Otomotiv gaza yüklenip ilk çeyrekte tarihi rekor kırdı

Global ölçekteki ekonomik çalkantılara rağmen Türk otomotiv sektörü ataklarına devam ediyor. Sektör tarihinde ilk kez mart ayında 3 milyar dolarla rekor kırıp toplam ihracatını 8.4 milyar dolara yükseltti.

Otomotiv gaza yüklenip ilk çeyrekte tarihi rekor kırdı

SÜMER DEMİRCİLER

Geçtiğimiz yılı üretim, ihracat ve istihdam alanında rekorlarla kapatan otomotivden yılın ilk rekor verileri geldi. Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) 2018 yılı Ocak-Mart ayına ilişkin açıkladığı verilere göre, otomotiv ihracatı tarihinde ilk kez mart ayında 3 milyar dolar sınırını aştı ve 3,198 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İlk 3 aylık dönemde toplam üretim 425 bin 183 adetle seviyesini korurken, otomobil üretimi 285 bin 168 adetle geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 5 azalma kaydetti. Bu yılın ocak-mart döneminde, toplam otomotiv ihracatıysa dolar bazında yüzde 18 artış gösterdi ve 8,376 milyara ulaştı.

3 AYDA 425 BİN ÜRETİM 

OSD’nin açıkladığı verilere göre, ilk 3 aylık dönemde toplam üretim 425 bin 183 adetle seviyesini korurken, otomobil üretimi 285 bin 168 adetle geçen yılın aynı döneminde göre yüzde 5 azalma kaydetti. Bu dönemde ticari araç üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artış göstererek 140 bin adet seviyesinde gerçekleşti ve toplam üretimin dengelenmesinde oldukça önemli bir rol oynadı. Ocak- mart döneminde toplam otomotiv pazarı yüzde 2 oranında artarak 163 bin adet düzeyinde gerçekleşirken, otomobil pazarı yüzde 5 oranında arttı ve 122 bin adete ulaştı. Aynı dönemde ağır ticari araç pazarı yüzde 30 oranında artış gösterirken, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 10 daralma kaydetti. Ancak son 3 yılda hafif ticari araç pazarı yüzde 22, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 55 daraldı.

TİCARİ PAZARI SIRTLADI 

Ocak-mart dönemine ilişkin sonuçlar üzerinden değerlendirmelerde bulunan OSD Başkanı Yenigün, “Yılın ilk çeyreğinde ticari araçlardaki üretim ve ihracat performansı otomotiv sanayiimizi taşıyan en önemli etken oldu. Ticari araç ihracatındaki yüzde 9’luk artış, tıpkı üretimde olduğu gibi otomobil kaynaklı azalmayı da büyük ölçüde karşıladı” dedi. 

ACİL TEDBİR GEREKİYOR 

Yenigün, ticari araç pazarında 2015 yılından bu yana yaşanan daralmaya da dikkatleri çekerek, “İç pazarda ticari araçlar ulaşması gereken noktanın oldukça uzağında seyrediyor ve bunun için acil tedbirler alınması gerekiyor” diye konuştu.

Tüm Otomobil haberleri için tıklayın