiniz, uygun gördüğünüz kadardır.

Gerçek: Yiyeceklerin kalori ve porsiyon değerleri bellidir.  Porsiyonları büyük tutmayın, göz kararı oluşturuncaya kadar ölçün,  torpilli olmasın.

GECE YEMEKLERİ YAĞA DÖNÜŞMEZ!

Tuzak: Yemekler yağsız ise kalorisi yok veya çok az, çok yiyin.

Gerçek: Kilo vermeye çalışırken total enerji miktarına bakın. Beslenme programınız lif, protein ve diğer besin öğelerinden zengin, kendi içinde dengeli olsun.  

Tuzak: Gece yediğiniz her şey hemen yağa dönüşür. Gece belli bir saatten sonra (örneğin 18.00-19.00 ) hiçbir şey yemeyin.

Gerçek: Eğer gündüz yediğimizde ayarlama yaparsak gece ekstra kalori alabiliriz. Gün içinde sabahtan itibaren yiyecekleri azar azar 6 öğün şeklinde tüketebiliriz. Eğer geç kalkıyor, geç yatıyorsak geç saatte olan yemek bizim normalimiz olur.

TEK TİP BESLENMEK  İYİ Mİ?

Tuzak: Aynı yemeklere bağlı kalmak, tek tip beslenmek her zaman iyidir, iyi kilo verdirir. Örneğin her öğlen haşlanmış tavuk yemek.

Gerçek: Diyet programı sıkıcı ve tek tip olmak zorunda değil. Yiyecekleri ne kadar alternatifli kullanır ve ne kadar çeşitli beslenirsek o kadar dengeli beslenmeye katkıda bulunmuş oluruz.

Tuzak: Sabah aç karnına greyfurt suyu, limonlu su, sirkeli su içmek zayıflatır, yağ yakmayı sağlar.

Gerçek: Sabah aç karnına bu tür asitli içecekler midemize zarar verebilir. 1 çay bardağı greyfurt suyu 1 porsiyon meyve kadar enerji sağlar. A-C vitamini almış oluruz. Ancak yağ yıkımını sağlayacak ya da hızlandıracak bir durum söz konusu değildir. Sabah aç karnına sirkeli su içtiğinizde de sirkeli suyun tek temas yeri sindirim sisteminizdir (yemek borusu, mide, bağırsaklar). Sirkenin fazla yağlı bölgelerimize temas etme ve eritme gibi bir işlevi söz konusu değildir. Ancak ciddi mide problemlerinin başlamasına, sindirim sistemi hastası olmamıza neden olabilir.

YEMEKTEN SONRA MEYVE YENİR Mİ?

Tuzak: Yemek esnasında veya sonrasında su içmek kilo vermenizi yavaşlatır.

Gerçek: Su her zaman hayattır. Ne zaman nasıl içerseniz için su içmek sizin hızlı ve sağlıklı kilo vermenizi kolaylaştırır.

Tuzak: Yemeğin üzerine hemen meyve yerseniz alkole dönüşür ve kilo aldırır.

Gerçek: Hiç kimse yemeğin üzerine meyve yiyip sonra alkole dönüşüp sarhoş olmaz. Yemeğin üzerine yediğimiz özellikle taze meyve yemeğin protein- karbonhidrat kalitesini (vücuda biyoyararlılığı- emilimini) artırır ve daha sağlıklı beslenmeye katkıda bulunur.

METABOLİZMA HIZI FARKLIDIR

Tuzak: Ne kadar az enerji alır ne kadar az yemek yer ve öğün atlarsanız o kadar hızlı kilo verirsiniz.

Gerçek: Herkesin metabolizma hızı farklıdır. Zayıflama diyet enerjisi kişinin harcadığı enerji baz alınarak, yaşam şekline ve kilo verim durumuna göre ayarlanmalıdır. Amaç az enerji değil, optimum enerji seviyesini yakalamaktır. Bu bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından hesaplanıp kişiyle beslenme planı çıkarılmalı ve devam edilmelidir.

Tuzak: Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları kilo yapar.

Gerçek: Eğer kansızlık (demir eksikliği, anemisi) rahatsızlığınız varsa kanda hemoglobin düşük olur. Hemoglobin kanda oksijen taşıyan maddeler olduğundan oksijen taşınması azalır. Oksijen az gelirse metabolizma yavaşlar, kilo alımı kolaylaşır. Kansızlığınızı tedavi ettirmezseniz kilo vermeniz uzar, almanız kolay olur. Kan ilaçları kullanır,  kansızlığınızı tedavi ettirirseniz kilo verme hızınız artar.

KİLO VERİRKEN SPOR YAPALIM MI?

Tuzak: Kilo verirken spor yapar, vücudunuzu spora alıştırırsanız sporu bırakınca fazlasıyla kilo alırsınız. En iyisi hiç spor yapmamak, vücudu alıştırmamak.

Gerçek: Spor yapmanız; kas yoğunluğunuzun artmasını vücudunuzun daha sağlıklı ve ince görünmesini sağlar. Spor yapan insanların kas yoğunluğu fazla olduğu için (kaslar enerji harcayan sistemler) metabolizma hızları fazla olur ve kilo vermeleri kolay-almaları daha zor olur.

Tuzak: Karbonhidratla  proteini aynı anda yememeliyiz, kilo yapar. Karbonhidratla proteini ayır, kilo ver.

Gerçek: Karbonhidrat-protein ve yağlar yiyeceklerin içinde bulunan, enerji sağlayan besin elementleridir. Sağlıklı beslenme bu üç besin elementi dengeli alınarak sağlanabilir.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'