Aksam.com.tr - 27.05.2012, 11:15
Akşam | Yazarlar

Vah Paul Auster'ın haline...

07 Şubat 2012 Salı 02:00

'Tutuklu gazeteci ve yazarlar yüzünden Türkiye'ye gelmem' diyen ünlü Amerikalı yazar Paul Auster'a vuran vurana. İlk ayarı Başbakan Erdoğan'dan yiyen Auster, ana muhalefet liderinin acele misafirperverliği sayesinde Ankara'nın dilinde hakara makara oldu. İlkokuldan hatırlarsınız, sınıfın azılı çocuklarının giriştiği 'önümüze gelene bir tekme' tribini. Hükümetin, her eleştiri karşısında istisnasız 'efelenmesi' de farklı görünmüyor artık göze (ki bu 'eleştiri' de hoşa gitmeyecektir ya n'apalım, hep sevdiğimiz şeyleri duyacağız diye bir kaide yok). Velhasıl, bu tahammülsüzlük ve hep ve ille de alkış alma arzusu kara mizaha dönüştü artık. Kim derdi ki misal; gün gelecek, dünyanın en popüler çağdaş yazarlarından biri Türkiye'nin Başbakanı ile polemiğe tutuşacak. Demek ki dünya, dedikleri kadar küçük sahiden de, sayın global köyün kavalcısı. Tek satırlık fıkra mübarek: 'Bir gün yine Başbakan, Kılıçdaroğlu ve Paul Auster...' Hahahaaa!

ANKARA HAKARA MAKARASI
Gel gelelim sakız gibi uzuyor hadise. Gelse ne olur, gelmese ne olur! Cahil! diye girişti ya Başbakan, iğneli bir hakara makaradır tutturdu Ankara. Kemal Kılıçdaroğlu 'sazanlık' yapıp atlamasaydı hemen 'Ben davet ediyorum, buyursun gelsin' diye, bu kadar muteber bir iş olmayacaktı muhtemelen Paul Auster'a 'giydirmek'. Ama olan oldu. Kılıçdaroğlu 'ak' demiş bulundu bir kez hükümetin 'kara' dediğine. Bülent Arınç, topun gideceği yerde durmasıyla ünlü gol kralı gibi röveşatayı çaktı aradan; Atatürk'e müthiş benziyor kerata! Gelmişken filmde de oynatsınlar...

WHAT IS THE 'DOLMUŞ'?!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli'ye gelmiş bulundu böylece sıra. 'Otur sıfır!' yiyeceği baştan belli bir imtihana çekildi bu defa, Auster:
 '... Sen Türkiye'deki darbeler tarihini biliyor musun ey Auster? Türkiye'de darbeler nasıl olmuş, darbeler nasıl teşvik edilmiş? Bu gazeteciler, bu tür girişimler konusunda neler yazmışlar, neler söylemişler, bundan haberin var mı? E-muhtıra olmuş, bu konuda ne düşünüyorsun? İktidar partisine kapatma davası açılmış, bu konuda fikrin var mı? Bu ülkede olan bitenleri biliyor musun da sen kalkmışsın hemen buradan bir beyanat veriyorsun? Paul Auster'ı muhtemelen dolmuşa getirmişler...'
Oy oy oy. Paul Auster çakar bu sınavda arkadaş. Hiç yolu yok. Ne bilsin elin Brooklynlisi, Kasımpaşa jargonunu, bu bir. O soruların cevabını benim diyen Türkiyeli verebilir mi, bu iki. Üçüncü ve en mühimi ise şu ki; 'ileri demokrasi'den söz edilen bu ülkede olanları A'dan Z'ye bilmeden de, 'bu devirde, tutuklu gazeteci-yazara olan bu düşkünlük niye?' diye sormaya hakkı var, herkesin. Varsa cevabınız verirsiniz, olur biter. Bir soruya bu kadar çok soruyla cevap verildiği nerede görülmüş, ey elini vicdanına koyan..?

Cımbız
VE SOSYAL MEDYA 'CAN' ALDI:
Yazar mıyız askeri lisede öğrenci mi, cemaatte mürit mi, manastırda rahibe mi? Attığımız her adım, ettiğimiz her söz, yazdığımız her twit aleyhimize delil olarak mı kullanılacak bundan sonra? Basında böyle bir adet de mi başlayacak? Başka zırva bahaneler de gelecek mi bundan sonra? Barlarda çok geziyordu, iki tek atınca sarhoş oluyordu, sevgilisiyle beraber yaşıyordu, dekolte giyiniyordu, cumayı kaçırıyordu... (Mutlu TÖNBEKİCİ'nin; Ece TEMELKURAN'ın gazeteyle ilişiğinin kesilme sebebinin sosyal medyayı kullanma biçimi olduğunu açıklayan Ciner Medya Grubu Başkanı Kenan TEKDAĞ'ın şahsında medya patronlarını sorguladığı, 'Samimiyet Testi' başlıklı yazısından.)

Home Tweet Home: Haydarpaşa artık gar değil, Taksim artık meydan değil, Emek artık sinema değil. İstanbul hala şehir mi peki? (TorikAsit)


 

Akşam
 TurkMedya internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları TurkMedya Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.
ÖNCEKİ YAZILARI
FOTO & VIDEO GALERİ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
Günün karikatürü
AKŞAM ÖZEL RÖPORTAJ
Futbolda şiddetin temelinde ataerkil değerlerimiz var
Futbolda şiddetin temelinde ataerkil değerlerimiz var
Sporda şiddet konusunda yaptığı çalışmalarıyla tanınan Doç. Dr. Nefise Bulgu 'Olayı tek bir nedene bağlamak doğru değil' diyor ve ekliyor: 'Sporda şiddetin erkeklikle, ataerkil değerlerle bağlantısı var. Şiddet ve spor erkekliğin meşru alanı. Bu geçmişten beri böyle. Günümüz futbol tribünlerinde, sahalarında ataerkil ilişkiler sergileniyor. Çünkü sporda şiddet erkek kimliğini yansıtıyor. Yükselen milliyetçilik de bu şiddeti bir erkek eylemi olarak meşrulaştırıyor'