• $32,3462
  • 35,1509
  • 2307.37
  • 9079.97
1 Aralık 2012 Cumartesi 08:52 | Son Güncelleme:

Türkler kalem sevmez dediler!

Türkler kalem sevmez dediler!

Dolmakalem deyip geçmeyin. Çoğumuzun hafızalarında çocukken elimize bıraktığı mürekkep iziyle yer edinen dolmakaleme ilgi, şimdilerde hızla artıyor. 'Türklerin kalem kültürü yok' diyen ünlü bir firmaya inat dünyanın en tanınmış ürünlerini getirip satan işadamıyla konuştuk.

 ASLI ÖKTENER
 aslioktener@gmail.com

Buyaka Alışveriş Merkezi'nde Türkiye'nin ilk kalem mağazası Calligrane The Pen Shop'u hizmete açan Halim Orhan, mali müşavirlikle başladığı çalışma hayatına uzun yıllar farklı ürünleri Türkiye'ye ithal ederek devam etmiş. Pek çok kişi gibi dolmakalemle ilkokulda tanışan işadamı, dolmakalem ithalatına 5 yıl önce başlamış.
Hikayesi oldukça ilginç. Halim Orhan, 2006 yılında Cannes'da düzenlenen kalem fuarına katılmış. Burada tanıştığı Visconti yetkilileri kendisine, 'Türklerin kalem kültürü zayıf. Ayrıca kalemlerimiz çok pahalı alamazlar' deyince hırs yapmış ve markanın Türkiye distribütörlüğünü almış. 'Bu kalemlerin Türkiye'de satılabilir olduğunu kısa sürede kendilerine gösterdik. Visconti kalem satışında şu an ilk üç ülke içindeyiz. Buna çok şaşırdılar' diyor. 
Dolmakalem kullanımında ülkemizde son 5 yıldır artış yaşandığına dikkati çeken Orhan, 'Dolmakalem derin bir kültürün simgesidir. Bir tutkudur, kalitedir. Dünyada dolmakalem kullanan ünlüler arasında Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Angela Merkel gibi liderler bulunuyor. Ülkemizde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Zafer Çağlayan'ın yanı sıra ünlü işadamları Ali Ağaoğlu, Yıldırım Demirören dolmakalem tutkunları arasında' diyor.
65 BİN EURO'YA
Visconti markasının ülkemize özel olarak Türk bayrağı simgeli dolmakalem tasarladığını belirten Halim Orhan, 'Cumhuriyet'in ilanı esas alınarak 1923 adet üretilen bu kalemler kısa sürede tükendi. Abdullah Kiğılı, Remzi Gür, Ali Koç, Cihan Kamer, Ahmet Nazif Zorlu, Aziz Torun, Mehmet Ali Aydınlar, Mahmut Özgener, Gökdeniz Karadeniz, Aziz Yıldırım ve Adnan Polat da Türkiye kalemine sahip. Ülkemiz için özel tasarımlarımız devam edecek' diyor. Halim Orhan bundan sonraki hedeflerininse mağaza sayılarını artırmak olduğunu açıklıyor.
Calligrane The Pen Shop mağazasında şimdilerde çok sayıda ünlü markanın kalemlerini bulmak mümkün. Gümüş ve altın kaplama, pırlanta ve elmasla süslü olan ve sınırlı sayıda üretilmiş özel koleksiyon kalemlerin fiyatları 50 euro ila 40 bin euro arasında değişiyor. Altın oran ve Leonardo da Vinci'den ilham alarak tasarlanan, Visconti'nin 'Divina Proporzione'u ise özel siparişle geliyor. Fiyatı 65 bin euroyu buluyor. Kalemin üzerinde 480'den fazla gerçek pırlanta var.
Mağazadaki her bir kalem aynı zamanda bir sanat, arkeoloji, felsefe, matematik, edebiyat ve tarih hikayesini anlatıyor. İtalyan kalem markası DELTA'nın Osmanlı İmparatorluğu'nun anısına tasarladığı koleksiyon da bunlardan biri... Kalemin tepe kısmında, dünyanın 'Muhteşem Süleyman' diye tanıdığı, Kanuni Sultan Süleyman'ın tuğrası var. Kılıç şeklindeki klips üzerindeki zümrüt ise hem zenginliğe, hem de Kanuni Sultan Süleyman'ın kuyum sanatçılığına vurgu yapıyor.

