HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu Yiyeceklerin Nasıl Yapıldığını Biliyor musunuz?

Dünyanın en güzel sofraları önümüze gelse, çocukken yediklerimizi yerken aldığımız keyfi alamayız belki de.

Bu Yiyeceklerin Nasıl Yapıldığını Biliyor musunuz?

Peki yemek içmek için can attığımız, kokuları burnumuzda, tadı damağımızda kalan bu gıdalar nasıl yapılıyor?

Pamuk Şekeri

Çubuğuyla, pespembe rengiyle çocukların en sevdiği sokak lezzeti olan pamuk şekerinin bir diğer adı pamuk helva. Pamuk şekeri yapmak için ilk ihtiyaç, pamuk şekeri makinesi. Makinede ısı ve çevirme tuşları mevcut. Üst kısımda bulunan başlıklara toz şeker doldurularak makine çalıştırılıyor ve ısı aktif hale gelince makinenin içerisindeki hava akımı sayesinde şekerler çubuğa dolanıyor ve pamuk şeker üretimi başlıyor. Hava yardımıyla ince pamuk iplikler halinde sarılan pamuk şekerinin renklendirilmesi ise gıda boyaları ile yapılıyor.

Elma Şekeri

Çocukluğun bir başka mutluluk kaynağı elma şekeri yapmak için sert ve lezzetli bir elma, toz şeker, su, limon suyu ve kırmızı gıda boyasına ihtiyacınız var. En önemli kural; şekerin elmanın üzerinde donması için elmaların buzdolabında soğutulması. Diğer malzemeleri ise karamelize olana dek kaynatın ve diplerine sopa batırdığınız elmaları karışıma bulayın. O sevdiğimiz sert kıvama gelmesi için buzdolabında 1 saat dinlendirmeniz yeterli.

Coca-Cola

En sevdiğimiz içeceklerden biri olan coca cola yapılışı hep merak konusu olmuştur. Kola %85’ten fazla sudan oluşur ve kolada alkol yoktur. Coca-Cola fabrikasında üretim ham maddelerin temini ile başlar, içilen her Coca-Cola’nın aynı lezzette olması için kullanılan ham maddeler Coca-Cola’nın kendi denetlediği ve onayladığı tedarikçilerden satın alınır. Coca-Cola’nın içerisinde bulunan su, hassas süreçlerden geçirilir ve her üründe aynı tadın alınması garantilenir. Su ile şeker karıştırılarak eritilip filtrelenir, ardından pastörize edilir. Bu karışım tekrar filtrelerden geçirilerek soğutulduğunda şeker şurubu oluşur. Pastörize şeker şurubu, özel makineler yardımıyla kola konsantresi ile karıştırılır ve karbondioksit gazı eklenerek doluma hazır hale gelir. Son teknolojiye ait laboratuvarlarda testler ve mikrobiyolojik incelemelerden geçirilen Coca-Cola, yüksek kalite standartlarda el değmeden hazırlanan hijyenik ambalajlara doldurulur ve içime hazır hale gelir. Ayrıca kolanın içinde kola böceği olduğu iddiaları ise kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Kağıt Helva

Çocukken sahilden geçen kağıt helvacıların yerini kağıt helva arası dondurma satan dükkanlar alsa da kağıt helvanın çıtır çıtır lezzeti unutulmaz. Kağıt helva gofret makinelerinde üretilir. İçerisine karamel, yoğunlaştırılmış süt, kaymak konularak tatlandırılan kağıt helva enfes bir sokak lezzetidir. Hala bu tadı seviyor olmamızın sebebi, belki de çocukluk arkadaşlarımızla kağıt helvayı ikiye bölerek paylaştığımız anları hatırlatmasındandır...

Leblebi Tozu

Her çocuğu defalarca öksürük krizlerine sokmuştur ancak yerken alınan hazzı ile daima hatırlanır. Yapımı da oldukça basit. Sarı leblebiler bir kahve öğütücüsünde öğütülür. Ardından aynı şey toz şekere de uygulanır ve pudra şekeri haline getirilir. Leblebi tozu ve pudra şekeri birleştirilerek kaşıkla bastırılır ve biraz sıkıştırılır. Çocukluk deneyimlerimize dayanarak, yerken yanınızda su bulundurmanız tavsiye edilir.

Çocukluğumuzda anne bariyerini aşarak tükettiğimiz bu lezzetlerin kimini evde pratik bir şekilde yapabilir, kimini de hala satın alarak güvenle tüketmeye ve o alıştığımız tada ulaşmaya devam edebiliriz, ne dersiniz?

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler