• $32,3129
  • 35,07
  • 2280.62
  • 9020.82
23 Nisan 2014 Çarşamba 00:25 | Son Güncelleme:

Budapeşte Fuarı konuğunu bekliyor

Budapeşte Fuarı konuğunu bekliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in kültürel diplomasi hamlesi edebiyat dünyasının ilgisini Türkiye’ye çekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı kitap fuarlarında bu yıl iki rekora imza atıyor. Türkiye bu yıl hem geçen yıllara kıyasla en fazla ülkede en çok sayıda kitap fuarına katılacak hem de ilk defa iki kitap fuarında birden onur konuğu olarak temsil edilecek.

Bakan Ömer Çelik'in büyük hassasiyet gösterdiği kültür, sanat ve edebiyatın uluslararası tanıtımının yapılması çalışmalarında önemli başarılara imza atan Türkiye, 2014 yılının ilk onur konukluğu programını Budapeşte Uluslararası Kitap Fuarı’nda gerçekleştirecek. 

İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRECEK

Bilindiği üzere Türkler ve Macarlar sadece siyasi ve diplomatik münasebetlerde bulunmamışlar yüzyıllar boyunca birbirlerinin kültür, sanat ve yazınını da derinden etkilemişlerdir.  Kültür Bakanlığı tarafından Uluslararası Kitap Fuarları Ulusal Organizasyon Komitesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Budapeşte Uluslararası Kitap Festivali idaresinin katkılarıyla hazırlanan onur konukluğu programı çerçevesinde gerçekleştirilecek edebi, kültürel, sanatsal ve profesyonel etkinliklerin ikili ilişkilerin daha da gelişmesi, geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan kültürel ve tarihsel ortaklıkların yeniden keşfedilmesi ve iki ülke yayıncılık sektörleri arasındaki münasebetlerin yoğunlaşması bakımından büyük katkı sağlayacağı açıklandı. Kültürel ilişkilerimizin gelişimi bakımından önemli olduğuna inandığımız bu onur konukluğu programında, fuara Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’nın başkanlığında bir heyetle katılınacak. Düzenlenecek etkinliklerin önemli bir kısmına fuar alanındaki Türkiye standı ev sahipliği yapacak. Toplam büyüklüğü 150 m2 olan stantta Türkiye’den çeşitli yayınevlerinin katkılarıyla oluşturulan yaklaşık 1.000 eserlik bir güncel kitap koleksiyonu sergilenecek. Ayrıca, stantta Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından fuara katılımları desteklenen yayınevleri ve telif ajansları yerlerini alacaklar. Yayınevlerimiz bir yandan en yeni eserlerini fuar ziyaretçilerine tanıtırken bir yandan da yabancı meslektaşları ile telif görüşmeleri yapma imkânı bulacaklar. Fuara katılacak telif ajansları ise özellikle Türk yazarlarına, yayıncılarına ve çevirmenlerine yeni dış bağlantılar kurarak Türk edebiyatı ve yazarlarının dışa açılımına destek verecek ve bu çalışmaların en büyük bileşenlerinden biri olan Bakanlığımızın TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı’na da katkı sağlamış olacaklar. 

YAYINCILIK HAYATI TANITILACAK

Türkiye standında Kültür Bakanlığı tarafından Türkçe ve yabancı dillerde yayımı gerçekleştirilen kitaplardan oluşan bir bölüm ve TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı kapsamında yayımı desteklenen eserleri içeren bir başka bölüm yer alıyor. 
Kültürel etkinlikler programı kapsamında, stantta ayrıca bir Nakkaşhane oluşturulacak. “Nakkaşhane: Osmanlı Sarayı’nda Kitabın Serüveni” ismi verilen ve Budapeşte Yunus Emre Kültür Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan bölümde fuar süresince hat, ebru tezhip ve cilt sanatlarından örneklerin sunulacağı atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. 

METEFERRİKA KENDİ TOPRAĞINDA

Bir diğer önemli sanat etkinliği ise yine Yunus Emre Enstitüsü ve Macar Bilimler Akademisi işbirliğinde Türkiye standında gerçekleştirilecek olan “Kitap Yayımcılığının Macar Öncüsü: İbrahim Müteferrika” sergisi olacak. Kültür programı kapsamında ayrıca İbrahim Müteferrika’yı konu alan bir panel ve modern Türk edebiyatından, Türk Macar tarihi ilişkilerine; Macar Turancılarından, Türkiye yayıncılık sektörü ve TEDA Çeviri ve Yayın Destek Programı’na kadar çok çeşitli konuların ele alınacağı ve değerli akademisyenler ile yazarların katılacağı birçok panel düzenleniyor. 

'NAZLI BUDİN'DE İMZA GÜNÜ

Farklı günlerde gerçekleşecek “Yazar Buluşmaları” kapsamında “Macar: Tefrika-yı Müteferrika” adlı kitabın yazarı Solmaz Kamuran ve yayıncısı György Szondi; “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” kitabıyla İskender Pala ve çevirmen Edit Tasnadi; “Cariye” adlı romanıyla Gül İrepoğlu’yla Macar yayıncı: Kossuth Publishing Co. imza etkinlikleri düzenleyecek. Fuar kapsamında bir de şiir ve müzik dinletisi etkinliği yer alıyor. 25 Nisan’da Budapeşte Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliğe, şairler Oya Uysal ve Furkan Çalışkan katılacak. Bu yıl dört kıtada, 14 ülke 14 fuara katılacak olan ülkemizin onur konuğu olacağı ikinci fuar ise 27-31 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecek Pekin Uluslararası Kitap Fuarı olacak. Bölgesel ve küresel öneme sahip diğer 12 uluslararası kitap fuarı ise şunlar: Paris, Bologna, Abu Dhabi, Saraybosna, Londra, Tahran, Bookexpo America (New York), Varşova, Moskova, Frankfurt, Liber (Barselona) ve Tunus. 

İKİ ÜLKENİN YAZARLARI BİR ARAYA GELECEK

Fuarda, 20’den fazla etkinliği içinde barındıran program kapsamında ağırlıklı olarak eserleri Macarcaya çevrilmiş yazarlarımız da yerlerini alacak ve eserlerini tanıtma imkânı bulacaklar. Bu kapsamda ayrıca Türk yazarların Macar yazarlar ve çevirmenlerle bir araya gelmelerini de sağlayacak çeşitli etkinlikler tertip edildi.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak