• $32,3787
  • 35,1277
  • 2324.82
  • 9079.97
13 Nisan 2019 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

Cunda sizi huzura davet ediyor

Cunda sizi huzura davet ediyor
- ZEKİ GÜMÜŞ / zeki.gumus@aksam.com.tr

Bu hafta zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı bir coğrafyada, bir huzur köşesi olarak adlandıracağımız Cunda Adası'na yolculuk yapalım istedik.

Cunda Adası diğer ismiyle Alibey Adası, son yıllarda adını çokça duyurmaya başladık. Çünkü Cunda’nın güzelliği, sakinliği ve huzuru adeta gelen ziyaretçileri büyülüyor. Doğal güzellikleri ve turistik imkanlarıyla da Cunda gözde turizm merkezi olmaya devam ediyor. Tarihi yapıları, taş sokakları, sahili ve restoranlarıyla Cunda, ziyaretçilerine birçok güzellik sunuyor. Tabii bu atmosfere Cunda’nın mutfağı ve denizini de ekleyebilirsiniz.  

TÜRKİYE'NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ

Cunda, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne bağlı Ayvalık Koyu’nda ve Ayvalık Takımadaları olarak adlandırılan 22 adadan biridir ve  yerleşime açık olan tek adasıdır. Cunda’nın bir özelliği de tarihi taş yapılarıyla, 1976’dan beri sit alanı olarak ilan edilmiş olmasıdır. Ayvalık ile bağlantısı iki ayrı köprüyle sağlanıyor. İlk gördüğümde çok şaşırdığım ve hatta güldüğüm, Dolap Boğazı mevkiinde 1964 yılında inşa edilmiş olan “Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü” levhası olan köprü, Alibey ve Lale adalarını birleştiriyor. Lale Adası ise anakaraya 1817 yılında denizin doldurulmasıyla yapılmış olan 700 metrelik bir köprüyle bağlandı.

Cunda’nın diğer adının Alibey olmasının sebebi ise Kurtuluş Savaşı sırasında padişahın “Yunanlara teslim olun” emrine uymayan ve silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin komutanı Yarbay Ali Çetinkaya’nın isminden gelmektedir. Cunda adı ise herkese Yunanca gibi gelmesine rağmen Yunanca değildir. Adanın ismi Piri Reis’in haritasında Yund Adaları olarak geçer. Bu isim zamanla, yelkenli gemilerin yatay sereni anlamında Cunda ile değişti. Cunda Adası’nın kuş bakışı görünüşü, gemi cundasına benziyor. Adanın Yunancadaki adı ise kokulu ada anlamına gelen Moshonisi’dir.  

Günümüzde Cunda’da Rum yaşamamaktadır. Ada sakinlerinin dili hafif Rumcaya kaysa da (uzun yıllar Rumlarla yaşamaktan olabilir) tüm yaşayanlar Türk’tür. 

FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİLER

Ada ile ilgili bir şikayet ise Ada’nın fiyatlarının yüksek olmasıdır.

Hem yiyecek hem de konaklama fiyatlarının yüksekliğinden ziyaretçiler sık sık şikayet ediyor. Bu güzel adada birçok güzellik ziyaret edilebilir. İsterseniz bu cennetten bir köşe olan adada gezilecek yerlere göz gezdirelim.

Yel Değirmeni ve Agios Yannis Kilisesi: Aşıklar Tepesi bölgesinde bulunan kilise ziyaret edilebilir. 

Rahmi Koç Müzesi Taksiyarhis Kilisesi: Rum Ortodoks kilisesi olarak yapılmış, 2014 yılında işadamı Rahmi Koç tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Oyuncaklar, bebek arabaları, zaman ölçüm aletleri gibi çok çeşitli geniş bir yelpazesi olan müze koleksiyonu, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerden oluşuyor. 

Aşıklar Tepesi: Cunda Adası’nı izleyebileceğiniz güzel bir yer. 

