Kabil'de ekonomik hayat zaten zorluydu. Taliban'ın gelmesiyle daha da zor hale geldi. Döviz fırlayınca dükkanlarda ürünler azaldı. İnsanlar alışveriş yapmakta daha da zorlanıyor. Esnaf da durumdan şikayetçi. Onlardan biri, berber Muhammed Emin Nuri... Nuri ,"Müşteri çok az. Herkes endişeli. Ben de endişe içinde çalışıyorum çünkü Taliban'ın kanunları daha uygulanmadı. Çalışmamıza izin verecek mi verilmeyecek mi bilmiyorum. " sözleriyle endişesini dile getirdi.
24'ün haberine göre, sokaklardan genel olarak, uzun yıllardır süren şiddet ve çatışmalardan bıkkınlık yansıyor.
"BARIŞÇIL BİR HÜKÜMET İSTİYORUZ"
Seyyar satıcı Muhammed Can da "Taliban'dan halka huzur ve refah getirmesini, istihdam oluşturmasını istiyoruz. Barışçıl bir hükümet, şehirde güvenlik, insanlar için fırsatlar istiyoruz. Dileklerimiz bunlar. " ifadelerini kullandı.
Gulam Cabbar adlı bir başka Afgan da "Durum sakin. Silah sesleri ve cinayetler duymuyoruz ama iş azaldı. Ayrıca insanlar daha az bir araya geliyor. " diyerek durumu anlattı.
MAAŞLAR YATMIYOR
Taliban mensuplarını şehrin her yerinde silahlar ve zırhlı araçlarla devriye gezerken görmek mümkün. Örgüt, kapanan bankaların yeniden çalışmaya başlayacağını açıklamıştı. İnsanlar banka şubeleri önünde uzun kuyruklar oluşturmuş durumda.
Abdül Razık adındaki bir öğretmen konuya ilişkin "Bankalar en az 10 gündür kapalı. Taliban'ın gelişinden önce de kimse maaşını alamamıştı. Hala bekliyoruz. " dedi.
Ülkede son aylarda çatışmalar iyice yoğunlaşmıştı. Yüzbinlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Büyük kısmı daha güvenli olduğu düşüncesiyle başkent Kabil'e sığınmıştı. Onlar da hala derme çatma çadırlarda bekliyor. Yardıma muhtaç halde yaşıyorlar.
"MERKEZİ HÜKÜMET İLGİLENSİN"
Hükümetten yardım bekleyen vatandaşlardan Ahmed Vasim, "İnsanların durumunu görüyorsunuz. İçinde oldukları koşulları... Açıkta ve sıcağın altındayız. Merkezi hükümetin buna alaka göstermesin istiyoruz. " dedi.
Zahide Bibi ise "Kötü durumdayım. Kelimeleri anlamıyorum ve başım ağrıyor. Çok kötü hissediyorum. Midemde hiçbir şey yok. Sadece bir bardak çay içtim. Hepsi bu." İfadelerini kullandı.
14 MİLYON KİŞİ AÇLIĞIN PENÇESİNE DÜŞEBİLİR
Ülkede zaten gıda sıkıntısı vardı. Son gelişmelerle iyice arttı. Birleşmiş Milletler'e göre 14 milyon kişi açlığın pençesine düşebilir. Dünya gıda programının yardımları da yetersiz kalabilir. Üstelik tek sebebi çatışmalar değil. Kuraklık da ciddi boyutta.