• $32,3507
  • 35,132
  • 2310.23
  • 9079.97
6 Nisan 2015 Pazartesi 14:30 | Son Güncelleme:

Twitter, Facebook ve Youtube ne zaman açılacak?

Twitter, Facebook ve Youtube ne zaman açılacak"

Twitter, Facebook ve YouTube mahkeme kararıyla kapatıldı. Dünyanın en büyük sosyal medya platformları savcı görüntüleri dolayısıyla kapatıldı. Peki Twitter, Facebook ve Youtube ne zaman açılır? Detaylar...

Cumhuriyet Savcılığı, görüntülerin kaldırılması kararını internet servis sağlayıcılarına iletti. İçeriklerin kaldırılmaması durumda ise erişim engellenmesi uyarısı da yapıldı.

Türkiye tarihinde sosyal ağlarla ilgili verilen en kapsamlı erişim engellemesi kararıyla Twitter, Facebook ve YouTube kapatıldı.

NEDENİ SAVCI KİRAZ'IN GÖRÜNTÜLERİ 

Kararın gerekçesi şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şakağına silah dayanan fotoğrafı. Facebook fotoğrafı kaldırınca erişim tekrar sağlandı.

Mobil cihazlarla internet bağlantısı sağlayanlar bu sorunu yaşamazken, Türkiye’de yaygın kullanılan iki ADSL operatörüden ise sosyal paylaşım sitelerine girilemiyor.

İnternet kullanıcıları yaşanan kesintiyi diğer siteler üzerinden birbiriyle paylaştı. Bu sitelere VPN, proxy ve DSN değiştirme yöntemleri ile girilebildiği öğrenildi.

TEKNİK ARIZA DEĞİL MAHKEME KARARIYLA KAPATILDI

Söz konusu erişim engelinin savcılık talimatıyla yaşandığı ortaya çıktı. Hürriyet’e konuşan Erişim Sağlayıcılar Birliği (ESB) Bülent Kent, Cumhuriyet Savcılığı’ndan bu yönde bir yazının kendilerine geldiğini; ancak sürecin devam ettiğini kaydetti.

ESB’nin kararının TTNET, Turkcell, SuperOnline, Avea ve diğer erişim sağlayıcılara kararın iletilmesi bekleniyor. İlk gelen bilgilere göre TTNET kararı uygulamaya aldığı için sosyal medyaya bu kanaldan ulaşım sağlanamıyor. Diğer operaratörlerin de adım adım bu kararı uygulaması bekleniyor.

İbrahim Kalın: Erişim engellemesi söz konusu değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kalın, şehit savcının rehin alındığı görüntülerin ardından Twitter, YouTube ve Facebook'ta bazı linklere erişim yasağı getirilmesiyle ilgili olarak, "Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş" dedi.

İbrahim Kalın'ın sosyal medya ile ilgili söyledikleri

SOSYAL MEDYA YASAĞI

"Ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş. Geçen hafta acı bir olay yaşadık. Sonrasında da yaşananlar olayın kendisi kadar üzücüydü. Bir takım medya gruplarının bu fotoğraflarını terör örgütünün propagandasını yapar gibi yapmış olması, onca ikaza rağmen kabul edilebilir değildir. O fotoğraflar yurtdışındaki bir çok basın kuruluşu tarafından da kullanılmadı. Gerekli uyarılar yapılmıştır, takibi de yapılacaktır. Savcılıktan gelen talep de bu görüntünün hiçbir mecrada kullanılmaması ile ilgili bir taleptir. Basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirseydi bu konu gündemimizde olmayacaktı. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin  değerlendirilmesi talebinde bulundu. Çağlayan’da nasıl bir güvenlik zaafı olduğunu müşahade ettik. Bir takım yeni güvenlik tedbirlerinin alınması kaçınılmazdır. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin kritik önemde olan kamu binalarının korunması ile ilgili bir çağrı yaptı. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız görüşebilir."

FACEBOOK'A YASAK KALKTI

BTK Başkanı Tayfun Acarer ise Hürriyet Dünyası'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada Facebook'un ilgili içerikleri kaldırması dolayısıyla Facebook'a olan yasağın kalktığını kaydetti.

YOUTUBE:

YouTube’un adresine girmek istediğinizde tarayıcının gösterdiği ekranda aşağıdaki görsel bulunuyor.

TWİTTER:

Twitter'ın adresine girmek istediğinizde tarayıcının gösterdiği ekranda aşağıdaki görsel bulunuyor.

 

TÜRKİYE'DE TWİTTER'IN YASAKLANMA TARİHLERİ

Twitter'a Türkiye'den erişimin engellenmesi, Türkiye kanunlarına dayanılarak TİB tarafından Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararıyla 18 Mart 2014 tarihinde engellenmiştir.

Türk mahkemelerinin içerik kaldırma taleplerine olumsuz geri dönüş yaptığı gerekçesiyle 20 Mart 2014 gecesi kademeli olarak erişime kapatıldı.

22 Mart 2014'da Twitter'a girilebilen Google DNS, Open DNS gibi birçok DNS engellendi.

3 Nisan 2014'te Twitter'a getirilen yasak kaldırıldı.

TÜRKİYE'DE YOUTUBE'IN YASAKLANMA TARİHLERİ

17 Ocak 2008, 16 Ocak 2008, 13 Mart 2008, Mayıs 2008, Kasım 2010, Ekim 2010, Haziran 2010, Mart 2014 tarihlerinde belirli aralıklarla Youtube'a erişim engellenmişti.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'