Batı'nın 'OHAL' ikiyüzlülüğü

ABD Dışişler Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak erken seçimle ilgili, 'Olağanüstü hal yürürlükteyken, Türk yasalarıyla ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir tarzda, özgür, adil ve şeffaf bir seçim düzenlemek zor , bunu farkındayız' ifadelerini kullandı.

Batı'nın 'OHAL' ikiyüzlülüğü

Osman Nuri Cerit

ABD ERKEN SEÇİM İÇİN ENDİŞELİYMİŞ

ABD Dışişler Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Türkiye'de 24 Haziran'da yapılacak erken seçimle ilgili, "Olağanüstü hal yürürlükteyken, Türk asalarıyla ve Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir tarzda, özgür, adil ve şeffaf bir seçim düzenlemek zor , bunu farkındayız" ifadelerini kullandı. Süreci çok yakından takip ettiklerini belriten Nauert, "Olağanüstü hal döneminde seçimleri düzenleme kabiliyetleri hakında endişelerimiz var. Elbette özbür ve adil seçimler görmek isteriz, ama edişe var" dedi

OHAL BATILI ÜLKELERİ RAHATSIZ EDİYOR

Türkiye’nin FETÖ’nün hain darbe girişimi sonrasında uygulamaya başladığı ve halkın gündelik yaşamına etki etmeyen, OHAL Batılı ülkeleri rahatsız ediyor. Türkiye’de terörle etkin bir şekilde mücadele etmek için ilan edilen OHAL kapsamında sadece terör örgütleri ve terör örgütleriyle bağlantısı bulunan kişilere yönelik önlemler hayata geçirildi. Avrupa’nın sesiz kaldığı Fransa’daki OHAL’de ise ülkedeki terör saldırıları bahane edilerek, Müslüman azınlık hedef alındı. Fransa 719 gün devam eden OHAL kapsamında ülkede yaşamını sürdüren Müslümanlara ve ibadethanelere yönelik ayrımcı bir politika uygulandı.

MÜSLÜMANLARIN EVLERİ BASILDI

Fransa’daki OHAL kapsamında binlerce Müslüman’ın evi basıldı, 752 kişi hakkında ev hapsi kararı alındı. 19 cami ibadete kapatıldı. Bu süreç içerisinde Fransa’da hiçbir kilse ya da sinagog kapatılmadı. Fransa’da 1 Kasım 2017’ de sona eren OHAL sonrasında da Müslümanlara yönelik baskılar çıkarılan terörle mücadele kanunu kapsamında sürdürüldü. OHAL’in yasalaşarak devamı anlamına gelen düzenleme kapsamında adli makamların yetkileri valilere devredildi. Böylelikle ibadethanelerin kapatılması insanların ev hapsinde tutulmasının önü açıldı. ? osman nuri cerit

DIŞİŞLERİ’NDEN MACRON’A ‘BALKANLAR’ AYARI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Balkanlar’ın AB, Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında bir rekabet alanı olduğuna dair ifadelerine yazılı açıklamayla yanıt verdi. Aksoy, “Balkanlar’ı bir nüfuz alanı olarak gören bu anlayışı yapıcı bulmuyoruz. Türkiye’nin bir Balkan ülkesi olarak bu bölgedeki hedefi barış, istikrar ve sürdürülebilir kalkınmanın muhafazası ve güçlendirilmesidir” dedi.

KENDİSİ DE O DÖNEMDE SEÇİLDİ

Fransa’da 13 Kasım 2015 tarihinde 130 kişinin öldüğü terör saldırıları sonrası yürürlüğe giren OHAL, 1 Kasım 2017'de kaldırılmıştı. Türkiye’deki OHAL uygulamasını eleştiren isimlerden biri olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise 8 Mayıs 2017 tarihinde ülkede OHAL rejimi sürerken seçilmişti.

Tüm Dünya haberleri için tıklayın