• $32,3775
  • 35,0382
  • 2325.93
  • 9125.08
10 Mayıs 2016 Salı 12:22 | Son Güncelleme:

BİLSEM 2016 MEB tablet uygulaması sınav sonuçları açıklandı

BİLSEM 2016 MEB tablet uygulaması sınav sonuçları açıklandı

(MEB) tarafından 27 Şubat - 24 Nisan 2016 tarihleri arasında uygulanan BİLSEM Bilim ve Sanat Merkezleri 1. ve 2. Sınıf tablet bilgisayar uygulaması sınav sonuçlarını meb.gov.tr adresinden açıklandı. BİLSEM Okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim çağındaki ögrencilerin Üstün yeteneklerini geliştirmesini sağlayan bir programdır.

BİLSEM sınav sonuçları meb.gov.tr adresinden açıklandı ve öğrencilerin meraklı bekleyişi sona erdi. 118 bin 609 öğrencinin başvurduğu BİLSEM sınavı 14 Şubat’ta MEB tarafından belirlenen 2019 sınav merkezinde gerçekleştirildi. Yaklaşık olarak 60 dakika süren BİLSEM sınavına ilköğretim 3. sınıf öğrencileri katıldı. 4. sınıf öğrencileri ise, 75 dakikalık bir sınava girdiler. Ülkemizde özel yetenekli öğrenciler için en kapsamlı eğitim modeli “Bilim ve Sanat Merkezleri”dir. Bilim ve Sanat Merkezlerinin 69 ilde 83 bilim ve sanat merkezi bulunmaktadır. 

BİLSEM 2016 MEB tablet uygulaması sınav sonucu için tıklayın

BİLSEM'DE NASIL EĞİTİM VERİLİR?

 Kayıtları yapılan öğrencilerin hazır bulunuşluk düzeyi ölçüldükten sonra Bilim ve Sanat Merkezlerinde;

a) Uyum (Oryantasyon),

b) Destek Eğitimi; 1) İletişim Becerileri, 2) Grupla Çalışma Teknikleri, 3) Öğrenme Yöntemleri, 4) Problem Çözme Teknikleri, 5) Bilimsel Araştırma Teknikleri, 6) Yabancı Dil, 7) Bilgisayar, 8) Sosyal Etkinlikler,

c) Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme,

ç) Özel Yetenekleri Geliştirme,

d) Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar.

Programların belli bir tamamlama süresi bulunmamakta olup öğrenci programlarda kendi öğrenme hızına göre ilerler.

Öğrenciler program aşamalarındaki performans, istek, gayretli olmalarına ve devamlarına bağlı olarak eğitimlerine liseyi bitirene kadar devam edebilir.

Tüm programlar öğrenci merkezli, disiplinler arası, modüler yapıda; öğrencilerin yaratıcılığını, sorunlara farklı yaklaşım ve çözüm bulma becerilerini geliştirecek ve yetişkinlik dönemlerindeki şartlara hazırlayacak nitelikte bireyselleştirilerek hazırlanır.

Programların uygulanmasında okuldan tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller ve özel eğitim ortamları kullanılır.

BİLSEM’ lerde bireysel eğitim esas olmakla birlikte öğretmen, mekan vb. kısıtlılıklar nedeniyle çoğunlukla 3-5 kişilik küçük gruplarla eğitim yapılır.

Bilim ve Sanat Merkezlerindeki eğitim, öğrencilerin örgün eğitimlerinden farklı olarak gerçekleştirilir. Okullarında öğrenciler geçer not alma ve sınavlara hazırlanma amacıyla hareket ederken, BİLSEM’ in yapısında sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almaz. Bunun yerine süreç odaklı, proje tabanlı öğretim modeliyle öğretim sağlanır ve öğrencilerin istenilen niteliklere uygun projeler gerçekleştirmeleri beklenir.

BİLSEM ÖĞRENCİ ALMA SÜRECİ NASIL İŞLER?

Bilim ve Sanat Merkezlerine alınacak üstün yetenekli öğrencileri belirlemek amacıyla her yıl Bakanlıkça belirlenen tanılama takvimi çerçevesinde, Bakanlıkça belirlenen sınıf seviyesinden (ilkokul 4.sınıf) öğrenciler, Bakanlıkça hazırlanan Gözlem Formları  kullanılarak e-okul üzerinden sınıf öğretmenlerince resim, müzik alanı ve/veya zihinsel alanda üstün yetenekli adayı olarak gösterilir.

Aday olarak gösterilen öğrenciler, Bakanlıkça belirlenen bir tarihte, tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak Bakanlıkça hazırlanan grup tarama sınavına alınır.

Grup tarama sınavı sonuçlarına göre sıralanan öğrenci listesine göre Bilim ve Sanat Merkezi Yürütme Kurulu tarafından her yıl belirlenen öğrenci kontenjanının 3 katı kadar öğrenci Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde uzmanlar tarafından bireysel incelemeye alınır. Bireysel incelemede öğrenciler  WISC-R (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği ) isimli, 6–16 yaş grubu çocuklara testin uzmanı rehber öğretmenler tarafından bireysel olarak uygulanan ve uygulaması 1 – 1,5 saat süren bir zeka testine alınır.

Sözel ve performans bölümlerinden oluşan WISC-R testi veya resim/ müzik yetenek sınavı sonuçlarına göre gerekli puanı elde eden öğrenci listesi Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından kayıt işlemleri yapılmak üzere ilgili Bilim ve Sanat Merkezine ve bilgi için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Üstün yetenekli adayı öğrencilerin sınıf öğretmenlerince aday gösterilmesiyle başlayıp Genel Müdürlük onayıyla biten tanılama süreci her yıl Bakanlıkça belirlenen tanılama takvimi çerçevesinde Rehberlik ve Araştırma Merkezleri koordinesinde yürütülür.

BİLSEM Nedir?

Ülkemizde eğitimin, üretim ve hizmet sektörlerindeki gelişmeye ve ihtiyaca ayak uyduramadığı bir gerçektir. Eğitim sistemimizin gelecekte endüstrinin insan kaynağı ve nitelikli beyin gücü sorununu çözemeyeceğini görmek zor değildir.

Bir yandan Üstün yetenekli çocuklara ve gençlere, yeteneklerini geliştirme fırsatını sunamamak, öte yandan endüstrinin işe yarar insan ihtiyacına cevap verememek, eğitim sistemimizin içerisindeki kaygı yaratan bir boşluk haline gelmiştir.

Bu noktalardan hareketle kuruluşuna başlanan BİLSEM:

Okul öncesi, İlköğretim ve Ortaöğretim çağındaki ögrencilerin Üstün yeteneklerini geliştirerek bilimsel düşünme ve davranışlarla estetik değerleri birleştiren, üretken, problem çözen bireyler haline gelmelerini, onlara gerçek yaşamda öğrenme fırsatları ve özel eğitim aktiviteleri yoluyla sağlayan bir egitim kurumudur.

Merkez; öğrencilerde aşağıdaki yetenekleri geliştirmeyi amaçlar:

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi