NASA'nın 'gezegen avcısı' uzaya fırlatıldı

NASA, gezegen avcısı uydusu Tess'i Florida'dan uzaya fırlattı. Tess, yer belirleyecek; dünyadaki teleskoplardan o gezegenler takip edilecek.

NASA'nın 'gezegen avcısı' uzaya fırlatıldı

Geri sayım sona erdi, gezegen avcısı uzaya fırlatıldı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, gezegen avcısı Tess uydusunu Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlattı. NASA'nın yeni uzay teleskobu, SpaceX Falcon 9 roketiyle gönderildi. Tess'in göktüzünü gözlemleyecek dört kamerası var. Uydu, dünyanın etrafında elips bir yörüngede dönecek. Uzmanlar uyduyu ayın çekim gücünden yararlanabilecek şekilde tasarladı. Böylece araç çok az yakıt kullanacak ve on yıllarca görev yapabilecek.

Tess, 2009'da uzaya yollanan Kepler teleskobunun mantığıyla çalışacak. Ancak Tess'in uzayda inceleyeceği alan çok daha büyük olacak. Kameralar, 27 günlük döngülerle uzayın geniş kısımlarını inceleyecek. Böylece iki yıl içinde gökyüzünün yüzde 85'i gözden geçirilmiş olacak.

Tess uydusunun amacı, uzayda daha sonra farklı teleskopların daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceği yerlerin bir kataloğunu yapmak ve 2 yıl sürecek keşif faaliyeti boyunca güneş sistemi dışındaki yakın yıldız sistemlerindeki gezegenlere dair kanıtlar bulmaya çalışmak.

NASA'nın Kepler uzay teleskobu bu yöntemle dünyadan 300 ila 3 bin ışık yılı uzaktaki 2 bin 600'den fazla öte-gezegenin varlığını keşfetti. Kepler teleskobu kadar hassas bir kapasiteye sahip olmayan Tess, 30 ila 300 ışık yılı uzaktaki yıldızlara odaklanacak. 

Tüm Dünya haberleri için tıklayın