Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya'nın ara buluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması gereği, Azerbaycan ordusu Kelbecer'e girdi. AA Bakü Muhabiri Ruslan Rehimov, bögedeki son durumu ve Kelbecer'in neden önemli olduğunu şöyle aktardı:
Kelbecer’e kurşun bile atılmadan girildi. Bunun sebebi 27 Eylül’de başlayan ve 44 gün süren mücadelenin sonucunda varılan bir ateşkes anlaşmasıdır. Azerbaycan ordusu bu süre boyunca Fuzuli’yi, Cebrail’i, Hadrut kasabasını en önemlisi de tüm Azerbaycan vatandaşları için sembolik değeri olan Şuşa kentini işgalden kurtardı. Bunun üzerine Ermenistan artık Azerbaycan ordusunun önünde dayanamayacağını, yenileceğini görünce de zorunlu şekilde Rusya’nın arabuluculuğu ile ateşkese gitti. Bu ateşkes anlaşması gereği Kelbecer, Laçin ve Ağadam kentleri Azerbaycan’a verilmesi kararlaştırıldı.
YABANCI BASINDA KELBECER MANİPÜLASYONU
Ermeniler bugün itibari ile Kelbecer’den tamamen çıktı. Şunu da belirtmek gerekiyor; Kelbecer 1993’te işgal edilmişti. Bu işgal döneminde bir Ermeni vatandaşı yaşamıyordu. Buraya yasadışı şekilde Ermenistan’dan insanlar getirerek yerleştirdiler. Yabancı basında ise bu durum ajitasyon yapılarak aktarılıyor. Sanki insanlar yurtlarından çıkarılıyormuş gibi. Fakat şunu iyi bilmek lazım; Bu insanlar buraya 93’ten sonra yerleştirildi.
Kelbecer onların ana vatanları değil, buranın gerçek sahibi Azerbaycanlılardır.
Kelbecer, Azerbaycan için önemli bir bölge. Burası en büyük illerimizden bir tanesi. Her şeyden önce burada 70 bin Azerbaycanlı nüfus yaşıyor. İnsanlar dedelerinin mezarlarına hasret kaldı.
Ayrıca, Ermeniler giderken ‘Evleri, ağaçları yakarak’ gittiler.
Ormanları neden yakıyorsunuz diye sormak lazım. Burayı vatanları olarak görmüş olsalardı bu şekilde yapmazlardı.