Cumhurbaşkanı Erdoğan: Erken seçim konusu AK Parti olarak prensiplerimiz arasında olmamıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV ekranlarında yayınlanan 'Siyasi İşler Özel' programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Erken seçim konusu AK Parti olarak prensiplerimiz arasında olmamıştır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Ülkemiz demokrasisi için, ekonomimiz için birlik beraberliğimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bizim tabii hafta başında da sayın Bahçeli ile bu hafta içinde bir görüşme arzumuz olmuştu. Sayın Bahçeli’nin de Çarşamba günü saat 13.30 için bir mutabakatı olmuştu. Salı günü böyle bir durum ortaya çıkınca aynı gün benimde malum grup konuşmam vardı. Orada yine 2019’u vurguladım ben. Çünkü arkadaşlarımın henüz ne diyeceğini bilmiyordum. Daha sonra hemen toplantı odamızda arkadaşlarımı toparladım ve ilk değerlendirmeyi yaptım. Bu değerlendirmeden sonra bir de geniş çaplı değerlendirelim istedim. Sonrasında bizim için artık erken seçim noktasında bir tarih ve bu konuyla ilgili takvimin belirlenmesi kalıyordu. Çarşamba günü sabahı tekrar arkadaşlarımla bir görüşme yaptım.

Sayın Bahçeli ile görüşmeye bu şekilde girdik ve görüşmemiz esnasında teklifimizi bizler de aynen kendi tekliflerine karşı teklif olarak sunduk. Olumlu yaklaştılar ve 24 Haziran’ı gerek ülkemizde okulların kapanmasını düşünerek gerek üniversite imtihanlarının yapılacağını düşünerek, malum YÖK Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olduğu için. Burada çok seri karar alabilmenin bir ispatı da oldu bu. Hemen sayın başkana konuyu arkadaşlarım ilettiler ve hemen YÖK toplandı ve bir hafta sonraya imtihanları aldılar. Biz de 24 Haziran kararını aleniyete geçirmiş olduk. 24 Haziran tarihini erken seçim tarihi olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapmış olduğu basın toplantısında açıklamış oldum.

Böylece 24 Haziran artık yaz tatiline filan gitmeden bayramın hemen ertesinde, üniversite imtihanlarına hemen hazırlık noktasında 1 haftalık süreyi koyarak giriyoruz. Tekrar ülkemiz ve milletimiz için inşallah hayırlara vesile olsun diyorum.

Bahçeli erken seçim çağrısını yaptığı an yoldaydım.

Erken seçim konusu AK Parti olarak prensiplerimiz arasında olmamıştır. Biz erken seçim gündemimizde yok demişizdir. Cumhur ittifakını beraber gerçekleştirdiğimiz müttefikimizin bu açıklaması bunu değerlendirmemizi gerektirdi. Önceden kesinlikle böyle bir görüşme söz konusu değil.

Milletimiz eğer bize 'devam' derse devam ederiz, 'tamam' derse saygı duyarız, yapılacak olan iş budur.

Demokrasi, hak ve özgürlükler, adalet, kalkınma ve atılım noktasında yaptıklarımız ortada. Bu noktada bizim herhangi bir sıkıntımız yok. Tüm dünya Türkiye'deki gelişmeleri izliyor. Bütün siyasi askeri ekonomik alanlarda Türkiye, bütün kuşatılmışlıklara rağmen yarma harekatı yapmıştır.

ZEYTİN DALI HAREKATI

İçeride teröre çok büyük darbe vuruldu, bu devam ediyor. 4 bin 254 terörist etkisiz hale getirildi.

"TEHDİT ÖNCELİKLE STRATEJİK ORTAKLARDAN GELİYOR"

Biz paramızla ABD'den silah alamıyoruz ama bu terör örgütlerine ne yazık ki ABD, koalisyon güçleri ücretsiz olarak bu silahları, bu mühimmatı verebiliyor. Tüm Batı'nın bir tehdit projeksiyonu var. Kuzey Suriye'deki üsler kime karşı? ABD, terör örgütlerine bu silahları, mühimmatı verebiliyor. Suriye'nin kuzeyine ABD 5 bin TIR silah yolladı. Tehdit öncelikle stratejik ortaklardan geliyor. Uluslararası hukuk öne çıkarılarak süreç devam etmeli.

"TEMAYÜL YOKLAMASINI YAPACAĞIZ"

Her an seçime rahatlıkla girebilecek noktadayız. Buradaki bütün hedef, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklayacağı seçim takvimidir. Onlar resmi seçim takvimini açıklayacak ki biz de gerçi önceden bazı hazırlıklar var ama kendi takvimimizle onu örtüştüreceğiz. Böylece yol haritamızı da ona göre belirleyeceğiz. Temayül yoklamasını yapacağız, çünkü temayül olmadan milletvekili adaylarımızı belirmek doğru olmaz.

