Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yoluna emin adımlarla devam ederken eski Türkiye'yi özleyenler de yok değil. Muhalefet cephesinde 6 siyasi parti parlamenter sistem toplantılarının üçüncüsünü Meclis'te gerçekleştirdi. Uzun süren toplantıdan net bir karar çıkmadı. Muhalefet kendi çıkarlarını masaya yatırdı ama partiler arası anlaşma olmadı. Peki neden bu özlem?
Muhalefette parlamenter sistem temasları sürüyor. 6 siyasi parti Meclis'te bir araya geldi.
2018'de Türkiye cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçti, bürokrasi azaldı. Hükümet hızlı karar alabilme yeteneği kazandı. Yani Türkiye'ye vurulan prangalar bir bir kırıldı.
Yeni Türkiye yoluna emin adımlarla devam ederken muhalefet eski Türkiye'ye dönmek için can atıyor. Meclis'in mesaiye başladığı ilk gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde "parlamenter sistem" toplantısı yapıldı. CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nin hukukçu kurmayları Meclis'te buluştu.
Muhalefet partileri daha önce de TBMM dışında iki kez bir araya gelmişti. 3. toplantıda eski sistemin temel ilkeleri ele alındı. Muhalefet cephesi isteklerini masaya yatırdı.
Peki, muhalefet niye bu kadar parlamenter sistem için can atıyor? Aslında sorunun cevabı basit. Konuyu daha iyi anlamak için Başkan Erdoğan'ın şu açıklamalarını hatırlamak gerekiyor.