Türkler kalem sevmez dediler!
Dolmakalemlerle ilgili her türlü bilgiyi rahatlıkla bulacağınız erguvankalem.blogspot.com'un kurucusu Mehmet Çelik ise şunları anlatıyor:
'Konuyla ilgili bloglar arttı. Dolmakalem ve mürekkep satan internet siteleri de aynı şekilde büyüdü. Dolmakaleme talep öylesine arttı ki daha önce Türkiye'ye getirilmeyen ünlü dolmakalem markaları arka arkaya gelmeye başladı. Bir firma sahibi sohbet sırasında satışların geçen yıla göre yüzde 100 arttığını söylemişti. Avrupa, ABD ve Japonya'da ise son iki yılda satışların yüzde 300 arttığı kayıtlara geçmiş. Blog'umda günlük 150-200 arasında değişen bir trafik oluyor. Çoğunluğun hiç ilgilenmediği böylesine özel bir alanda bu kadar ziyaretçi sayısı olması ilginç.'
Çelik, iyi bir dolmakalemin özelliklerini şöyle anlatıyor:        'İyi bir dolmakalem çok ağır olmamalı. Uçta kullanılan malzeme ve işçilik yazıyı etkilediğinden uç kalitesi üstün ve yumuşak olmalı. Yazarken dolmakalemin ucunu unutuyorsanız, yazı yazdığınızda yorulmuyorsanız elinizdeki son derece iyi bir dolmakalemdir. Sadece dolmakalem ve mürekkep üreten yüzyıllık şirketler var. Bu şirketlerin bilgi birikimi üretime olumlu yansıdığından marka da önemli. Ayrıca el yazısı kişiliğin aynasıdır. Dolmakalem kullananlar, edebiyata ve sanata düşkün, kaliteli yaşamaya özen gösteren, ayrıntılara önem veren insanlardır. El yazısı canlı bir sanat eseri gibidir. Yazdıkça güzelleşir.'

PAMUK'UN VAZGEÇİLMEZİ
Yaşar Kemal, 50 yıldan fazla kurşunkalemle yazdıysa da son yıllarda Lamy marka dolmakalem kullanıyor. Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk, romanlarını elle yazıyor ve dolmakalem kullanıyor. Ayrıca biten dolmakalem kartuşlarını atmayıp biriktiriyor. Ernest Hemingway kitaplarını ve gazete yazılarını Montegrappa, Parker 51 ve Esterbrooks marka dolmakalemleriyle yazmış. Albert Einstein'ın kullandığı dolmakalemlerden birinin Pelikan 100 olduğu bir fotoğrafıyla sabit. Kalem tutkunu olan gazeteci-yazar Doğan Hızlan, siyah, klasik dolmakalemlere tutkun. Ünlü yazar Mario Levi tüm yazılarını dolmakalemle yazıyor. Yahya Kemal Beyatlı'nın, öldüğü gün tutulan hastane raporunda, kayıtlara geçen eşyaları arasında dolmakalemi de varmış.

"4.20121201205124.jpg"Monako Prensi Albert ve Charlane Wittstock'un düğünü için sadece 388 adet üretilen dolmakalem, Monako tacını andırıyor. Telkari işlemesi ve altın ucuyla bu kalem, 2 bin 500 euro."5.20121201205142.jpg"

Kraliçe II. Elizabeth'in tahta çıkışının 60. yılı için tasarlanan, 'Diamond Jubilee', altın kaplama detaylarıyla göz alıyor. 2 bin 500 euro.

"6.20121201205159.jpg"Bu kalemler Etna Yanardağı'nın lavlarından üretildi. 190-380 euro arasında fiyatlara satılıyor. 23 ayar paladyumdan yapılan uçları altından bile pahalı! Ve kalem, ısıya dayanıklı."7.20121201205218.jpg"

Van Gogh'un, Yıldızlı Gece ve Ayçiçekleri tablosundan ilham alınarak tasarlanan kalemler, 180-195 euro aralığında.

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'