Kuvvetler ayrılığı çok daha güçlü olacak. Özel sektörde başarılı arkadaşlara kabine teklifi yapabiliriz.

"CHP'NİN BAKIŞI YERLİ VE MİLLİ DEĞİL"

MHP ile normal şartlarda bile asgari müştereklerimiz var. Yerli ve milli ittifakı CHP ile yürütmek mümkün değil. CHP'nin bakışı yerli ve milli değil. Türkiye'yi şikayet edeni milli olarak değerlendirebilir misiniz?

SAADET PARTİSİ İLE 2-3 KEZ GÖRÜŞME YAPTIK

Saadet Partisi ile 2-3 kez görüşme yaptık. Yetkilileriyle görüşmelerimiz oldu. Herhangi bir netice maalesef alamadık. Gördüğümüz kadarıyla her halde CHP'yle daha uyumlu, daha ideal anlamda bazı görüşmeleri oluyor.

Cumhur ittifakının başkan adayı zaten bellidir.

Ciddi sıkıntı olacağı kanaatinde değilim.

Cumhurbaşkanı yardımcısını açıklamayacağım.

MHP ile ortak miting talebin olması noktasında, olumsuz görüşümüz söz konusu değil.

KILIÇDAROĞLU'NUN SEÇİME GİRMESİNİ İSTERİM

Gönlüm şahsen ana muhalefetin başındaki zatın burada olmasını ister. Yarışa girsin. Bazen o kadar ileri özgüven ile oluyor ki, o zaman hiç endişe etmesin başkasını aramasına gerek yok. Kendisi meydana çıksın. Milletin ona ne kadar oy vereceğini görmesinde fayda var. Yüzde 40 dedi, yüzde 25 oralarda kaldı. Hadi gel, cumhurbaşkanlığı noktasında aday ol. Bak bakalım millet ne kadar oy veriyor görelim. Bunun dışında diğerlerini konuşmayı teferruat olarak, zaman israfı olarak telakki ediyorum. Buyur meydan aday ol, bu meydanda nasibin nedir bunu görsün.

(İYİ Parti'nin seçimlere girmesi) O, malum Yüksek Seçim Kuruluyla Yargıtay Başsavcılığının yapacağı veya yaptığı görüşmelerin ki bugün görüşmeleri olacaktı, yani oranın vereceği karar neyse o karara hepimizin saygı duyması lazım. Girmesi gerekir diyorsa girer, aksi bir durum olursa aksi olur. Ben şu anda o nokta girmesi, girmemesi noktasında bizim bir sıkıntımız söz konusu değil.

Seçim sürecinde bir sıkıntı çıkmayacak. Fransa'da da OHAL'de seçim oldu. Bunların hepsi ana muhalefetin bahanesi.

Mühürlü-mühürsüz pusula noktasında artık böyle bir sorun bu seçimlerde yok, kalkıyor ortadan.

ABD'nin seçimle ilgili beyanlarına önem vermiyoruz. Türkiye'de hiçbir zaman şaibeli seçim olmamıştır. ABD'deki seçimlerde yaşanan şaibeler bizde olmuyor.

(28 Şubat Davası) Temenni ederim ki mağdurların, her şeyden önce tatmin olmasıdır. Onların durumu hepsinden öte bir durumdur.

KUR-FAİZ İLİŞKİSİ

İthalat, ihracatta yerli ve milli parayı önemsiyorum.

Faiz düştükçe enflasyon düşer. Faiz ne kadar yükseltirseniz enflasyon da yükselecektir.

Kur-faiz ilişkisini şu anda Batılılar gibi düşünmüyorum. Burada bizim için kur noktasında en ideal olanı şu yerli ve milli para konusudur ki kesinlikle iki kere iki dört, kur baskısını ortadan kaldırır.

24 Haziran seçimleri sürecinde Avrupa’ya gideceğim. 10-11 bin kişilik bir spor salonunda, şu anda ülkeyi açıklamayacağım, bulanacağım ve orada Türk vatandaşlarıma sesleneceğim.

83 FETÖ'cüyü getirdik, bunlar kararlılıkla devam ediyor.

(Adil Öksüz) Şu an aldığımız istihbarat doğru çıkarsa onunla ilgili attığımız adımı gerçekleştirmiş olacağız. Takipteyiz, iz sürüyoruz. Bazı bağlantıları kurulmuş vaziyette.

16 bin 650 terörist etkisiz hale getirildi. Terörle mücadelemiz kararlılıkla sürecek.

...

Ayrıntılar geliyor...

Tüm Güncel haberleri için tıklayın