Birleşmiş Milletler bir rapor yayınladı. Rapora göre, 1970-2019 diliminde dünya çapında hava ve iklim bağlantılı felaketler beş kat arttı. Üstelik buna sebep olan insan faaliyetleri, hayvanları da hızla yok ediyor.
Doğal afetler, insanlığın en büyük sorunu. Tayfunlar, seller, depremler, orman yangınları her yıl binlerce can alıyor. Son dönemde küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle afetler hem arttı, hem şiddetlendi. Birleşmiş Milletler'e bağlı dünya meteoroloji örgütü açıkladı. Son 40 yılda doğal afet sayısı kat kat arttı.
Rapora göre 1970-2019 arasında hava ve iklim bağlantılı felaketlerin sayısı beşe katlandı. Afetler sebebiyle oluşan zararlar ise yedi kat arttı. 11 binden fazla hava, iklim ve su bağlantılı doğal afet yaşandı. 2 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Afetlerde oluşan toplam zarar yaklaşık 3 trilyon 600 milyar dolar. En yüksek maddi zarara yol açan felaketler ise tayfunlar. En çok zarara yol açan on kasırgadan üçü 2017 yılında yaşandı.
Rapora göre, bu artıştaki en büyük sebep, karbon emisyonunu artıran insan faaliyetleri. Özellikle de fosil yakıt kullanımı. Doğal afetlerden hayatını kaybedenlerin yüzde 91'i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyordu. 650 bin ölümle en çok can kaybı kuraklıktan kaynaklandı. Hava olayları yüzünden 577 bin, seller nedeniyle 59 bin, sıcak ve soğuk hava dalgaları nedeniyle 56 bin kişi ölüyor. Kurulan erken uyarı sistemleri sayesinde doğal felaketler sonucunda can kayıpları azaldı. Ancak afetler sayısını ve şiddetini artırmaya devam ediyor.
İnsan faaliyetleri sadece küresel ısınmaya ve afetlere yol açmıyor. Doğal yaşam alanlarına da büyük zararlar veriliyor. Özellikle de hayvanlara Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na göre, son 50 yılda her 3 omurgalı canlıdan 2'si yok oldu. Karaların yüzde 75'i, denizlerin yüzde 60'ı insan tarafından değiştirildi. Raporda şöyle denildi. "dünya tarihinde hiçbir zaman insanın doğa üzerinde bu kadar baskın olduğu bir dönem yaşanmadı."