• $32,3726
  • 34,968
  • 2325.57
  • 9140.92
24 Mart 2018 Cumartesi 10:23 | Son Güncelleme:

Uber nedir?

Uber nedir"

Son günlerde sarı taksi ve Uber şoförleri arasında yaşanan gerilim en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Peki Uber nedir? Uber, mobil cihazlarda kullanılan bir uygulamadır. Uber'i akıllı telefonunuza indirdiğinizde, gitmek istediğiniz noktaya lüks araç, tekne, ve taksileri kolaylıkla çağırabiliyorsunuz.

Uber, mobil cihazlarda kullanılan bir uygulamadır. Uber'i akıllı telefonunuza indirdiğinizde, gitmet istediğiniz noktaya lük araç, tekne, ve taksileri kolaylıkla çağırabiliyorsunuz. Uber'den çağırdığınız araçları uygulama üzerinden nerede olduğunu kontrol edebilirken sürücüyle de irtibat halinde olabiliyorsunuz. Uber uygulaması üzerinden gideceğiniz noktaya nasıl bir fiyatlandırma olduğunu da kolayca görme şansınız bulunuyor. Dünya genelinde 315 ülkede hizmet veren Uber uygulaması üzerinden hizmet ücretini kredi kartıyla kolayca yapabilme imkanınzda oluyor. Kullanım alanlarıyla geniş bir hizmet veren Uber taksi ile ilgili tüm ayrıntıları sitemizden takip edebilirsiniz.

UBER NASIL KULLANILIR?

Uber uygulamasını kullanmak için ilk olarak uygulama marketinden Uber uygulamasını akılllı telefona indirmek gerekmektedir. Ardından uygulamaya telefon numarasıyla veya e-posta adresi ile kayıt olmak gerekecektir. Bu aşamaları tamamladıktan sonra Uber uygulamasının ana ekranı açılmaktadır.

Ana ekranda bulunan haritadan bir konum seçerek veya arama kutucuğuna gidilecek yer yazılarak bir Uber aracı çağırılmaktadır. Uber'de 3 farklı araç tipi bulunmaktadır. Bunlar Uber Taxi, Uber XL ve Uber Black'tir. Araç çağırma ekranında sürücü ile eşleşme sağlandıktan sonra sürücünün ve aracın bilgileri yer alacaktır. Plaka, sürücü adı, sürücünün fotoğrafı ve sürücünün puanı yolculara sunulmaktadır. Eğer sürücü beğenilmez ise araç çağırma işlemi iptal edilebilir. Araç çağırıldıktan sonra çevrenizdeki boş Uber aracı sayısına da bağlı olarak ortalama 10 dakika içinde belirttiğiniz konuma Uber aracı gelmektedir.

Ödeme yöntemi olarak da yolculuk sonunda nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Yolculuk sırasında ödeme yönteminizi değiştirmek için uygulama ekranınızı yukarı doğru kaydırın. Menü'deki Ödemeler öğesini açmak için kart numaranızın son 4 hanesine dokunun. Ödemeler'de Uber hesabınızla önceden ilişkilendirdiğiniz farklı bir ödeme yöntemi seçebilir ya da yeni bir ödeme yöntemi ekleyebilirsiniz.

UBER TAKSİ FİYATLARI NE KADAR?

Uber'de klasik taksi fiyatlandırması şu şekilde;

Baz Ücret

TRY4.00

+

Dakika Başına

TRY0.39

veya

KM Başına

TRY2.50

Minimum Ücret

TRY10.00

İptal ÜcretiTRY5.00

UberXL araç fiyatlandırması şu şekilde;

Baz Ücret

TRY4.00

+

Dakika Başına

TRY0.20

+

KM Başına

TRY2.20

Minimum Ücret

TRY13.00

İptal Ücreti

TRY13.00

UBER YASAKLANDI MI?

Türkiye'de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Peki Uber Türkiye'de neden yasaklanıyor? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler. Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uber uygulamaaının hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor."

UBER İÇİN DÜZENLEME GELİYOR

UBER şirketi ile İstanbul’da taksiciler arasında yaşanan tartışmanın ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Mevzuatta, UBER uygulamasının yeri olmadığını belirten bakanlık yetkileri, “İlk kez böyle bir sorun ile karşılaşıyoruz. Bakanlığımız açısından baktığımızda ‘teşebbüs hürriyeti’ var ancak hızlı şekilde konuyu gözden geçireceğiz ve bir düzenleme yapmamız gerekiyorsa yapacağız” dedi. Taksiciler, dünyada pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de faaliyet gösteren şirketin vergisiz çalıştığını ve haksız kazanca yol açtığını savunuyor. UBER ise hizmete sadece özel yazılımla aracılık ettiğini ve kendi sistemine bağlı çalışan şoförlerin gelir vergisi ödediğini belirtiyor.

Gazete Habertürk'ten Esra Nehir'in haberine göre UBER uygulamasını “teşebbüs hürriyeti çerçevesinde ticari bir faaliyet” olarak değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, “Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık. Hem yerel yönetimlerin hem bizim alanımız. Hızlı bir şekilde konuyu inceleyip değerlendirmemizi tamamlayacağız. Düzenleme yapmamız gerekirse yapacağız” diye konuştu. Gerekli izinlerin Ulaştırma ve İçişleri bakanlıklarından alındığını kaydeden yetkililer ise, “Aynı zamanda ticari taksilerde de bir tahdit var. Belediye demiş ki ‘İstanbul’da ticari taksi sayısını şu kadar tutacağım. Bu taksiler de şu kadar katılım payı verecek. Ayrıca T plaka alacaksın’. Ancak bu araçlar ticari taksi sayılmıyor ve T plakaları yok” dedi.

‘SADECE D2 BELGESİ VERİYORUZ’

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, “Biz sadece aracın standartlara uygunluğuna bakıyoruz. Standartları taşıyana D2 belgesi veriyoruz” dedi

‘SARI TAKSİNİN UBER’E KAYITLI OLMASINA KARŞI DEĞİLİZ

UBER’den yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da şirketin sistemine kayıtlı yaklaşık 5 bin sürücü bulunuyor. Bunların 3 bini, ‘XL’ olarak tanımlanan ve müşterilerin çoğunlukla tercih sebebi olan 10 kişilik oturma kapasitesine sahip siyah renkli minibüsler ile taşımacılık yapıyor. İşin ilginç kısmı ise, geriye kalan 2 bin UBER sürücüsünün sarı taksilerde çalışıyor olması. Konu ile ilgili Habertürk’e konuşan taksi plakası piyasasının sayılı şirketlerinden Kale Ticaret’in yetkilileri, “Sarı taksilerde çalışan şoförlerin UBER ya da benzeri uygulamalara kayıtlı olmasına karşı değiliz. Siyah minibüsler ile taksi plakası olmadan taşımacılık yapanlara karşıyız” dedi.

Uber 83 ülkede 632 şehirde faaliyette.

50 milyon kullanıcısı olan şirkete dünyada kayıtlı 7 milyon sürücü var. (Digital Marketing Ramblings)

Uber'in İstanbul'da kayıtlı 5 bin sürücüsü var.

Şirketin yaklaşık piyasa değeri 50 milyar dolar.

İstanbul’da kayıtlı 18 bin taksi plakası bulunuyor.

UBER'İN SAHİBİ TRAVIS KALANICK KİMDİR?

UBER'in sahipleri tahmin edeceğiniz gibi ABD vatandaşı. 2 kişi tarafından kurulan Uber'in kamuoyu önüne sıkça çıkan sahibi Travis Kalanick. Şirketin CEO'su da olan Travik Kalanick 41 yaşında ve sıfırdan Forbes'in en zenginler listesine girmiş durumda. Travis Kalanick'in kişisel serveti 4.8 milyar dolar.

UBER'İN SAHİBİ GARRET CAMP KİMDİR ?

Uber'in perde arkasında kalmayı tercih eden diğer sahibi de Garret Camp. 39 yaşında Forbes'in en zenginler listesine giren Garret Camp'ın kişisel serveti 4.8 milyar dolar. Sahiplerini 9 yılda en zenginler listesine sokan Uber, İstanbul'un ulaşım rantından pay kapmak istiyor. Tüm kavga da işte bundan çıkıyor.

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı