• $32,3807
  • 35,065
  • 2326.23
  • 9142.4
7 Eylül 2016 Çarşamba 17:26 | Son Güncelleme:

Kadir Gecesi anlamı

Kadir Gecesi anlamı

Müslümanlar için bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayının sonuna yaklaşırken Kadir Gecesi 1 Temmuz Cuma akşamı idrak edilecek.

Ramazan ayının son on gününde gizli olduğuna inanılan Kadir gecesi bu sene Ramazanın 27'ncı gecesi olan 1 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. "Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir. Gönül kapılarının açık olduğu ve ne dilenirse yerine geleceği bilinci ile yürekten dua edilmesi gereken özel bir gecedir. Peki Kadir Gecesi ne oldu? Bu önemli gecenin anlamı nedir? Kadir Gecesi alametleri ve belirtileri nelerdir? Haberimizde bu konulara açıklık getirdik. 

Ramazanın 27 nci gecesi, Kur’an’ın gökten yeryüzüne indirilmeğe başlandığına inanılan gecedir. O gece Kandil gecelerinden biridir. Müslümanlık inancına göre, Kadir gecesinde bir yıllık işler takdir edilir, meleklerle Cebrail o gece yer yüzüne inerler. O gecede yapılan ibadet bin yıllık ibadetten üstün sayılır.

KADİR GECESİ NE OLDU ALAMETLERİ NELER?

Kadir Gecesinde çeşitli alametlerin olduğu İslam âlimleri tarafından bildirilmektedir. Buna göre, Kadir Gecesinin Ramazan ayı içinde ne zaman olduğunu anlamak için şu tarifi yapıyorlar;

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Kadir Gecesi 'nin ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.

Kadir Gecesi 'nde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.

Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi. -İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi Kadir Gecesi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.

Âlimler ve hadisler doğrultusunda Ramazan ayının 27. Gecesi Kadir Gecesi olarak kutlanır. Peki, Kadir gecesi ne gün? Bu yıl ramazana ayının 27. Gecesi 13 Temmuz Pazartesi’yi 14 Temmuz Salı’ya gününe denk geliyor.

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETLERİ

Kadir Gecesi yapılan ibadetlerin ve kılınan namazlar ile okunan duaların önemini dini alimler şöyle aktarıyor;

-Kadir Gecesi’nde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı kerimi hatim etmekten daha sevabdır.

-Kadir Gecesi’nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.

-Kadir Gecesi'nde gece koyun sağımı müddeti kadar[az bir zaman] namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadet etmekten daha kıymetlidir. (Tefsir-i Mugni)

-Kadir gecesi üç defa “La ilahe illallah” söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer.[Tefsir-i Mugni]

KADİR GECESİ İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilen Kadir Gecesi, Kur’an’ın Allah tarafından Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed -sellallahü aleyhi ve sellem-‘e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kur’ân’ı Kerim’de Kadir Gecesi’yle ilgili geçen ayet-i kerimeleri ve bu geceyle ilgili rivayet edilen hadis-i şerifleri sizler için bir araya getirdik.

AYET-İ KERÎMELER

“Biz onu Kadir gecesi indirdik. Kadir gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rabblerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr sûresi, 1-5)

“Biz Kur’an’ı kutlu bir gecede indirdik.” (Duhân sûresi, 3)

HADİS-İ ŞERİFLER

“Kadir gecesini, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Âişe -radıyallâhu anhâ-, Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Fahr-i Kâinat Efendimiz de:

 “«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

KADİR GECESİNİ RAMAZAN’IN SON 7 GECESİNDE ARA

“Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, ramazanın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2,)

“Kadir gecesini Ramazanın son on günü içinde arayınız!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr)

3“Kadir gecesini Ramazan’ın son on günündeki tek gecelerde arayın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

KADİR SURESİ VE ANLAMI

Kur’an da Kadir Gecesi ile ilgili bilgiler veren süre olan Kadir Suresi’nin anlamı şu şekildedir,
 Biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rabb'lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir, 1/5)

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi