İnsanların müzik dinlemeye vakit ayırması lazım

MEHMET EMİN DEMİREZEN

İnsanların müzik dinlemeye vakit ayırması lazım

emin.demirezen@aksam.com.tr

Yaz geldi, Türkiye’nin hemen hemen her yerinde festivaller gerçekleşmeye başlıyor. Bozcaada Caz Festivali de bunlardan biri. Festivalde sahne alacak Nilipek ile buluştuk, festivallere dair derin bir sohbet ettik. Nilipek, “Festivaller sanatçıya büyük bir sahnede ve iyi bir ses sitemiyle müziğini sunma imkânı sunuyor ve bunu deneyimlemek çok önemli” diyor. 

Seni Bozcaada Caz Festivali’nde göreceğiz. Orada sahne almaya nasıl karar verdin?

Bu sene iki caz festivalinde yer alıyorum. İlki İstanbul Caz Festivali, ikincisi de senin bahsettiğin Bozcaada Caz Festivali. Bu festivallerde yer alıyorum ama caz müzik yapıyorum diyemem. Festivaller artık belirli bir tarz odaklı olmaktan çıkmaya başladı. Bu yüzden birçok sanatçıyı aynı festivallerde görebiliyoruz. Benim cazla az da olsa bir dirsek temasım var. Benzer müzikler olmasa da benzer tatta müzikler yapıyoruz ve hayran olduğumuz isimlerle aynı sahneyi paylaşma fırsatı buluyoruz. 

Bu tür festivallerin sanatçıya katkısı nedir?

Sizinle daha önceden tanışmamış insanlarla tanışma fırsatı doğuruyor. Çünkü insanlar festivallere ya müzisyen için gidiyor ya da ortamı için… Bu tür festivaller sanatçıya büyük bir sahnede ve iyi bir ses sitemiyle müziğini sunma fırsatı sunuyor. Bir başka açıdan da bakarsak en büyük katkısı deneyim. Bu yollarla farklı sahnelerde nasıl başa çıkılacağını öğreniyoruz. Benim gibi kısa süredir müzik yapan müzisyenler için bunlar çok değerli ve kıymetli. İnsan insana temas müziği çok fazla genişletiyor. Bu da çok güzel bir şey. Ayrıca bir festivalin sanatçı listesinde yer almak benim için de gurur verici bir olay. 

SAHNE VE SEYİRCİNİN İYİ BİR İKİLİ OLMASI GEREKİR

Peki, konser mekânları sizi nasıl etkiliyor? Sahnedeki coşkunuzu artırıyor mu?

Duyguyu etkileyen birkaç parametre var. Açıkhava konseri elbette çok daha zevkli bir şey. Özellikle gün batımına denk geliyorsa. Ama bu noktada seyirci ve ses sistemi de bir parametre. Oradaki atmosferi etkileyen çok şey var. Aynı zevki çok küçük bir salonda akustik bir konser verirken de yaşayabilirim eğer seyirci çok iyi olursa. O yüzden sahne ve seyircinin iyi bir ikili oluşturması gerekir. 

Türkiye’deki festival seyircisi sizce sadık mı?

Festivallerdeki seyircinin azlığının suçunu katılımcının üzerine atmamak lazım! Artık festivaller sadece müzik dinlenen bir yer olmaktan çıktı, dünyada da bunun etkisini görüyoruz. Festivaller artık birer tecrübe ve deneyim haline dönüştü. Hala müzik dinlemeye gelen insanlar da var tabii. Bu noktada festivali ne kadar iyi tanıtabildiğiniz çok büyük bir rol üstleniyor. Doğru sanatçıları sahneye çıkarmak ve doğru insanların oraya gelmesini sağlamak seyircinin artmasındaki en önemli noktalardan biri.  

Bu noktada festivallere doğru isimler çağrılıyor mu?

Spesifik düşünmekten maalesef çıkamadık. Bir müzik festivalinde sadece bir kısım sanatçıyı çağırmak doğru değil! Her tarz müzikten insanların orada yer alması gerektiğini düşünüyorum. Benim tek şikâyetim, birçok festivalde sürekli aynı isimleri görmemiz. Buna da çok fazla tepki göstermeye hakkım olduğunu düşünmüyorum. Çünkü demek ki isteniyor ve izleyici bu isimleri görmek istiyor. Bu festivaller de öyle boş değil! 

ESKİDEN ALTERNATİF FESTİVALLER VARDI

Böyle devam ettiği taktirde izleyici alternatif seslerin sahnede nasıl duracağını göremiyor ama…

Eskiden daha alternatif ve bir kaç sahneli festivaller vardı. Biraz bundan koptuk galiba. Bu elbette bütçelerle, denetimlerle ve vergilerle de alakalıdır diye tahmin ediyorum. Konser yapmak çok masraflı bir sürece dönüştü. Organizatörler “nereden kısabiliriz” ona bakıyorlar. Bu noktada da doğal olarak herkes garantiye oynuyor. 

Peki, bunun çözümü için ne yapılabilir?

Popüler bir iki isimin çıkması çok mantılı. Aynı zamanda bir sahne daha kurup oraya da gayri popüler isimleri çıkarması en ideali. Ama festivallerin bunu yapabilecek maddi gücü var mı bilemiyorum. O yüzden alternatif seslerin çok olduğu, herkesin yer alabileceği festivallerin çoğalmasını arzu ediyorum. 

Ülkemizde hala festivale katılmamış üniversite öğrencileri bile mevcut! Daha önce hiç festival deneyimi olmamış gençleri buralara nasıl çekebiliriz?

İnsanların festivallere gelmesi için müzik dinlemeye vakit ayırması lazım. Şu andaki gençler müzik dinlemeye vakit ayırıyorlar mı ya da hangi müzikleri dinliyorlar? Önce bunları anlamak lazım! 

GENÇLERİN ALBÜM DİNLEDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

Gençlerin albüm dinlediklerini düşünüyor musun?

Gençlerin albüm dinlediğini düşünmüyorum. Tabii ben de inatla albüm yapmaya devam ediyorum ama o benim inatçılığım (gülüyor). Türkiye’de daha çok tek şarkı seven bir kitleye sahibiz. Tek şarkı dinleyen bir insan da konsere gidip sanatçının 10 şarkısını dinlemez. Buna daha mantık çerçevesinde bakmak ve planlamak gerekiyor. Sanatçı tek şarkılık yolu izleyip daha sonra “neden beni kimse dinlemiyor” dememeli. Ona göre kendini hazırlaması gerekir.

Tüm Pazar haberleri için tıklayın