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı: Agios Yannis Kilisesi’nin restore edilmesiyle oluşturulan bir kütüphane. Emekli Büyükelçi Necdet Kent’in ve eşinin ismini taşıyan kitaplığa, Necdet Kent’in oğlu dünyaca ünlü işadamı Muhtar Kent, babasının kitaplarını da bağışlamış.

OTEL OLARAK KULLANILIYORLAR

Tarihi Cunda Evleri: Birçoğu 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip Rum mimarisinin güzel birer örneği olan bu tarihi evler görülmeye değer. Birçoğu şu anda otel, restoran veya dükkan olarak kullanılıyor. Evlerin genel görüntüsü, dar sokakların arasında çok güzel manzara oluşturuyor.  

Tımarhane ve Güvercin Adaları: Mübadeleden önceki yıllarda bu bölgedeki meyhanelerde içkiyi fazlaca kaçıran veya akli dengesi yerinde olmayanların bırakıldığı ada olan Tımarhane Adası, ilginç kaya oluşumlarıyla biliniyor. Rüzgârda uğultulu sesler çıkardığı düşünülen adada, Aya Paraskevi Manastırı da yer alıyor.

Pateriça Körfezi’nde yer alan Güvercin Adası üzerinde ise adanın en eski yapılarından biri olduğu düşünülen Kızlar Manastırı bulunuyor.

Taş Kahve: 1800’lerin sonları veya 1900’lerin başında yapıldığı tahmin edilen Taş Kahve, birçok amaçla kullanılmış bir mekan. Mekanı ziyaret ederek kendinize kahve veya çay molası verebilirsiniz.  

sabun almadan dönmeyin

Cunda’de Despot Evi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Rumlar tarafından yapılmış bu yapı, adanın güzel, heybetli ve eski binalarındandır. 

Cunda’ya gitmişken, zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağlı sabunlar alabilirsiniz.  Bunların dışında Ada’da alabileceğiniz güzel ürünler de olabilir mesela, özel Ayvalık tost ekmeği, lorlu kurabiyeler, yöreye özgü otlar, el işi bez ve seramik ürünler. Bunların hepsini hafta sonu kurulan Cunda Pazarı’nda bulabilirsiniz. 

Ne yenir? 

Cunda Adası deyince akla, Türk ve Rum kültüründen beslenen ada mutfağı gelir. Bu mutfağın başrolü tabii ki deniz ürünleridir. Ayrica zeytinyağlılar ve mezeler bu adanın vazgeçilmezlerindendir. Otlu yemekler, zeytinyağlı mezeler ve deniz mahsullü ara sıcaklar Girit mutfağından esinlenmiştir. Mübadale ile Girit’ten gelip yerleşen Giritli Türkler, Girit’in mutfak kültürünü de buraya getirmişlerdir. Radika, turp otu, hardal otu, rezene, deniz börülcesi, ısırgan, kabak çiçeği, kazayağı, cibez otlu gibi ot yemeklerini mutlaka deneyin.. Ayvalık’ın en güzel yiyeceklerinden bir tanesi de Papalinadır. Mutlaka denemelisiniz.  Bunun dışında Tatlı olarak ise Höşmerim,  lor kurabiyesi ve şerbetli lor tatlısını deneyin. Lor tatlısını, dondurmayla  deneyin, memnun kalacaksınız. 

Nasıl gidilir?

Cunda’nın bağlı olduğu ilçe Ayvalık, İstanbul’dan 500 km, Ankara’dan 650 km, İzmir’den 150 km, Bursa’dan 180 km, Balıkesir’den 125 km’dir. İstanbul’dan Bandırma’ya feribotla ve ardından karayoluyla 220 km bir mesafeyle Cunda’ya ulaşabilirsiniz. Havayoluyla ise Edremit Koca Seyit Havalimanı üzerinden Ayvalık ve Cunda’ya ulaşmak mümkün olabilir. Edremit Havalimanı ile Ayvalık arası yaklaşık 40 km’dir. Ayvalık ile Cunda arası ise 8 km’dir. 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı
Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Başkan Erdoğan ile görüştü: O anları 24 TV'ye anlattı: Saliha Gündüz'den 'birlik olalım' mesajı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür